Nee, 2016 is door de VN uitgeroepen tot ‘International Year of the Pulses’, het jaar van de bonen dus, waar ik gewoon lekker Jaar van de Boon van maak. Ik neem die dichterlijke vrijheid, en het bekt ook nog lekkerder wat mij betreft.
Waarom het Jaar van de Boon? Bonen zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben een duurzaam karakter. Ze kunnen prima dienen als vleesvervanger en leggen een veel lagere ecologische druk op de aarde. Naast gezond en verstandig zijn ze ook erg
lekker. We eten er alleen zo weinig van, in ieder geval in Nederland. Daar moet verandering in komen, en ik ben van plan om daar bij te gaan helpen. Veel aandacht voor recepten met bonen dus het komende jaar. En erwten. Als het nog een beetje winter wil worden, tenminste…
Wie nù al geïnspireerd is om iets met bonen te maken moet eerst bonen hebben natuurlijk. Mijn tip: kijk eens in een Turkse / Marokkaanse winkel.Je vindt daar zakken vol met allerlei gedroogde bonen, en helemaal niet zo duur. Ik kocht er laatst drie zakken: kikkererwten, kievitsbonen en witte bonen, voor ongeveer 3 euro per zak.
Binnenkort op dit blog het eerste recept met bonen, en ik tip vast: daar gaan witte bonen in. Dan kun je ze vast meenemen uit de winkel. Maar neem gerust een paar zakken verschillende bonen mee. Je gaat ze echt gebruiken in 2016, het Jaar van de Boon.