Aardappels en druiven

Dit is niet het begin van mijn boodschappenlijstje. Het is ook niet de titel van mijn debuutroman over mijn avonturen in de wereld van food (al moet ik die titel toch maar onthouden). Nee, het gaat om wijn. En ook om aardappels. En de combinatie. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan vooral verder, want er komt een tof evenement aan!

Natuurlijk maak je wijn van druiven. Nou ja, je kunt ze wel eten, maar dat zijn andere druiven. Wijndruiven kun je ook wel eten, maar echt lekker schijnen zijn ze niet te zijn. Ze zijn vooral goed voor wijn en er zijn heel voor soorten wijndruiven. De bekendste zijn druiven als merlot, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir en syrah. Maar er zijn ook nog heel veel onbekende druiven. Die zitten dan ook in de wat onbekendere wijnen. Wijnen die je niet zo snel in het schap van je supermarkt ziet, maar in kleinere winkels.

Genoeg over die druiven, want je zit nu waarschijnlijk te denken: wat hebben die aardappels er mee te maken. Met het maken van wijn vrij weinig maar met eten des te meer. Je kunt met aardappels ook heel veel kanten op. En niet iedere aardappel is geschikt voor ieder gerecht. Voor een ovengebakken aardappel heb je een ander ras nodig dan voor je stamppot. Ik noem een ovengebakken aardappel natuurlijk niet voor niets. In Utrecht kun je bij Jacketz ovengebakken aardappels eten, met daarop allerlei toppings. Die toppings, die maken het gerecht, met de aardappel als basis. En je kunt er werkelijk alle kanten mee op: Hollands, Tex-Mex, Thais, vlees, vis, vegetarisch, noem maar op.

Op zondag 15 september houdt Jacketz in Utrecht – en nu komt de aap uit de mouw – een Battle of the Grapes, samen met wijnhandel Grapedistrict. Jacketz maakt hun 5 signature baked potatoes, en Grapedistrict combineert dat per gerecht met twee wijnen: één bekende druif, en één onbekende druif. En jìj mag proeven welke daar het lekkerst bij is. Het zou je nog wel eens kunnen verbazen!

Voor wie er bij wil zijn: er zijn nog tickets beschikbaar en ze kosten slechts €7,50. De proeverij is van 15.00 tot 17.00u bij Jacketz aan de Korte Minrebroederstraat (ook wel bekend als ‘Stadhuisplein’ en jouw kaartjes koop je hierrrr….