Alles kan op de BBQ

Net buiten het centrum van het Veluwse Nunspeet staat een oude meelfabriek uit 1953. Meel komt er al een tijd niet meer vandaan, en sinds 2017 is Rookoven.com er gevestigd. Het bedrijf levert alle mogelijke spullen voor de BBQ en om etenswaren te roken. Van kleine stovetop smokers tot aan enorme keramische BBQs en vrijstaande rookovens. En natuurlijk ook alle bijbehorende accessoires en ook ingrediënten als rubs en sauzen.

Op de bovenverdieping van de oude fabriek is het Rook & Barbecue Experience Center van het bedrijf gevestigd. Met een bar, ontvangstruimte, workshopruimte en een barbecueruimte waar, heus waar, gewoon binnen gebarbecued kan worden. Het is een kwestie van ruimte – en goede afzuiging.

Workshopruimte Rookoven.com
Workshopruimte Rookoven.com

Ierland

Dat binnen barbecueën was ook wel toepasselijk, want dat is wat ze in Ierland, bekend van groene bergen en bergen regen, ook vaak doen. Want barbecueën in de regen is natuurlijk niks. Het was dus de perfectie locatie voor het Irish Food Board (Bord Bia) om er een BBQ Masterclass te organiseren. Het doel? “De kennis over de juiste bereiding van Iers vlees te verbeteren”, aldus het persbericht.

De Nederlander eet ongeveer 10 kilo rundvlees per jaar (in diverse vormen), en we zijn daaro een interessante markt voor de Ieren. Veel Nederlanders kiezen steeds bewuster hun vlees. Het idee dat de koeien in Ierland opgroeien op 50.000 kleinschalige boerderijen waar door het klimaat er veel vers gras voorhanden is, spreekt veel mensen natuurlijk wel aan. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor het Iers lamsvlees, al zijn we in Nederland over het algemeen niet zo’n fan van lams- en schapenvlees geloof ik.

Zwaargewichten

Je kunt natuurlijk geen Masterclass organiseren zonder de juiste mensen, en Bord Bia had dan ook twee culinaire zwaargewichten uitgenodigd: Andrès Delpeut, die nu werkt voor Compass Group Famous Flavours, maar daarvoor was hij de baas in de keuken van het met 1 Michelinster bekroonde Bridges in Amsterdam. Van nog zwaarder kaliber is dan Michel van der Kroft, de gepassioneerde chef cuisinier van ’t Nonnetje in Harderwijk – met maar liefst 2 Michelinsterren bekroond. Beide chefs zijn overigens lid van de Chefs’ Irish Beef Club. Dat is een door Bord Bia in het leven geroepen platform van topchefs die een liefde delen voor Ierse producten, en die ook serveren in hun restaurant. In totaal zijn er ruim 70 topchefs in Europa aangesloten, waarvan maar liefst 17 uit Nederland.

Bijzondere BBQ gerechten

Met zoveel culinaire kundigheid achter de diverse soorten barbecues was het natuurlijk wel zeker dat er bijzondere gerechten gemaakt gingen worden, waarbij ook de deelnemers aan de Masterclass de handen uit de mouwen konden steken. Wat velen van hen ook deden.

Andrès Delpeut

Andrès Delpeut legde wat mooie lamsracks op de OFYR, natuurlijk in zijn geheel. Als je het lamsrack namelijk heel op de barbecue legt dan blijven alle sappen er mooi in en wordt hij veel minder snel droog en taai. Dat gebeurt heel snel als je één koteletje los op de barbecue legt. Het voordeel van de OFYR is hier bovendien dat je een mooie ‘crackling’, een krokant gebakken laagje vet, kunt maken. De OFYR werkt immers als een soort grillplaat.

Bij de kotelet serveerde Andrès ook nog lamszwezerik. Die was eerst voorgekookt, en na het verwijderen van het vlies kon deze ook op de OFYR.

Lamskotelet, zwezerik, radijs en appel
Lamskotelet, zwezerik, radijs en appel. Allemaal van de BBQ of grill.
Michel van der Kroft

Michel van der Kroft liet zien dat je een grote ribeye prachtig langzaam kunt garen op een keramische barbecue (maar een ketelbarbecue kan ook). Door deze op lage temperatuur te garen hou je mooi sappig vlees. Aan het eind kun je hem dan nog even op hoge temperatuur afgrillen, zodat de buitenkant nog een mooi bruin korstje krijgt. Met geroosterde wortels, gegrillde asperges en romescosaus een topgerechtje.

Ribeye, wortel, asperge en romescosaus.
Ribeye, wortel, asperge en romescosaus.

Niet alleen lamszwezerik kun je overigens op een grillplaat doen, dat kan ook heel goed met bijvoorbeeld een hele koeientong. Ik weet dat veel mensen daar van griezelen, en het is ook wel even wennen om zo’n hele tong beet te hebben. Het ziet er toch een beetje raar uit.

Als je de tong echter pekelt en pocheert, dan kun je hem na het afkoelen in plakken snijden en afgrillen. Samen met wat geroosterde broccoli en een ‘sauce gribiche’, een soort mayonaise-achtige saus gemaakt van onder andere hardgekookte eidooiers, mosterd en olie.

Andere gerechten die we geserveerd kregen waren een hamburger van versgemalen staartstuk (picanha), aangemaakt met ui, broodkruim en kruiden en nog een panzanella (broodsalade) met op de BBQ geroosterde tomaten en paprika, waarbij het sap van de paprika essentieel is in de dressing (vang dat dus op als je het een keer zelf maakt).

Inspiratie

Na zo’n middag hoogstaand culinaire BBQ kreeg ik echt weer zin om er meer mee te doen. Dan moet het weer niet al te warm zijn, zoals in 2018, want dan smelt je bij ons weg, en lekker BBQen is er dan niet bij. Deze gerechtjes inspireerden mijn in ieder geval wel om wat meer, en vooral ook eens wat anders te proberen.

Disclaimer:
Ik was voor deze BBQ Masterclass uitgenodigd door Irish Food Board / Bord Bia en heb hier verder geen vergoeding voor gekregen. Ook de geplaatste links zijn niet gesponsord, en dienen slechts ter voorbeeld.