Hot, hot, hot

scorpionsauce150ml-smallHete saus is helemaal in, hete saus is hip, hete saus is hot. Dat laatste is natuurlijk altijd waar, maar het kan altijd heter.

Althans, dat moeten ze in de laboratoria van Tabasco hebben gedacht. Want de reguliere Tabasco-saus – altijd lekker in een saus, bijvoorbeeld om je saaie macaroni een kick te geven – is 5000 Scoville. En dat is best schamel, als je bedankt dat de heetste pepers gewoon met gemak 2 miljoen aantikken.

Scoville? Eh ja, dat zal ik nog even uitleggen… de schaal van Scoville is een manier om te meten hoe heet een peper is. Een paprika (ook een peper) zit op de 0 (nul, dus), een Jalapeño zit ergens tussen de 2500 – 8000, en de heetste peper, de Dragons Breath, zit op zo ongeveer op 2,5 miljoen. Dat is in dezelfde regio als Amerikaanse standaard pepperspray – je weet nooit waar je die kennis nog eens voor nodig hebt.

Goed, die schamele 5000 voor gewone Tabasco was niet genoeg. Kun je dan niet gewoon hetzelfde doen met heel erg hete pepers? Dat bleek nog niet zo eenvoudig, zo concludeerden de labmedewerkers van Tabasco. Gewoon een stel ghostpeppers en scorpionpeppers in de saus donderen gaf wel een heel erg hete saus, maar het was  te weinig ‘Tabasco’. Uiteindelijk zijn ze er wel uitgekomen, hoor, met een combinatie van tabascopepers en schorpioenpepers. Zo blijkt dus het karakter van de saus toch ook erg bepaald te worden door de tabascopeper zelf. Duh.

Vorig jaar kwam deze saus al in de VS op de markt, en tja, met zoveel liefhebbers van Tabasco was die natuurlijk snel uitverkocht. Ze hadden blijkbaar nog wel een vaatje achter de hand gehouden voor de Europese markt, want nu kun je in de Europese webshop óók zo’n flesje bemachtigen. Het flesjes kost €8,95. Niet goedkoop, maar wel gegarandeerd wat hete momenten…