Nieuw: gerookte eieren

Als foodie ben ik altijd geïnteresseerd in wat er nieuw is voor op het bord of in het glas. Tijdens de coronacrisis is het wat lastig om nieuwe dingen te ontdekken in de supermarkt, maar gelukkig zijn er buiten de supermarkt ook genoeg nieuwe dingen te vinden.

Zo stuitte ik een tijdje terug op een artikel dat ging over een bedrijf dat gerookte eieren maakt. En dan niet eieren die gekookt zijn en dan gerookt, nee, eieren die gerookt zijn èn vloeibaar. Eieren dus, die je heel goed kunt verwerken in een gerecht. Klinkt dat interessant? Ik vind van wel.

Ik nam dus eens contact op met de fabrikant, Smoked Egg Europe. Het bedrijf was toen eigenlijk nog in de opstartfase: het prototype van de eggsmoker draaide overuren voor alle geïnteresseerden, er was net een nieuw pand gehuurd, en de definitieve smoker was in bestelling.

Gelukkig kon ik een paar eieren krijgen om eens te testen wat het effect is van het roken van eieren op de smaak van je gerecht. Het was nog wel even spannend of de eieren het transport met de post zouden overleven; voor de meeste eieren was dat gelukkig wel het geval.

Ik probeerde verschillende bereiding van de gerookte eieren: gepocheerd, als roerei, en als spiegeleieren op de uitsmijter. Ik had ook nog een baksel willen proberen (cake, pannenkoeken of iets dergelijks) maar ja, de mééste eieren hadden het transport overleefd, en niet allemaal, dus ik moest keuzes maken.

Het gepocheerde ei ging op toast, en omdat ik niet zo’n heel ervaren pocheerder ben gebruikte ik een speciaal pocheerzakje, dat ik een paar jaar terug op de BBC Good Food Show in Birmingham op de kop had getikt. Bij het breken van het ei kon je het rookaroma al heel goed waarnemen. Omdat je het ei in water pocheert was ik wel bang dat je de rook er ‘uit zou spoelen’, maar die angst bleek ongegrond: er bleef voldoende rookaroma en -smaak over om het goed te proeven. Jammer dat ik het ei toch te lang gepocheerd had, dus geen ‘runny yolk’ helaas. En niet zo’n mooie foto ook, dus 😉 .

De volgende test was roerei. Dit was eigenlijk het eerste recept dat ik bedacht had toen ik over deze gerookte eieren las. Ik had namelijk niet lang daarvoor een fles gefermenteerde hete saus ‘Gloei’ van Gister Fermentaties uit Utrecht op de kop getikt. Dit is echt een topsaus, want naast dat de saus pittig is, heeft deze ook een heel breed aroma. En die smaak en dat aroma leken me heel goed samen te gaan met rook.

Ik klutste dus mijn gerookte eieren mèt een beetje melk (want zo doe ìk dat) en deed deze in de pan, met een beetje Gloei en roerde het tot mijn favoriete rulheid: niet te droog, maar ook zeker niet te nat. Omdat alle hete saus altijd iets in kracht afneemt tijdens koken of bakken deed ik er aan het eind nog een klein beetje bij, en gooide er nog wat lente-ui over. De smaakcombinatie van de gerookte eieren en de hete saus van Gister Fermentaties was zoals ik verwacht had geweldig. I love it when a plan comes together.

Als laatste maakte ik een uitsmijter.  Omdat ik nog maar één gerookt ei had maakte ik een uitsmijter met één gerookt en één gewoon ei. Dat maakt het vergelijken ook makkelijker, dus dat kwam wel mooi uit. Wat als eerste opviel aan het gerookte ei is dat het gezegde ‘vet is smaak’ helemaal waar is: de rooksmaak in de dooier was duidelijk sterker dan in het eiwit. Dat verschil merkte ik niet zo sterk bij het gepocheerde ei (geen zachte dooier) en het roerei (daar is alles door elkaar geklutst), maar wel bij het spiegelei. De rooksmaak is ook in dooier nog steeds niet te sterk, en dat is prettig. Het effect van de rooksmaak biedt goede mogelijkheden om iets extra’s aan een gerecht toe te voegen, bijvoorbeeld om een vegetarisch gerecht een flinke oppepper te geven.

De toespassingsmogelijkheden van deze eieren zijn veelzijdig, en er is veel meer mogelijk dan deze drie probeersels van mij. Smoked Egg Europe is zelf ook constant bezig met het uitproberen van toepassingen. Ik ben benieuwd welke creatieve chef met ideeën voor deze eieren komt waar nog niemand aan heeft gedacht.

Wil je de gerookte eieren van Smoked Eggs ook eens proberen? Ze zijn nog niet op heel veel plaatsen verkrijgbaar helaas, maar al wel op de Pure Markt en bij Delicatessegroothandel Eyserhalte. Dat gaat nog wel veranderen, maar als je er zelf om vraagt bij de delicatessezaak bij je in buurt, dan gaat dat veel sneller!