Zonnige boerenkoolsalade ‘Kale Salad’

Ik ben een boerenkoolstamppot-eter. Liefst met een lekkere rookworst. Iets anders doe ik eigenlijk niet met boerenkool. Andere mensen wel, en dat is prima. In sommige landen maken ze er salades mee. In landen waar ze Engels spreken noemen ze het dan een ‘kale salad’, wat je dan uitspreekt zoiets als ‘keel selud’. Dus niet ‘kale salade’. Nu is deze salade ook zeker niet kaal. Er zit best wat in. En ja, ik heb dus een keer wèl iets anders gemaakt met boerenkool. En het was te lekker om het recept niet met jullie te delen, dus ik heb het meteen maar opgeschreven.
Deze salade is voor 2 personen, maar je kunt het natuurlijk makkelijk verdubbelen.
Wat gaat er in?
- 300 gram boerenkool
- 8 zongedroogde tomaatjes
- 3 gegrilde paprika’s uit een pot
- 10 kalama olijven zonder pit
- 1 blikje kikkererwten 200 gram
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel ‘nduja (of ½ theelepel pittig gerookt paparikapoeder)
- ½ theelepel korianderpoeder
- (olijf)olie
- zout & peper
Hoe maak je dit?
- Laat de kikkererwten uitlekken
- Verhit een eetlepel (olijf)olie en doe de kikkererwten in de pan en bak ze een minuutje, tot ze een klein beetje kleur krijgen.
- Doe het korianderpoeder en de ‘nduja (of gerookt paprikapoeder) er bij en bak het even mee. De kikkererwten moeten allemaal een beetje rood kleuren.
- Doe nog wat zout en peper over de kikkererwten, meng het goed en zet de hittebron uit zodat de kikkererwten of kunnen koelen.
- Pers de halve citroen uit
- Meng de boerenkool met zout (niet te weinig)
- Kneed de boerenkool nu goed door. De boerenkool zal flink slinken – helemaal goed!
- Snijdt de tomaten in reepjes van ongeveer 3mm
- Snijdt de paprika in reepjes van ongeveer 5mm breed en ongeveer 1cm lang
- Halveer de olijven.
- Meng de boerenkool met de olijven, paprika, tomaten en kikkererwten goed door elkaar en voeg, naar smaak, nog wat zout en peper toe.
Smakelijk eten!