De Horecava: het jaarlijkse horecafeestje

Handelsbeurs. Dat is natuurlijk de officiële naam. En natuurlijk wordt er ook gepraat, onderhandeld en keihard orders geschreven, maar het is ook voor velen gewoon een horecafeestje. Met bekende gezichten, vertrouwde namen, hapjes, drankjes en een hoop gezelligheid. Ik heb het natuurlijk over de Horecava, die ook dit jaar weer (want dat heb je met tradities) in januari plaatsvond. Alle hallen van de RAI Amsterdam waren gevuld met leveranciers en hun producten, van waarschuwingsbanaan tot frietmachines, en van dry-aged vlees tot namaakvis. FeedMe.blog ging een dagje kijken en vond dit de interessantste of leukste dingen.

De Frietmachine

Kies of je zout en / of saus wilt, reken contactloos af, en een paar minuten later heb je een portie versgebakken friet. Op elk moment van de dag, dus ook om 6 uur ’s ochtend. Zonder dat je op zoek moet naar een fastfoodketen die 24 uur per dag open is – of een vliegticket moet boeken om achter de security check friet te kunnen halen.

Het innovatieve apparaat, genaamd FastFryer, bestaat van binnen uit een diepvriezer, een portioneermachine, een frituurunit natuurlijk en de nodige mechanica om de friet uit de frituur en in je bakje te krijgen. Maar waarom deze machine? Het blijkt dat veel mensen wel een frietje lusten op het moment dat het bedrijfsrestaurant niet open – of aanwezig is. Dat zijn vaak mensen die overwerken op kantoren, maar waar de receptie helemaal gestoord wordt van alle bezorgbrommers. Of mensen die in de nacht werken en voor wie 6 uur ’s ochtends voelt als 17u voor de rest van ons.

Natuurlijk kan dit apparaat ook best een plek krijgen bij de gemakssuperformules in Nederland (AH to Go, COOP Vandaag, Boon’s Pitstop).

Alles vega(n)

De vegetarische en vegan trend van vorig jaar zet gewoon door dit jaar, dat zal niemand verbazen. Met nog meer aanbieders, en nog meer producten. Van vis tot frikandel, het was er allemaal.

Naar die vegetarische frikandellen was ik zelf het meest benieuwd. In de supermarkt heb ik alleen de vegetarische frikandel van Beckers gevonden, en daar was ik niet heel enthousiast over. Het imiteren van de smaak van een frikandel is niet zo heel moeilijk, want met de juiste kruidenmix kom je al een heel eind. De structuur is een grotere uitdaging. Op de Horecava probeerde ik drie vegetarische frikandellen: die van Mora, Flexitarian Bastards en van Van Reusel.

Mora / De Vegetarische Slager

Mora deed vorig jaar erg goede zaken met de vleesloze bitterballen en kroketten en een kiploze kipcorn, waarvan vooral de kroket en bitterballen opvielen door de kwaliteit. Die vegetarische kroketten van Mora kun je ook al een tijdje in de supermarkt kopen. Ik vind die zelfs lekkerder dan sommige varianten mèt vlees.


De structuur van de Mora vegetarische frikandel komt heel dicht in de buurt van de echte frikandel. Hij is misschien iets steviger, maar qua bite wel te herkennen als frikandel. De smaak is niet helemaal OK. Er zit een klein bittertje in de nasmaak van deze frikandel, het is waarschijnlijk de foelie die in de kruidenmix zit.

Flexitarian Bastards

De vegadel, officiële naam: Vega Frick, van de Flexitarian Bastards is duidelijk steviger dan die van Mora, en ook een stuk steviger dan een normale frikandel. De structuur zit bij deze frikandel een beetje tussen de frikandel en een braadworst is.

Het grootste probleem met de vegetarische frikandel van Flexitarian Bastard zit hem in de smaak: ook hier weer dat bittertje. Opvallend, zou ook hier foelie in het spel zijn? Zou die specerij gewoon anders uit de verf komen in een plantaardige frikandel? Wat het ook is, het is wel een duidelijk minpunt. Het is helaas niet het enige minpunt:  deze vegadel heeft ook een bijsmaak die ik niet anders kan omschrijven dan als ‘groen’, een ongedefinieerde groeneplantensmaak.

Van Reusel

Je kent de merknaam Van Reusel misschien niet, maar hun producten ken je wel. Zij maken namelijk ook de Frikandel XXL en de Loempidel – de frikandel in een knapperig loempiavel. Van Reusel heeft dus wel verstand van de frikandel, dus de verwachting van hun Zero Frikandel (onderdeel van de Zero-range van vleesloze producten) zijn dus hooggespannen.

Qua smaak wint deze frikandel het duidelijk. Geen bittere nasmaak, geen ‘groene’ bijsmaak, dus dat zit wel snor. De textuur is niet helemaal optimaal. Hoewel de frikandel in de hand wel goed voelt, wordt de frikandel in de mond toch wat korrelig. Hij heeft wel een bite, maar niet een chew. Dat is jammer, want deze is héél dichtbij.

Zou ik gedwongen worden om een vegetarische frikandel te eten, dan zou ik toch voor die van Van Reusel gaan, want smaak wint altijd. Liever word ik voorlopig niet gedwongen, en kies ik voor de frikandel van vlees.

Twee eieren in een zak

Convenience is king, dus alles wat makkelijker kan, wordt makkelijker gemaakt. Misschien koop je wel eens een gekookt eitje bij je favo onderwegsuper – om dat ei vervolgens niet te kunnen pellen vanwege je sardienenstatus in de trein. Plus, dat gedoe met die schaal. Het schiet allemaal niet op. En dus bedacht Egga Food (gespecialiseerd in gekookte, geverfde èn gepelde eieren) c daar een oplossing voor: twee eieren in een zakje. Gepeld en wel, dus lekker snel. En hersluitbaar, dus je kunt je tweede ei ook later kwijt.

Of je augurk lust

Het is echt niet zo dat we niks goeds maken in Nederland, maar onder invloed van prijs (en cultuur?) halen we niet altijd het lekkerste uit een product. Een minikomkommer op met zoetstof gezoete azijn is wel goedkoop, maar niet zo lekker.

Wat ècht lekker is, is een gefermenteerde augurk, een pickle. Bikl Foods fermenteert de augurk (en gebruikt echte suiker), waardoor deze een veel diepere, vollere smaak krijgt. En vooral geen zoetstofbijsmaak dus. Met de smaken Mosterd & Dille, Rozemarijn & Knoflook en Steranijs & Citroengras zijn de schijfjes breed inzetbaar. En omdat er geen zoetstof in het vocht zit, kun je het pickle juice ook gewoon verder in je keuken verwerken, in bijvoorbeeld een saus. Of bij de bar, waar je het in een cocktail kunt gebruiken.

Helaas zijn de schijfjes van Bikl voorlopig alleen in 2kg zakken en hele emmers te krijgen, hopelijk wordt het een succes en kun je ze straks ook in je supermarkt vinden.

That’s all?

Welnee, er was nog veel meer. Die waarschuwingsbananen dus, en autonoom rijdende schoonmaakrobots, en van Rodenbach Fruitage fruitbier tot kaassauzen, en dan nog duizend dingen. Maar ik vond het voor dit jaar wel weer even genoeg…