Het is alweer een tijdje geleden dat ik in Seoul, Zuid-Korea ben geweest. Ik was daar, uiteraard, voor het eten, want eind 2013/begin 2014 werd ik al enige tijd via diverse (met name buitenlandse) media attent gemaakt op de Koreaanse keuken. Natuurlijk kon ik de verleiding uiteindelijk niet weerstaan om naar Seoul te gaan om het zelf te proeven. Will travel for food – niet zomaar een motto.
De Koreaanse keuken is anders dan de andere Aziatische keukens. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten, en met name Japanse invloeden vind je wel veel terug. De Koreaanse keuken heeft toch een heel eigen identiteit en kenmerkt zich door smaken die wat ruiger, rauwer, aardser, funkier zijn. Een groot deel van dat smaakpalet wordt gevormd door het fermentatieproces, dat in de Koreaanse keuken alom aanwezig is. De twee belangrijkste componenten uit de Koreaanse keuken zijn de gochujang, een gefermenteerde pepersaus, en kimchi, gefermenteerde groente, meestal kool, al bestaan er ook andere varianten. Aards, pittig, funky, het zijn smaken en smaakcombinaties waar je misschien even aan moet wennen, maar ik vind het erg lekker, en ik kan je zeker aanraden om het te proberen.
Na een week Seoul, waarin ik heel veel smaken heb geproefd (niet alles was even lekker overigens; ik hoef nooit meer gefermenteerde rogvleugels…), ben ik van de Koreaanse keuken gaan houden. Toen ik terug in Nederland was, begon het na enige tijd te knagen, ik kreeg enorm zin in Koreaans eten! Dus ben ik op zoek gegaan naar Koreaanse restaurants. Zoeken is makkelijk, er eentje vinden, dat is lastiger. Als het gaat om Aziatisch eten dan is het aanbod toch vooral Indonesisch, Japans, (Hollandse) Chinees, Thais en Vietnamees. Ondanks dat de Koreaanse keuken al een tijdje getipt wordt als the next big thing wil het in Nederland niet echt van de grond komen. Af en toe komen er wel wat op de Koreaanse keuken gebaseerde producten op de markt in Nederland, zoals Kimchiwawa en een mix voor Koreaanse gehaktballetjes, maar dat lijkt allemaal niet zo succesvol.
Ook is het aanbod aan Koreaanse restaurants niet echt overweldigend. Er zijn er een paar in de grote steden, maar die worden over het algemeen niet heel erg goed beoordeeld. Omdat je toch al snel het risico loopt dat de smaken aangepast zijn aan de Nederlanders en dus weinig authentiek gaat zijn is een slechte beoordeling geen stimulans om er heen te gaan. Ook zijn veel van deze restaurants Korean BBQ restaurants, en hoewel dat echt wel typisch Koreaans is, en ook erg lekker, is dat niet iets om in je eentje of met zijn tweeën te doen.
Onlangs, en nu komen we dan eindelijk aan bij de kern van deze post, kwam ik op het spoor van Gamasot, een Koreaans eethuis & take-away in mijn favoriete stad-na-Utrecht, Rotterdam. Het filmfestival IFFR in Rotterdam leek me dan ook een mooie gelegenheid om Gamasot een bezoek te brengen. Een gamasot is overigens een Koreaanse kookpot.
De kaart is dus niet al te uitgebreid, maar de gerechten geven een heel goede doorsnee van de Koreaanse keuken, met bibimbap, bulgogi, kimbap, en diverse noodle gerechten, en een omelet met kimchi, om er een paar te noemen.
En dan wordt het spannend. Smaakt het? En vooral: smaakt het Koreaans? Het was erg lekker, en behoorlijk Koreaans. Ik denk dat de smaken in Korea zelf nog iets sterker zijn, en ik miste wel een beetje de grote hoeveelheid bijgerechtjes die in Korea vaak op tafel worden gezet. Ook de presentatie van het bord bulgogi had wat netter gemogen en er had zeker meer kimchi bij gemogen. Maar de gerechten waren goed op smaak, en je kunt natuurlijk ook zelf nog wat extra saus toevoegen. Die fles krijg je er niet voor niets bij…
Ik kan dus gelukkig stellen dat het in Nederland bij in ieder geval één Koreaans eethuisje mogelijk is om lekker Koreaanse te eten, en ik kan iedereen die het ook wil proberen Gamasot van harte aanraden. Hoewel je natuurlijk ook gewoon naar Seoul kunt gaan. Kost alleen wat meer…
Gamasot, Pannekoekstraat 103a, Rotterdam. Geopend dinsdag t/m donderdag 15:00-21:00, vrijdag & zaterdag 12:00-21:00. Zondag en maandag gesloten.