Mon Cherry, fris kersenbier uit de Zaanstreek

Wie mij volgt op social media (jullie allemaal toch?) weet dat ik een enorm liefhebber van kersen ben. De maanden juni en juli zijn dus mijn favoriet, want dan is het volop kersentijd (en zomer!). Maar ook buiten die maanden ben ik gek op alles met kersen. Kersenrastervlaai, kersensap, warme kersen met slagroom (en liefst een wafel), maar ook Cherry Coke, Haribo snoepkersen gaan er in als… ja, kersen. 

Brouwerij Hoop - Mon Cherry Fris Kersenbier in glasToen ik een onlangs een mailing kreeg van Brouwerij Hoop uit Zaandijk dat zij een kersenbier hadden gebrouwen ging mijn hart meteen een beetje sneller kloppen. Want kersen.

Brouwerij Hoop gaf mij de gelegenheid om het biertje eens te proberen, en dat aanbod kon ik dan ook niet afslaan. Een paar dagen later bracht de postbode een doosje met daarin mijn HOOP Mon Cherry Fris Kersenbier.

Het bier komt in een opvallend en vrolijk gekleurd flesje, met een regenboogetiket op de hals. Niemand zet toevallig een regenboog op zijn product, en inderdaad, ook hier is een link met diversiteit. Het bier is gebrouwen in samenwerking met de Zaanse Regenboog, een organisatie die zich in de Zaanstreek inzet voor seksuele- en genderdiversiteit in die regio. De HOOP Mon Cherry werd speciaal bedacht voor de eerste ZaanPride die in 2020 plaats zou vinden. Maar ja, 2020… need I say more?

Met een alcoholgehalte van slechts 4,1% is het een biertje waar je er makkelijk nog eentje, of twee, van drinkt. Ideaal voor een feestje en heel jammer dus dat het biertje niet gedronken kon worden tijdens de ZaanPride. 

Als ‘fris kersenbier’ verwacht je dat de kersen duidelijk aanwezig zijn in het bier, en dit fruitige karakter is wel een beetje een understatement, want na een slok zit je met een mond vol kersen. Dat vind ik op zich niet erg, want kersen, maar het doet voor sommige mensen misschien wel een beetje afbreuk aan het idee van ‘bier’. 

Begrijp me niet verkeerd, ik vond het niet zo’n limonadedrank als sommige radlers, maar Mon Cherry balanceert wel op het randje. Als kersengek ben ik er wel blij mee; als bierliefhebber vind ik dat het nèt kan.

Volgend jaar is er een nieuwe poging voor de eerste ZaanPride, laten we ervan uitgaan dat die wel gewoon doorgaat. Misschien is er dan ook wel weer vers Mon Cherry Fris Kersenbier van Brouwerij HOOP. Voor het bier zou ik de receptuur misschien iets aanpassen, maar als kersenliefhebber: kom maar door. Want kersen.

 

Gedronken: Brouwerij HOOP Mon Cherry, Fris Kersenbier met 4,1% alcohol. Gemaakt met mouten, Kveik gist, hop en verse zwarte kersen.

N.B.: ik heb dit bier gekregen van Brouwerij Hoop. Dit is geen gesponsorde post. De link naar het bier verwijst naar het artikel in de webshop van Brouwerij Hoop. Ik ontvang geen commissie op verkochte producten.