Cocktailliefhebbers gaan naar de Utrecht Cocktail Week 2024

De horeca in Utrecht heeft de afgelopen tien tot vijftien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger was Utrecht toch vooral een studentenstad, met de kroegen en goedkope (nacht) eettentjes die daar bij horen en kwamen er vooral dagjesmensen eten aan de Oudegracht, en was er hier en daar een serieus interessant restaurant, meestal Frans georiënteerd.

Aanbod veel breder

Folder Utrecht Cocktail Week
De Utrecht Cocktail Week 2024 is van 10 tot 14 april op 18 verschillende locaties.

Het aanbod vandaag de dag is vele malen breder: van relatief eenvoudig ramen-restaurant, zoals het onlangs geopende Kotoya Ramen (Willemstraat), tot aan fine dining bij Hemel en Aarde (Keistraat) en eten op Michelin-ster niveau zoals bij Maeve (Kromme Nieuwegracht), je kunt er voor in Utrecht terecht. En voor nog veel meer: denk aan Café-Restaurant Terroir (Lange Nieuwstraat) bekend om de wijnpairings en Restaurant Feu (Veilinghavenkade) waar bijzondere bieren het uitgangspunt zijn voor de chef.

Ook een bloeiende cocktailcultuur

Daarnaast heeft de Domstad óók nog eens een bloeiende – en groeiende – cocktailcultuur. Op steeds meer plaatsen worden deze hoogwaardige, ambachtelijke drankjes geserveerd. Hoogwaardig en ambachtelijk, want een cocktail is wel iets anders dan een Passoa Jus-tje met een papieren parapluutje.

Om deze cocktailcultuur in de spotlights te zetten wordt dit jaar voor de tweede keer de Utrecht Cocktail Week georganiseerd. Vorig jaar begon dat als een spontaan idee en werd het evenement in korte tijd –succesvol- uit de grond gestampt. Zò succesvol dat een tweede editie niet uit kon blijven.

Meer te ontdekken

Dat de eerste editie van de Utrecht Cocktail Week succesvol was, blijkt ook wel uit het feit dat er dit jaar nòg meer zaken meedoen: dit jaar kun je bij 18 (cocktail)bars, een proeflokaal een karaokebar èn een aantal restaurants terecht om te genieten van speciale cocktails. Volgens initiatiefnemers Daniel Lansbergen, Joël de Kock en Samira Moukhlis is er dit jaar door dat brede aanbod nòg meer te ontdekken voor de liefhebbers van cocktails, die vorig jaar vanuit het hele land kwamen, speciaal voor het evenement.

Dat de cocktailweek niet alleen voor het publiek is, maar ook voor de bartenders zelf, blijkt wel uit de tastings en masterclasses die worden georganiseerd en is de cocktailweek “voor professionals een uitgelezen kans om elkaar te inspireren en de cocktail community in Utrecth te versterken”, aldus Samira Moukhlis.

Ook zonder alcohol

De Utrecht Cocktail Weer is van 10 tot en met 14 april. Bij de 18 deelnemende zaken kun je een signature cocktail krijgen voor maar €8,50. Iedere deelnemer heeft er voor die prijs minstens 2 op de kaart staan: ééntje met, en ééntje zonder of slechts weinig alcohol.

Wil je weten waar je allemaal terecht kunt? Kijk dan op www.utrechtcocktailweek.nl.