In de test: Mister Kitchen’s V-Burger Thaise Curry

De titel is al een mond vol en gaat me vast een hoop problemen opleveren om op Twitter binnen het maximum aantal karakters te blijven. Wie zei dat schrijven over eten makkelijk was?

Je komt hier niet om mijn gezever over schrijven te lezen, je komt hier omdat je iets wilt doen met Mister Kitchen’s V-Burger, of misschien omdat je er meer over wilt weten. Of je bent gewoon door Google’s ‘Ik doe een gok’ functie hier gekomen; de kans is klein, maar ik sluit het niet uit.

Mister Kitchen is, zoals ze zelf schrijven ‘een masculinair driemanschap van receptmakers en vrienden’. Je kent ze vast als de mannen achter het Weekend van de Rollende Keukens. Daarnaast schrijven ze voor Allerhande en Delicious. magazine (en reizen ze daarvoor ook nog de hele wereld over. Wat een rotbaan (maybe not!)).

Alsof dat nog allemaal niet genoeg tijd kostte, nemen ze ook al een aantal jaar de moeite om ons te verblijden met (vernieuwende) producten in de schappen van de supermarkt en slijter. Zo maken ze worsten, pindakaas, fruitspreads, vegetarische spreads (denk Sandwichspread, maar dan dus vega(n)) en het ook niet geheel impopulaire Rabarcello, inderdaad, limoncello, maar dan van rabarber.

Het masculinaire driemanschap bedacht nog iets: vegetarische burgers. Van biologische ingrediënten, als vervanger van vlees, maar geen vleesvervanger. Geen hamburcher dus, maar iets met noten, zaden, bonen, granen en paddestoelen.

Ik ben helemaal niet vies van geen vlees eten, maar menig vleesvervanger is een slechte vervanger, en ik maak dan zelf al snel liever iets met goede ingrediënten en kruiden. Niet geheel toevallig zitten er dan bonen of kikkererwten en kruiden in. Het idee achter deze V-Burgers van Mister Kitchen sprak me direct aan.

p1030832De V-Burgers kun je in drie varianten in het supermarktschap vinden: Thaise Curry, Kikkererwten/Citroen en Paddestoelen/Kaas. Om puur praktische redenen kocht ik pas geleden de Thaise Curry V-Burger. Praktisch, omdat de andere soorten er niet lagen. Minder aanbod scheelt trouwens wel een hoop keuzestress heb ik gemerkt. De Grote Nummer Veertien zou zeggen: elk nadeel heb se voordeel.

Een burger hoort bij mij op een broodje. Hamburger, kipburger, lamsburger. Maakt me niets uit. Nou ja, behalve de staatsburger (of de statenloze variant). Die niet. Maar deze V-Burger dus wel. Omdat de burger al rijst en kikkererwten bevat loop je het risico dat het geheel wat droog wordt. Dat is makkelijk te verhelpen door wat groenten en wat saus. Uiteraard met een Thais tintje.

Ik vond dit zelf een heel geslaagd experiment. De burger vond ik erg goed van smaak, hij deed echt aan een Thaise curry denken. De groenten zorgden er voor dat de burger niet droog werd. Ik had op één van de burgers wat meer sriracha gedaan, en dat was misschien net een beetje te veel, dus wees voorzichtig – maar niet te. En omdat ik zo tevreden was, deel ik het recept natuurlijk graag met jullie. No problemo.

Ingrediënten

 • vissaus
 • limoensap
 • suiker
 • komkommer, in dunne reepjes
 • wortel, julienne gesneden
 • rode peper, in dunne plakjes (ongeveer 5 centimeter)
 • verse koriander
 • verse munt
 • Sriracha (of andere Aziatische hete saus, als je die hebt staan)
 • twee (witte) bolletjes
 • één pak Mister Kitchen’s V-Burger Thaise Curry

Bereiding

 1. Doe één eetlepel vissaus in een kommetje
 2. Doe daar 3/4 eetlepel limoensap bij
 3. Voeg 1 theelepel suiker toe
 4. Meng het geheel tot de suiker opgelost is
 5. Doe de komkommer, wortel en het grootste deel van het pepertje (de rest gaat straks nog op de burger) in een kom en doe daar het vissaus/limoensap/suiker mengsel bij. Zet dit apart en laat even rustig intrekken.
 6. Bak de Thaise Curry V-Burgers volgens de aanwijzing op de verpakking.
 7. Was ongeveer 8 takjes koriander en 15 muntblaadjes en hak die fijn.
 8. Als de burgers bijna klaar zijn, hou wat van de koriander en munt apart en meng de rest met de groente.
 9. Pak de broodjes, snij ze doormidden en verdeel het groente mengsel over de broodjes.
 10. Leg op ieder broodje een warme V-Burger
 11. Doe hete saus op de burger en maak het af met de rest van de munt, koriander en rode peper.

Als je niet van al te pittig houdt, dan kun je natuurlijk minder pepers gebruiken, of minder saus. Of juist meer van beide als het je niet snel te heet wordt.

Smakelijk eten!

PS. Ben je niet zo’n lezer, maar wel helemaal hier onderaan terecht gekomen, goed nieuws: het stappenplan is ook te zien in onderstaande video.