Mijn favoriete foodpodcasts – deel 1

Wat moet een foodie doen tijdens hitte, zoals in de eerste weken van augustus 2020? Voor koken is het te heet, en je houdt het bij salades en gazpacho, en je overweegt serieus om buiten te slapen. Om een boek te lezen is het eigenlijk ook te warm, maar gelukkig is er redding: de foodpodcast.

Er zijn meer dan genoeg foodpodcasts; het aanbod is vele malen groter dan je kunt beluisteren, al zou je het iedere dag non-stop doen. Ik deel graag mijn favoriete podcasts met je, voor als het je ook leuk lijkt, en dan heb je meteen startpunt. En voor wie al naar foodpodcasts luistert, is er misschien nog wel iets nieuws te ontdekken. Ik luister aardig wat podcasts, dus heb ik aardig wat tips. Ik splits de tips dus op in twee artikelen. In dit artikel behandel ik de Nederlandse podcasts, in een vervolg zal ik buitenlandse (lees: Engelstalige) podcasts bespreken.

Laat ik mijn bespreking dan maar beginnen met zeggen dat het niet strikt allemaal podcasts zijn die ik beluister. In sommige gevallen zijn het ook tot podcast verbouwde radioprogramma’s. 

Mangiare!

Laat ik dan meteen maar beginnen met het Nederlanse Mangiare! dat iedere week op vrijdag op Radio 1 te beluisteren is van 19:30 tot 20:30. Het radioprogramma bestaat al zo’n 10 jaar, en heel veel, zoniet alle, aflevering zijn op de website terug te vinden. Vroeger was het programma tweewekelijks, maar sinds 2018 is het een wekelijks programma geworden. Presentatrice Petra Possel ontvangt in de studio, normaal gesproken de keuken van Mister Kitchen op het terrein van de Westergasfabriek, diverse gasten die iets over eten te vertellen hebben. 

Het programma kent een aantal vaste rubrieken, zoals de luisteraarswedstrijd, waar luisteraars een recept rondom een thema (bijvoorbeeld Nachteten of, dit jaar, ‘Je bent zelf een taart’) in kunnen sturen, met een finale-uitzending waar een echte jury (met bijvoorbeeld Yvette van Boven). 

Naast Petra Possel heeft het programma een aantal vaste sidekicks: ‘Charmante Assistente’ Francien Knorringa, ‘Jongste Bediende’ Jannekee Kuijper en ‘Man met de Microfoon’ Chris Bajema voor reportages op locatie.

Omdat het programma wekelijks is, is er lekker veel ruimte om heel veel onderwerpen te bespreken: kookboeken, bepaalde keukens, interessante personen. Het nadeel van het programma is soms dat het nogal Amsterdam-georiënteerd is. 

Dikwijls worden bepaalde chefs of type restaurants genoemd die bij het thema passen, maar die zijn vrijwel allemaal in Amsterdam, terwijl er in andere steden ook prima (of zelfs betere) voorbeelden zijn. Dat het programma ook af en toe op locatie gaat is een vooruitgang, maar het de programmamakers zouden zich meer moeten verdiepen in wat er buiten de ring van Amsterdam te vinden is. 

Buiten dat is het altijd wel een leerzaam, gezellig en interessant programma om te luisteren.

Mangiare!, NTR, wekelijks op Radio 1 te beluisteren op vrijdag van 19:30 tot 20:30, en de oude afleveringen vind je hier.

Smaakmakers

Zegert van der Linde is programmamaker bij de NTR, waar hij op Radio 5 het programma ‘Thuis op 5’ presenteert. Daarnaast maakt hij ook zijn eigen podcastserie ‘Smaakmakers’ waarin hij steeds weer andere gasten interviewt over eten. Dat kan gaan over een kookboek, of over een bepaalde keuken, of een interessante foodpersonality in de brede foodwereld, zoals bijvoorbeeld een veganiste die jager werd.

