Wie vervangt de vis?

Nordsee Back-VischNederlanders en vis – het is al jaren een wat haperende relatie. Tuurlijk, de Hollandse Nieuwe is nationaal erfgoed, en uit de frituur eten we graag kibbeling en een lekkerbek (al dan niet met kibbelingkruiden…), en zalm en tonijn krijgen we ook wel weg. Maar echte viseters zijn we niet. Wat in onze zeeën zwemt en groeit exporteren we liever dan dat we het zelf opeten (denk aan de horsmakrelen die massaal naar Japan gaan en de truckladingen mosselen die de grens met België oversteken).

Nederlanders en plantaardige visvervangers, hoe staat het daar mee?
Laten we voorop stellen dat het product visvervanger op zichzelf een aantal jaar achterloopt in ontwikkeling met vlees- en kipvervangers. Die zijn er van zeer behoorlijke kwaliteit, en er zijn er die in beleving net zo goed of zelfs beter zijn dan hun vlezige broeders. Ik denk daarbij dan aan de vegetarische ‘draadjesvlees’kroket van Mora, of de kipvervangende Veggie McChicken van McDonald’s.

Met de vis loopt het nog niet zo hard. De Vegetarische Slager verkocht al tonyn  (ook wel apart, vis bij de slager, maar ach, kniesoor etc…) en er bestaan ook plantaardige vissticks, ook wel zeesticks genoemd bij de Albert Heijn.
Toch is er volop ontwikkeling van deze productgroep, ook in Nederland (uiteraard, zou ik bijna willen zeggen). Zo is het bedrijf Novish druk bezig met het ontwikkelen van een plantaardig alternatief en levert het gepaneerde visfilets en visnuggets. Aan Nordsee Restaurants. In Duitsland.

Toen ik kortgeleden in Aken was kon het dus ook niet anders dan dat ik op zoek ging naar een NORDSEE restaurant. Die is daar gelukkig, en ik kocht er deze pistolet met de Back-Visch filet, op de pistolet geserveerd met saus en een blaadje sla. Vreemd genoeg wordt het broodje dan uit de vitrine geserveerd, koud dus. En omdat er al saus en sla op zit is het dus ook nadrukkelijk niet de bedoeling het broodje weer op te warmen. Ik had mijn niet-bestaande draagbare magnetron niet bij me dus dat was sowieso niet mogelijk.

Het broodje was dus koud, en dat deed misschien nog een klein beetje afbreuk aan het product. Toch durf ik te zeggen dat deze visvervanger goed geslaagd is. De structuur was goed en met de smaak was ook niets mis.

De Back-Visch filet wordt waarschijnlijk nog wel beter als hij warm wordt geserveerd.Met saus, op een zacht wit bolletje, en een plak hamburgerkaas in plaats van sla. Ik zie niet in waarom dit niet bij bijvoorbeeld McDonald’s op de kaart kan staan als de Filet-no-Visch.

Morgen is er weer de Culiperslunch waar Novish ook een aantal van haar producten zal presenteren. Ik kan daar zelf niet bij zijn, maar ik hoop dat deze filet er bij zit; ik ben benieuwd wat anderen er van vinden.