Mexicaanse bonenschotel met Mexicaanse chorizo

Mexicaanse bonenschotel-WEB2Een paar weken geleden postte Paul van den Hooven van Wild Vleesch een foto van een prachtige Texas Longhorn os ‘Dennis Hopper’. Hij ging deze laten slachten, en de diverse delen konden bij hem besteld worden, waaronder een mooi stuk short ribs. Nu had ik al een tijd het plan een keer een flink stuk short rib te kopen om er een mooi Koreaans of Amerikaans gerecht mee te maken, dus die kans kon ik niet laten liggen.

Er was nog een reden om die short ribs te bestellen, want dan had ik een goed excuus om een partij worsten te bestellen bij Paul, want als er iets is dat hij goed kan, dan is het wel worst maken! Op die short ribs kom ik nog wel een keer terug, nu is het tijd voor worst.

In mijn bestelling zat Mexicaanse chorizo, en hieronder volgt een bijpassend, Mexicaans getint, gerecht. Met dank aan Rick Bayless’ geweldige boek ‘De Mexicaanse Keuken’, waarvan ik elementen van de Recado Rojo kruidenpasta heb gemengd met een snufje eigen inbreng.

Het boek is helaas in het Nederlands niet meer verkrijgbaar volgens mij, maar de Engelse versie is (bijvoorbeeld) nog wel bij Bol.com te koop.

Ik vind de worst een goede aanvulling op dit pittige gerecht. Of het gerecht een goede aanvulling bij de worst. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wil je het gerecht iets minder pittig, laat dan de zwarte peper of de chilipoeder achterwege, of gebruik van beide wat minder.  Ook is piment iets pittiger dan kruidnagel, misschien ook goed om te weten.

De bonen kun je natuurlijk ook zelf eerst wellen en koken, en dat zelfde geldt natuurlijk voor de mais, in het seizoen. Hier heb ik blikjes gebruikt, wel zo makkelijk; de gewichten zijn zoals vermeld op de blikjes.

Onderstaand gerecht is voor twee personen, maar is makkelijk te verdubbelen.

Ingrediënten

 • 2 Mexicaanse chorizoworsten (van Wild Vleesch)
 • 120 gram rijst
 • 1 blikje rode kidneybonen (netto 160 gr)
 • 1 blikje mais (netto 150 gr)
 • ½ tl piment (‘Allspice’) of gemalen kruidnagel
 • ¼  tl zwarte peper
 • ¼ tl chilipoeder
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • ½ tl oregano
 • ½ tl gemalen komijn (‘djinten’)
 • ½ tl gemalen korianderzaad (‘ketoembar’)
 • ½ tl kaneelpoeder
 • ½ el (appel)ciderazijn
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • el (zonnebloem)olie
 • 1 el boter

Bereiding

 1. Meng de kruiden (piment/kruidnagel, peper, chilipoeder, gerookt paprikapoeder, oregano, djinten, kaneel en ketoembar) in  een bakje met elkaar. Het is makkelijker om dit vooraf te doen, dan later tijdens het koken één voor één er bij te doen.
 2. Kook de rijst zoals op de verpakking. Ik gebruik zelf altijd Surinaamse rijst, en opzetten in ruim water, 10 minuten koken, afgieten en 10 minuten laten staan gaat bij mij vrijwel altijd goed.
 3. Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
 4. Doe de olie in een braadpan en verhit deze, maar niet te heet. Doe de ui en knoflook in de pan en laat deze zachtjes bakken, totdat de ui net glazig begint te worden.
 5. Doe het kruidenmengsel bij de ui en knoflook en bak dit enige tijd, op laag vuur, mee tot de kruiden lekker gaan ruiken. Let op dat je de kruiden niet laat verbranden.
 6. Blus de kruiden af met de (appel)ciderazijn.
 7. Voeg, als de ciderazijn bijna verdampt is, de tomatenblokjes toe en roer goed door. Zet op laag vuur en laat het lekker pruttelen, met de deksel op de pan. Af en toe roeren kan geen kwaad.
 8. Zet ondertussen een braadpan of koekenpan met deksel op het vuur en verhit daar de boter in (misschien heb je iets meer nodig, afhankelijk van de grootte van de pan). Als de boter gesmolten is, en niet meer schuimt, doe dan de worsten in de pan. Zet het vuur niet te hoog, dan heb je kans dat de worsten openbarsten. Dat is zonde.
 9. Bak de worsten aan twee kanten mooi bruin, en blus ze af met water. Laat op een laag vuurtje sudderen. Je hebt ongeveer 10 à 15 minuten nodig om er voor te zorgen dat de worsten van binnen goed gaar zijn.
 10. Doe nu de bonen en de mais in de pan met de ‘tomatensaus’ en laat het geheel zachtjes doorverwarmen, ongeveer 10 minuten, eventueel de laatste paar minuten zonder deksel op de pan om de saus een beetje in te laten koken als ze heel nat is.
 11. Tegen de tijd dat de worsten klaar zijn: maak de rijst los met een vork, en meng dit door de saus.
 12. Voeg eventueel zout naar smaak toe. Verdeel de rijst met bonen over de borden, en leg er een worst bovenop. Het ziet er misschien niet al te mooi uit, maar het is wel lekker!

Smakelijk eten!