VegaNNuggets

Toen foodbloggers Priya van Priya Loves Food en Andrea van AnniePannie.nl een nuggetchallenge begonnen op Instagram, ergens begin 2019, heb ik enorm veel lol gehad met het bedenken van mijn vega Jacknuggets. Zo veel zelfs, dat ik ook nog andere nuggets wilden maken.

Vegan NuggetsIk had nog wat gedroogde erwten in de kast staan en bedacht dat ik daar misschien wel een falafel-achtige nugget mee zou kunnen maken.  Het kookwater gebruikte ik als aqua faba experiment. Daar ben ik nog niet helemaal tevreden mee, dus daar ga ik nog wat aan sleutelen. Deze nuggets zijn wèl gelukt en met deze frispittige dipsaus (die je ook voor andere hapjes kunt gebruiken) extra lekker.

Ik ga het recept opschrijven zoals ik het gemaakt heb. Dat levert *veel* nuggets op, dus maak gerust wat minder. Vooral de verhouding van de kruiden en paneermeel moet je aanpassen aan het gewicht van de gekookte erwten. Met gedroogde peulvruchten kan het eindgewicht namelijk variëren.

Voor de erwten

  • 250 gram gedroogde groene erwten
  • Water

Laat de erwten 24 uur weken in ruim water. Controleer na een ongeveer een halve dag of er nog genoeg water bij de erwten zit.

Zet de erwten met het weekwater op en kook ze ongeveer 90 minuten. De kooktijd kan wat variëren, dus controleer af en toe of ze al zacht zijn.

Doe de erwten na het koken in een vergiet en laat ze uitlekken.

Dek de gekookte erwten na het afkoelen af, en zet de erwten, in het vergiet, en met de lekbak, in de koelkast. Laat ze nu minstens een dag (24 uur) staan, ik liet de erwten 48 uur staan, maar dat was meer om praktische redenen.

Aan het eind wogen mijn geweekte en gekookte erwten 850 gram; ik raad je aan om het gewicht ook even te controleren en de rest van de receptuur daar eventueel op aan te passen.

Voor de nuggetbasis

  • 850 gram gekookte en uitgelekte erwten
  • 150 gram paneermeel
  • 2tl zout
  • 1tl gedroogde munt
  • 1tl gedroogde dragon
  • 1tl korianderpoeder (ketoembar)
  • ½tl knoflookpoeder
  • 2tl uipoeder
  • ½tl chilipoeder
  • 1½tl gemalen komijn (djinten)
  • Bloem
  • Water
  • Japanse paneermeel (panko)

Doe de erwten, het paneermeel, het zout en de kruiden in een keukenmachine. Draai er in de keukenmachine een deegachtige substantie van. Zorg ervoor dat er geen hele erwten meer in zitten. Is je mengsel iets te nat, doe er dan wat paneermeel bij. Is het echt te droog, doe er dan toch een klein scheutje water bij, zodat het meer op een deegje lijkt.

Als je ‘nuggetdeeg’ klaar is, maak er dan balletjes van. Om ze allemaal ongeveer dezelfde maat te latel zijn gebruikte ik een 15ml maatlepel (eetlepel), en dat kwam uit op ongeveer 25 gram per stuk.

Als je de nuggets klaar hebt kun je ze gaan paneren. Ik wilde het eens proberen vegan te houden en gebruikte geen ei, maar een mengsel van water en bloem. De verhouding 1 deel bloem op 3 delen water werkte bij mij het beste.

Zet drie kommen klaar: met bloem, met bloempapje en eentje met paneermeel.

Duw de balletjes plat tot een schijfje. Ze hoeven niet perse mooi rond te zijn, maar ze moeten wel dezelfde dikte hebben.

Haal de nuggets nu door de bloem, vervolgens door het papje, en daarna door de paneermeel.

Na verloop van tijd kan je bloempapje wat dikker worden, doordat er wat bloem bij komt. Dit los je simpel op door weer wat water toe te voegen.

Frituur de nuggets op 180°C gedurende 3 à 4 minuten als je ze net gemaakt hebt. Je kunt de nuggets ook prima invriezen. Frituur ze dan rechtstreeks uit de vriezen ongeveer 5 minuten.