Gezien: The Search for General Tso (Netflix)

Hij stond al een tijdje op mijn lijstje om te kijken: de documentaire The Search for General Tso op Netflix. Het kwam er steeds niet van, maar nu is het dan toch eindelijk gelukt.

In Amerika is Generaal Tso algemeen bekend. Niet vanwege één of andere oorlog, of stoere (sterke) verhalen uit een Chinese dynastie, maar vanwege zijn gerecht, “General Tso’s Chicken”. In de documentaire ‘The Search for General Tso’, te zien op Netflix gaat de maker op zoek naar de generaal die naamgever is van het gerecht dat standaard op de menukaart staat bij ieder Chinees restaurant in de VS (en dat zijn er zo’n 50.000).

Hoe Chinees is dat gerecht eigenlijk? Komt het wel uit China, of is het een Chinees-Amerikaans verzinsel? Aan het woord komen diverse kenners van de geschiedenis van de Chinese keuken in de VS, auteurs en ook chef en (voormalig) restauranteigenaren die het gerecht goed kennen en zelf ook op de kaart hebben (hadden) staan.

De documentaire gaat echter ook over de komst van de Chinezen naar het westen van de VS ten tijde van de goldrush, de Chinese Uitsluitingswet, en de verspreiding van Chinezen door de hele VS, en hoe het komt dat al die Chinezen restaurants beginnen. En hoewel dit zeker interessant is, is het wel een beetje het zwakke punt van deze documentaire. Te lang gaat het dan nìet over het gerecht uit de titel, en dat is jammer. Voor de kijkers in de VS sluit dit gedeelte van de documentaire echter misschien beter aan bij de plek die het Chinese restaurant inneemt in hun leven, en daar hoort deze geschiedenis dan misschien gewoon ook bij. Ik zelf had in plaats daarvan misschien liever gewoon stap voor stap gezien hoe je het gerecht maakt (geukkig staat het recept wel op de webpagina van de documentaire).

In Nederland vind je het gerecht niet op de kaart – wellicht dat de koe lo kai nog het meest in de buurt komt. Onbekend maakt onbemind,  en dat maakt de documentaire over General Tso’s Chicken voor veel mensen wellicht minder toegankelijk. Er lijken echter toch ook wel wat parallelen te zijn met dat gerecht dat je jùist alleen in Nederland op iedere Chinese menukaart terugziet: de babi pangang. En daarom is deze documentaire voor echte foodies tòch de moeite waard. Ik heb General Tso’s Chicken in ieder geval wel op mijn to-eat lijst gezet voor als ik een keer in de VS ben.