Aan Zegert kun je goed horen dat hij radio-ervaring heeft. De interviewvragen zijn goed doordacht, hij heeft een interessante insteek en ook een prettige stem, een stem die mij vaak doet denken aan Michiel Veenstra, maar dat terzijde.

Zegert probeert minstens één keer per maand een nieuwe aflevering te maken, en of dat lukt hangt een beetje af van de rest van zijn werk. Soms komt er om de week eentje uit. 

Smaakmakerspodcast, minstens één keer per maand, smaakmakerspodcast.com

Wat schaft de podcast

De podcastserie ‘Wat schaft de podcast’ komt uit de koker van Jonas Nouwen, contentstrateeg en eigenaar van The Big Story en de Bladendokter, en Jeroen Doucet, Chief Strategy Officer bij de Ex Machina Group, die iets doen met bots, apps en meer online dingen die je alleen begrijpt als je er iets mee doet. Da’s een heel verhaal, maar de twee zijn vooral twee foodnerds. En als je hun podcasts luistert dan weet je dat daar geen woord van gelogen is.

De afleveringen van ‘Wat schaft de podcast’ hebben een vaste opbouw. Zo begint het altijd met een drankje (cocktail, mocktail, een bijzondere wijn of sterke drank), vertellen de heren vervolgens wat ze voor bijzonders hebben gedaan in de keuken of waar ze gegeten hebben, en dan volgt het focusonderwerp van de aflevering. Dat kan een kooktechniek zijn, of een bepaalde keuken. Jonas en Jeroen vertellen dan vaak over hun eigen ervaringen met het onderwerp, of waar je bepaalde gerechten goed kunt vinden. Omdat ze allebei nogal eens zakelijk op reis gaan weten ze ook echt wel veel over een onderwerp te vertellen.

De makers van Wat schaft de Podcast komen uit Amsterdam, of directe omgeving, en dus krijg je ook veel Amsterdamse voorbeelden. Dat vind ik in hun geval een minder groot probleem dan bij Mangiare!. Ze besteden ook wel aandacht aan horeca buiten Amsterdam, maar daarover later meer.

Hoewel de inhoud van een podcast het belangrijkste is, is het fijn als de presentatoren een prettig geluid hebben. Dat is met Doucet en Nouwens zeker het geval, en iedere aflevering is dan ook weer fijn om naar te luisteren. ‘Wat schaft de podcast’ bestaat in 2020 één jaar, en het lijkt al veel langer. Ik hoop dat de makers er nog lang plezier in hebben, het zou jammer zijn deze podcast te moeten missen.

Wat schaft de Podcast, verschijnt tweewekelijks, watschaftdepodcast.com

Eten wat de podcast

Met Mangiare! en ‘Wat schaft de podcast’ ligt een overdosis Amsterdam misschien op de loer, maar ook Utrecht heeft minstens één eigen foodpodcast: Eten wat de podcast. Dat die naam dan weer verwarrend is met ‘Wat schaft de podcast’ is dan weer een beetje jammer.

‘Eten wat de podcast’ is een podcast over de Utrechtse horeca, gemaakt door Ger de Gram, freelance journalist en videomaker, en Jelle Schot, redacteur voor VPRO Cinema en VPRO Gids. 

De podcast ‘Eten wat de podcast’ is misschien niet zo diepgravend als andere podcasts, maar wel interessant voor iedereen die de Utrechtse horeca een warm hart toedraagt, of wie er gewoon graag komt, of er meer over wil weten.

Ger en Jelle sturen elkaar iedere week naar en restaurant, en in de podcast bespreken ze hun ervaringen, en geven het restaurant een cijfer. De restaurants die ze kiezen zijn soms een oprecht serieuze poging om elkaar kennis te laten maken met een bepaald (nieuw) restaurant, soms om er achter te komen of het nou echt een raar, onduidelijk of slecht restaurant is.

