Lentebiertje: HOOP Sweet Sping Bock

Herinner je je het Sinterklaasbier Zaanse Schoen van Brouwerij Hoop uit Zaandijk nog? Ze stuurden mij in november een flesje op en ik bakte er allerlei Sinterklaasdingen bij om te zien wat er goed bij pastte. Inmiddels zijn we al weer het Paasseizoen van 2019 voorbij en we zitten dik in het voorjaar, de tijd van de lentebokjes. Ook voor dit seizoen maakte Brouwerij Hoop weer een bier. En dat is best weer een bijzonder biertje.

Begin april was er een officiële releaseparty voor het bier in bierlokaal Tapzuid in Amsterdam, en ik was uitgenodigd om het bier te komen proeven. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.

Tapzuid ligt in Amsterdam Zuid (oh ja joh), ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het Amstelstation in onze hoofdstad. Je kunt ook de tram of de bus nemen, maar lopen is gezond, en als het zonnetje schijnt is dat ook gewoon lekker, toch?

Terug naar het bier. Want wat maakt het bier, Hoop Sweet Spring Bock genaamd nou zo bijzonder? Er zit wodka in. En niet gewoon wodka, maar wodka gestookt met bisongras, ook wel sweet grass genoemd. Die wodka wordt er na het brouwen aan toegevoegd. Niet te veel, want dan wordt het bier veel te alcoholisch natuurlijk, maar een beetje. Je proeft het wel, maar het alcoholpercentage ligt toch op slechts 6%.

Wat het gebruik van het bisongras bijzonder maakt is het grassige karakter dat je heel duidelijk proeft in het bier. Het is fris, het heeft echt iets ‘groens’ in de smaak, zeg maar de smaak van de geur van versgemaaid gras. Het hoort dus helemaal bij de lente.

We waren het over het algemeen wel met de brouwers eens: het is een lekker bier. Het enige waar nog wat discussie over was, was de foodpairing. Om het bier met wat Zwitserse kaas te combineren vonden meerdere mensen, waaronder ik ook, niet zo’n goede keus. De kaas slaat de smaak van het bier weg, en je houdt eigenlijk alleen de pure alcohol over.

De oplossing is natuurlijk simpel: gewoon lekker op een terrasje in het zonnetje genieten van een Sweet Spring Bock zonder die kaas erbij. Bestel gewoon een portie bitterballen. Dat is altijd lekker.