Mijn Javaanse Boontjes

Mijn Javaanse Boontjes - de boontjesEr zijn weinig gerechten die ik vaak maak. De meeste dingen maak ik maar één keer. Niet omdat het niet lekker is, maar er is nog zoveel méér om te eten.

Een Surinaamse stoofpot met rundvlees, aardappel en Hindoestaanse Massala van H. Nandan is er eentje die ik wel vaker maak. Met een Madame Jeanette pepertje er in, of een Adjuma, als de madammekes niet bij de super liggen (en de markt net even niet praktisch is).

Meestal serveer ik dat met rijst en ‘iets met boontjes’. Als ik mijn best doe, dan volg ik een soort van recept. Laatst kregen we een eter op bezoek, en dan moet je toch wat meer je best doen. Ik maakte deze vegetarische variant van sperzieboontjes op z’n Javaans  ‘Toemis bontjie’, uit het kookboekje ‘De Surinaamse Keuken’ van Ilse Marie Dorff (2001).

Ik gebruik hier de Ketjap Semarang Sedeng van Uno’s Kitchen. Deze kwam ik tegen in tijdens een weekendje Katwijk aan Zee bij Hé Jij!, een restaurant en eetwinkel net achter de boulevard.

De ketjap is glutenvrij – erg fijn voor mensen met coeliakie. Ook voor de bouillon gebruikte ik een glutenvrij bouillonblokje, en daarmee is dit gerecht dus ook geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Ingrediënten

  • 400 gram verse sperziebonen
  • 3 rijpe romatomaten
  • 1 ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1tl sambal oelek
  • 1tl suiker
  • 2 eetlepels ketjap sedeng (of manis)
  • 1 groentenbouillonblokje voor ½ liter bouillon
  • ½ tl gemalen kentjoer
  • 1 ½ eetlepel olie
  • Zout

Bereiding

  1. Als eerste gaan we de sperziebonen blancheren:
    1. Zet een flinke pan met water (zonder zout) op en breng deze aan de kook.
    2. Verwijder intussen de uiteinden van de sperziebonen en breek de boontjes in tweeën – in drieën als ze heel lang zijn.
    3. Als het water kookt, doe de sperziebonen in de pan, en breng het water weer aan de kook.
    4. Laat de sperziebonen nu 3 minuten koken.
    5. Giet de sperziebonen af, en spoel ze af met koud water, of leg ze even in ijswater.
    6. Laat de boontjes uitlekken en zet ze weg
  2. Snipper de ui; niet te klein, maar ook niet te grof. Je mag de ui best zien in het gerecht, maar het moeten ook geen grote stukken zijn.
  3. Snij de knoflook fijn.
  4. Snij de tomaten in blokjes
  5. Neem een ruime pan, maar niet te groot. Maar wel eentje waar een deksel op past.
  6. Zet de pan op het vuur, doe de olie erin en laat deze warm worden.
  7. Doe de ui en de knoflook bij de hete olie en bak deze, op niet te hoog vuur, tot de ui net een beetje glazig begint te worden.
  8. Voeg nu de sperziebonen, tomatenblokjes, de suiker en de kentjoer toe en bak dit een paar minuten met de deksel op de pan
  9. Doe nu de sambal en de ketjap bij de boontjes en meng het geheel goed.
  10. Doe de deksel weer op de pan en laat de boontjes langzaam garen. Roer af en toe door. Voeg wat zout toe als je denkt dat het nog wat zout kan gebruiken.
  11. Als de boontjes net voorbij beetgaar zijn vind ik ze het lekkers, maar je kunt ze ook iets korter of langer laten stoven.

Dit gerecht gaat natuurlijk ook prima met alleen rijst, als je geen kerriestoofschotel wilt maken…