Datumvoordeelshop gaat strijd aan met voedselverspilling

Het zal je op deze site, en op mijn Facebook-pagina vast niet ontgaan zijn: ik heb best een hekel aan voedselverspilling. Het doet pijn aan mijn hart als ik er aan denk hoeveel eten er iedere dag volstrekt onnodig wordt weggegooid door mensen thuis, in bedrijfskantines en de horeca. En in de winkels, natuurlijk. Al die 35% -kortingstickers van Albert Heijn doen pijn aan mijn ogen en mijn hart.

Als er initiatieven zijn die de verspilling tegen proberen te gaan, dan juich ik dat alleen maar toe. Voor eten in restaurants en bij cateraars (en inmiddels ook enkele supermarkten) is er de app TooGoodToGo. Voor een relatief klein bedrag kun je een pakket kopen met spullen die anders die dag weggegooid zouden worden. Je weet nooit van te voren wat je precies krijgt, maar meestal is het zeker wel de moeite waard.

TooGoodToGo is er eigenlijk vooral voor alle verse, kort houdbare spullen. Voor de langer houdbare spullen die ook weggegooid worden, is er eigenlijk nog niet echt een goede oplossing. De kortingsstickers in de supermarkten natuurlijk. Maar daarbuiten heb ik nog niet echt iets gezien. Nou ja, één ding: de Datumvoordeelshop.

De wat?
Datumvoordeelshop: Voorzijde
Datumvoordeelshop: Voorzijde

De Datumvoordeelshop – je vindt hem in Almelo – verkoopt lang houdbare producten die al of bijna over de datum zijn, maar in principe nog prima te eten zijn. De eerste vraag is natuurlijk: mag je die spullen wel verkopen? Ja, dat schijnt te mogen, zolang je het er maar bij zet. Helemaal top dus, alleen snap ik niet dat reguliere supermarkten dat dan niet vaker doen met houdbare producten.

Ik ging een kijkje nemen bij de Datumvoordeelshop in Almelo. Deze winkel zit aan de Schoolstraat, een eindje uit het centrum, en eigenlijk midden in een woonwijk. De winkel verkoopt allerlei spullen, en lang niet alles is over de houdbaarheidsdatum. Het gaat soms ook om restpartijen van kerstpakketten, of om actieverpakkingen.

Veel artikelen zijn erg goedkoop – vooral als ze over de datum zijn. Zo zag ik Conimex Mix voor Foe Yong Hai die al over de datum was en waarvan je er voor een euro 6 mocht meenemen. Sommige artikelen zijn echter niet per se heel veel goedkopen dan een reguliere supermarktaanbieding: 24 blikjes Fanta Lemon voor 9,99 is nog geen 3 euro goedkoper dan de reguliere prijs van de gewone supermarkt.

Bijna puur genot
Datumvoordeelshop: Interieur
Datumvoordeelshop: Interieur

Wat verder opvalt is dat er heel veel genotsmiddelen (koek, chips, chocola, frisdrank – en toen ik er was ook kruidnoten(!)) wordt aangeboden. Gezonde artikelen zoals groente in pot en tomatensauzen duidelijk in mindere mate. Maar dat kan ook een momentopname zijn natuurlijk.

Ook is niet alles wat er verkocht wordt eetbaar, zoals tandpasta, shampoo en maandverband. Dat die artikelen een houdbaarheidsdatum hadden was mij ook niet bekend, eerlijk gezegd – maar waarschijnlijk liggen die artikelen er voor een completer winkelaanbod. De eigenaar van de Datumvoordeelshop heeft ook een drogisterijketen in het grensgebied (Medikamente Die Grenze) die vooral interessant schijnt te zijn voor Duitsers. In die winkels zie je ook weer het foodaanbod van de Datumvoordeelshop terug – en eigenlijk is de Datumvoordeelshop ook geboren uit het overaanbod aan food in de drogisterijwinkels.

Alleen in Almelo

Op dit moment (april 2019) vind je de Datumvoordeelshop alleen in Almelo. Dat kan natuurlijk snel veranderen. Maar dumpprijzen bieden geen garantie voor succes. Er was ook een Datumvoordeelshop in Emmen, maar die liep niet goed, zo vertelde een medewerkster me. Ach, er zullen vast ook wel plekken zijn waar het wèl aanslaat. De Actions en So Low (XXL) doen immers ook goede zaken. Van die winkels ben ik niet zo’n fan, maar ieder initiatief om voedselverspilling tegen te gaan juich ik toe.