Naast restaurantbesprekingen is er natuurlijk ook ruimte voor nieuws over de Utrechtse horeca en soms ook voor wat minder serieuze zaken. Gert is daarbij altijd een beetje de enthousiaste jonge hond, terwijl Jelle wat terughoudender, misschien zelfs wat norser overkomt. Dat is absoluut niet negatief bedoeld, want dat geeft de podcast juist een wat luchtiger dynamiek, die je niet heel veel podcasts over eten terughoort. En dat werkt heel verfrissend.

Eten wat de Podcast, verschijnt doorgaans om de week, instagram.com/etenwatdepodcast

De Buik van Rotterdam

Die andere leuke stad van Nederland, Rotterdam, stikt natuurlijk ook van de horeca. Ontelbare leuke zaken, door de hele stad, en één van de belangrijkste promotors van de horeca daar is De Buik van Rotterdam. En het heeft even geduurd, maar De Buik van Rotterdam heeft inmiddels ook een podcast, of eigenlijk twee: Uit eten met de Buik en De Buik Live.

In Uit eten met de Buik gaat (mede-) oprichter, en tevens foodtrendwatcher, Gijsbregt Brouwer eten bij één van die vele bijzondere horecazaken die Rotterdam rijk is. In De Buik Live praat hij met mensen in het horecavak (in de brede zin van het woord), over trends, ontwikkelingen en uitdagingen in de horeca. De eerste serie ligt op dit moment een beetje stil, waarschijnlijk vanwege de corona, maar van De Buik Live verschijnen nu regelmatig nieuwe afleveringen (maar wellicht is dat anders als je dit artikel wat later leest).

Gijsbregt praat graag, maar stelt ook goede vragen. Ik weet ook zeker dat je zin krijgt om de restaurants te bezoeken waar hij gaat eten voor Uit eten met de Buik, maar ook zijn De Buik Live podcasts zijn erg interessant, al moet je dan wel wat meer interesse hebben in trends en ontwikkelingen. Gijsbregt Brouwer was overigens ook een keer te gast bij Wat Schaft de Podcast om te vertellen over de Rotterdamse horeca, het bewijs dus dat Jonas en Jeroen niet alléén maar over Amsterdam praten. 

Uit eten met de Buik, de Buik Live, ongeveer iedere twee weken, debuik.nl/rotterdam

Crunch Podcast

Wie (meer) geïnteresseerd is in trends en marketing in food kan goed terecht bij Crunch Podcast. Deze podcast van culinair journalist Marcus Polman, Het PR Bureau en marketingvakblad MarketingTribune verschijnt de laatste tijd wat onregelmatig, ongetwijfeld ook als gevolg van de coronacrisis, maar tegen de tijd dat je dit leest is dat misschien al weer anders. Marcus Polman interviewt diverse mensen uit de horeca en food, zoals Cees Holtkamp (ook te horen bij Wat Schaft de Podcast), Joyce Teune, de country manager van The Fork, voorheen vegetarische slager Jaap Korteweg en, daar heb je hem weer, Gijsbregt Brouwer. 

Is het vervelend dat je ‘steeds weer dezelfde mensen’ hoort? Nee, wat mij betreft niet, zeker niet bij deze podcast, die de accenten toch weer duidelijker legt op de marketingaspecten van food en horeca. Ik geef toe, dit zal niet iedereen aanspreken, maar ik wilde deze toch niet onvermeld laten.

Crunch Podcast, verschijnt onregelmatig, soundcloud.com/crunchpodcast

Tot slot

Er zijn natuurlijk veel meer podcasts over eten in Nederland, maar dit zijn mijn favorieten. Voor wie nog ooit een foodpodcast heeft geluisterd, maar wel geïnteresseerd is, is dit een aardig startpunt lijkt me. Luister, en ontdek wat je zelf interessant vindt. Een volgende keer deel ik ook nog mijn favoriete Engelstalige podcasts, want daar zitten ook wel wat leuke bij. Oh ja, ook in de donkere wintermaanden zijn foodpodcasts ideaal. Nestel je lekker lui op de bank met een lekker drankje, en geniet.

Als je iets ontdekt waarvan je denkt dat ik het ook beslist moet horen, laat dan een berichtje achter. Vind ik leuk!