Verkiezing New Generation Plant-Based Chef

The Farm Kitchen: Next Generation Plant-Based Chefs
Foto: The Farm Kitchen

Alles is met elkaar verbonden, dat is het uitgangspunt van holisme. De nieuwe holistische foodbeweging The Farm Kitchen, opgericht door de bekende chef Jonathan Karpathios (o.a. Restaurant Vork en Mes) en Xander Meijer (voormalig CEO Wessanen), wil mensen ‘opnieuw verbinding laten maken met Moeder Aarde’ en daarmee de transitie naar regeneratieve landbouw ondersteunen. Regeneratieve landbouw is dan weer een systeem waarin natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. Vaak komt dat dan neer op bodemverbetering, want die heeft de laatste decennia aardig op zijn donder gehad door het gebruik van kunstmest en pesticiden. Dat is overigens niet per se de schuld van de boeren, maar meer van het systeem van laagste prijzen dat we hanteren.

Veranderen

The Farm Kitchen wil meehelpen om daar verandering in te brengen, door die holistische benadering toe te passen in hun restaurants. De eerste daarvan opent in kantoorgebouw Pharos. Om meer aandacht te geven aan dit initiatief organiseert The Farm Kitchen een wedstrijd voor de titel New Generation Plant-Based Chef, waarin gezocht wordt naar creatief culinair talent dat ‘de transitie naar gezond en duurzaam eten’ door lekker, verleidelijk en mooie gerechten te maken.

Dat klinkt misschien allemaal heel zweverig, ik ben daar ook niet zo dol op, maar ik denk wel dat je deze overgang alleen voor elkaar kunt krijgen als (meer) mensen leren wat voor lekkere gerechten er mogelijk zijn door anders te koken. Het is net als met vegetarisch eten: dat kan heel lekker zijn, maar dan moet je wel het idee van aardappelen-groente-vlees(vervanger) wat vaker los gaan laten.

Consumenten moeten daar wel ideeën voor aangereikt krijgen, want niet iedereen is even creatief in de keuken. Meer aanbod van dit soort maaltijden in de horeca is dan ook zeker gewenst, maar ook daar lukt het niet altijd om creatief te zijn (niet iedere chef is immers een Jonnie Boer). Maar goed voorbeeld doet wel vaak goed volgen.

Aanmelden

Wie denkt die goede voorbeelden te kunnen geven kan zicht tot 20 oktober aanmelden voor de verkiezing van New Generation Plant-Based Chef. De winnaar krijgt niet alleen een troffee, maar krijgt ook de opbrengst van het winnende menu in The Farm Kitchen masterclass workshops (ca. €10.000) en wordt een jaar lang als New Generation Plant-Based Chef naar voren geschoven en gepromoot in de branche. Een mooie kans op exposure dus voor wie misschien zelf die transitie ook wel wil maken.

Wil je meer weten, kijk dan op de wedstrijdpagina van The Farm Kitchen: https://thefarmkitchen.nl/verkiezing/