Helaas – Rechtstreex Utrecht en Eindhoven stoppen

logo-round-redWie dit meer van dit blog gelezen heeft weet dat ik fan ben van Rechtstreex, de organisatie die direct bij boeren en kleinschalige producenten van voedingsmiddelen (brood, koek, zuivel, jam e.d.) inkoopt en weer verkoopt aan consumenten. De meest directe manier van je spullen bij de boer halen, zonder ze zelf allemaal af te hoeven rijden (en dus veel efficiënter).

Drie jaar geleden begon Rechtstreex in Rotterdam, en vorig jaar werd uitgebreid naar Utrecht en Eindhoven, met als doel nog véél meer steden in Nederland te veroveren.

Dat was het doel, en dat zal het vast nog steeds zijn, maar gisteren kregen de klanten van Rechtstreex bericht dat het bedrijf stopt met de activiteiten in Utrecht en Eindhoven. De omzetten bleven achter, de verliezen te hoog, en verbetering van de resultaten ging niet snel genoeg.

Ik vind dit echt heel erg jammer. Voor mij, maar ook zeker voor de leveranciers – die een heel behoorlijke prijs kregen voor hun producten, de wijkchefs – die iedere week weer met veel enthousiasme hun winkeltje openden voor de klanten – en voor Rechtstreex zelf. Blijkbaar is het toch lastiger om een – in Rotterdam – werkend model in een andere plaats uit te rollen.

Waar dat aan ligt weet ik niet, Utrecht is natuurlijk wel een stuk kleiner dan Rotterdam, qua inwoners 1/3 ongeveer – Eindhoven nog een stuk minder, en als het percentage inwoners dat klant is per stad gelijk is, dan heb je dus per definitie minder klanten. Schaalgrootte helpt omdat je kosten bijvoorbeeld kunt verdelen over meer klanten / wijkchefs. Ook zitten Utrecht en Eindhoven waarschijnlijk anders in elkaar, sociaaleconomisch gezien en de sociale structuren zullen ook afwijken – of al die andere dingen die een wijk een wijk en een buurt een buurt maken waardoor wat werkt in de ene stad niet zonder meer werkt in een andere stad.

Naar de preciese oorzaak kan ik alleen maar gissen, maar het lijkt er op dat een acuut financieel probleem de oorzaak van de stop is. Rechtstreex Utrecht zou gisteren uitgebreid de opening van de Vershal (in VechtclubXL) meevieren – het distributiepunt van Rechtstreex Utrecht zit/zat daar gevestigd. Daarnaast was er eerder deze week nog een informatie-avond voor toekomstige wijkchefs. Dat ga je allemaal niet organiseren als je pas op de plaats maakt, en al helemaal niet als je de stekker er uit denkt te gaan trekken…

Wat de oorzaak ook precies is, het is natuurlijk heel jammer dat Rechtstreex de beslissing heeft moeten nemen om die stekker er wel uit te trekken. Men gaat zich nu focussen op het verbeteren van de processen in Rotterdam. Hopelijk gaat dat lukken, en komt Rechtstreex weer terug naar Utrecht. Ik meld me al vast aan als klant voor 2.0.