Nieuwe Haring 2019

Ieder jaar in juni gaat het hart van de haringhapper sneller kloppen: de Hollandse Nieuwe komt er weer aan. De eeuwenoude traditie van het haring kaken en pekelen is dan misschien (zo goed als) uit Nederland verdwenen, eten doen we de Hollandse Nieuwe nog wel. Aan het staartje, in stukje, met ui, met zuur, of zonder iets, want een haring mèt is voor sommigen vloeken in de kerk.

Speciaal voor dit nieuwe haringjaar heb ik een YouTube playlist samengesteld met een paar interessante filmpjes over haring en de Hollandse Nieuwe. Van vangen tot happen, het komt allemaal langs. Veel plezier!

 

  1. Haring wordt natuurlijk niet vanzelf Hollandse Nieuwe. Laten we eerst eens kijken hoe dat gaat en dan beginnen we natuurlijk met een stukje historie. Onderstaand filmpje heet ‘Haringvangst vroeger en nu’, maar omdat 1985 eigenlijk ook al weer ‘vroeger’ is, blijft het dus historie. Het filmpje lijkt bij elkaar geplakt van oude videobanden en is van onbekende herkomst. Het loopt niet altijd even lekker door, maar kijk vooral voor de ècht oude beelden:
  2.  Vroeger werd Hollandse Nieuwe dus gemaakt door bonkige mannen op woelige baren gedaan, tegenwoordig gaat het met machines en computers, zoals je in dit filmpje van Haasnoot Haring kunt zien. Helaas ontbreekt er wat toelichting, maar toch leuk om te zien:
  3. Een haring uit het vat eet je niet zo op. Je moet hem wel eerst even schoonmaken. Beter laat je dat door je visboer doen. Wist jij dat er twee methoden zijn om haring schoon te maken?
  4. De haring schoonmaken in het demonstratie-tempo, dat is natuurlijk commercieel niet haalbaar. Gelukkig kan het ook veel sneller:
  5. En als je haring dan schoon is, dan kan hij gegeten worden. Zo, heel, of in stukjes. Met ui, of met zuur. Of op een broodje. Zo’n beetje alle varianten komen langs in dit filmpje van 010nu uit 2015:
  6. De haring is natuurlijk ook altijd leuk om aan toeristen te geven. Amsterdam Calling deed het in 2015:
  7. En als het over haring gaat kun je natuurlijk niet om de haringparty’s heen. Ieder dorp aan de kust (of voormalige kust) heeft er wel minstens één – en ook landinwaarts kom je de haring party steeds vaker tegen. Al kunnen sommige van die party’s nog wel een pepertje gebruiken:https://youtu.be/JsQJmb6XCIU
  8. Maar echt feest is het natuurlijk traditioneel ieder jaar in Scheveningen op de Vlaggetjesdag. Ik moet eerlijk bekennen, ik ben er nooit geweest, maar hier is een impressie van Vlaggetjesdag 2018 van Stadsdeeljournaal Scheveningen, waar oude ambachten worden gecombineerd met het Hollandse Nieuwe voor de jonge jeugd: