Mijn favoriete foodpodcasts – deel 2
In mijn eerste artikel over foodpodcasts had ik het over de Nederlandstalige podcasts. Ik vertelde toen al dat ik over de Engelstalige podcasts een apart artikel zou schrijven. Nou, dit is hem dus…
Want buiten Nederland is er natuurlijk nog veel meer te beluisteren (logisch). En ongetwijfeld zijn er ook Franse, Spaanse, Duitse, Chinese en misschien ook wel Braziliaanse podcasts over eten. Mijn kennis van die talen is een heel stuk slechter dan het Engels, dus hou ik het daar bij. En dan is er nog genoeg om te kiezen, want alleen in Engeland en de VS wordt al meer gemaakt dan ik beluisteren kan.
Ook hier geldt weer dat het niet alleen strikt podcasts zijn, ook tot podcasts verbouwde radio-uitzendingen doen mee.
At the Sauce
At the Sauce is het podcastproject van foodblogster Alex uit Bristol, in het westen van Engeland. In iedere aflevering praat ze met iemand uit de Britse food scene, en dat kan heel breed gaan. Van festivals tot voedselbank en van fermentatie tot boerderijwinkels. Veel van de podcasts gaan over de food scene in en om Bristol, die duidelijk anders is dan de rest van Engeland. Het geeft ook een aardig inzicht in de moderne Britse eetcultuur (of dan toch in ieder geval die van Bristol), en de podcast is ook gewoon gezellig om naar te luisteren. Ze deed de podcast een tijdlang met een co-host, maar inmiddels is het een soloproject geworden. Aan het begin van de corona-tijd deed At the Sauce een heel aantal speciale podcasts, en die zijn misschien wat meer tijdgebonden. Gelukkig zijn er genoeg andere, normale, afleveringen.
At the Sauce, verschijnt over het algemeen wekelijks, atthesauce.com
The Kitchen Cabinet
De BBC doet al jaren heel veel aan eten. Een eindeloze reeks aan TV shows zoals Masterchef en Saturday Kitchen en natuurlijk de programma’s met de Hairy Bikers, Mary Berry en Tom Kerridge. Om maar wat recente namen te noemen, want alleen over ‘Britse food TV’ zou ik al een flink artikel kunnen schrijven (maar reken er niet op).
Ook op de radio heeft de BBC een aantal programma’s over eten en eetcultuur. Eén ervan is The Kitchen Cabinet, dat bestaat sinds 2012. Schrijver en journalist Jay Rayner reist het land rond met een wisselende selectie uit een groep vaste panelleden. Iedere aflevering strijken ze neer in een stad of op een plek die ‘iets met eten heeft’ om het te hebben over die bepaalde of een gerecht of iets dergelijks dat daar vandaan komt. Ook behandelt het programma vragen van luisteraars. Het panel bestaat uit chefkoks en restauranteigenaars (zoals Masterchef-winnaar Tim Anderson), food historici en andere mensen die wel het één en ander van eten weten – en die ook wel gevoel voor humor hebben. Humor is namelijk een belangrijk element van The Kitchen Cabinet, en naast dat het dus leerzaam is, is het ook gewoon leuk om te luisteren.
Tip: de uitzendingen (met extra materiaal in de podcasts) zijn helaas maar 30 dagen beschikbaar, dus je kunt ze beter bijtijds downloaden.
The Kitchen Cabinet, meerdere seizoenen van 6 aflevering per jaar, The Kitchen Cabinet (BBC website)
Eater’s Digest
Eater.com is één van de grote foodwebsites in de Verenigde Staten, met ook lokale edities voor steden als New York, Los Angeles, New Orleans en Las Vegas, maar ook Montreal in Canada en London in de UK (niet te verwarren met London in Ohio, Arkansas of Kentucky…).
Iedere week is er de podcast Eater’s Digest waarin het belangrijkste nieuws uit de hospitality industry, zoals het daar heet, wordt besproken. Aan bod komen restaurants, (fast food) ketens, chefs, bezorgdiensten, en andere zaken die met de eetcultuur te maken hebben. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor food in context met sociale ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Doorgaans is het tweede deel van de podcast wat luchtiger dan het eerst: in het tweede deel worden de opmerkelijkste gebeurtenissen en (rare) verhalen van de afgelopen week behandeld. De podcast geeft een interessant inzicht in de Amerikaanse restaurantcultuur, voor zover je van een ‘Amerikaanse’ cultuur kunt spreken. Ik leerde er zelf al heel snel van dat New York heel anders is dan Los Angeles en dat bijvoorbeeld de keuzes die vroeger zijn gemaakt op het gebied van migratie een behoorlijk grote impact hebben op de restaurantcultuur van de VS nu. Wat mij betreft zeker de moeite waard om je horizon mee te verbreden.
Eater’s Digest, wekelijks op vrijdag, eater.com/eatersdigest
Out to Lunch with Jay Rayner
Daar is hij weer, Jay Rayner. Schrijver en journalist, maar dus ook radiopresentator en podcaster. Daarnaast doet Jay ook nog iets met jazz en staat hij ook regelmatig in het theater. Ik denk dat Jay Rayner een identieke tweelingbroer heeft, want ik zou niet weten hoe je dat allemaal tegelijkertijd kunt doen…
Terug naar Out to Lunch, de podcastserie die Jay Rayner ook nog maakt. In deze podcast neemt hij bekende mensen mee uit lunchen. Het gaat in deze podcasts niet altijd en alleen over eten, en soms is er ook wel eens een gast die me niet heel erg kan boeien.
Vaak ook is het echt wel de moeite waard, want in veel afleveringen gaat het juist ook over eten, en jeugdherinneringen van gasten (en Jay zelf) aan bepaalde gerechten en culinaire tradities. Ook dit geeft, op een heel andere manier, een inkijkje in de Britse eet- en restaurantcultuur. Door de gevarieerde gasten komen ook gerechten en tradities aan bod die uit de koloniale tijd van de Engelsen voortkomen. Dus het gaat niet alleen over Indiase curries, maar ook uit de andere voormalige Britse overzeese gebieden. Want wat wij met de Indonesische en Indische keuken hebben gedaan, nou ja, daar kunnen de Engelsen natuurlijk ook wat van.
Out to Lunch with Jay Rayner, in het voorjaar van 2020 verscheen seizoen 3, geproduceerd door Somethin’ Else
The Dave Chang Show
Iemand David Chang hoeft natuurlijk geen introductie bij de lezers van dit blog. Oprichter van de restaurants van Momofuku, mede-eigenaar van het helaas gestopte blad Lucky Peach, en voor de meeste mensen waarschijnlijk het meest bekend als presentator van de Netflix-show Ugly Delicious.
David Chang maakt ook een podcast, en die verschijnt zo’n beetje wekelijks. De inhoud van de podcasts is heel wisselend. Zo geeft hij soms een inkijkje in wat er komt kijken bij het openen van een restaurant, van locatie vinden tot de menu-ontwikkeling, dan weer interviewt hij een collega-chef, of praat hij met een bekende sporter over van alles en nog wat en worden soms parallellen getrokken tussen topsport en koken op topniveau.
De afleveringen met sporters vind ik zelf soms wat minder interessant, want ik heb niet veel met sport en met Amerikaanse sporten en sporters nog minder. De inkijkjes in het echte leven van een chef en het werk in ‘the industry’ vind ik zeker wel de moeite waard. Het enige nadeel is de hoge frequentie van de podcasts en de lengte van de afleveringen, waardoor ik deze podcasts iets eerder laat liggen dan andere podcasts. De truc is natuurlijk om de krenten uit de pap te pikken, en dat probeer ik dan ook.
The Dave Chang Show, verschijnt vrijwel wekelijks op The Ringer Podcast Network
Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden over deze podcasts, en die uit deel 1, als ik. Kom je nog een interessante foodpodcast tegen die ik niet mag missen, laat dan een berichtje achter. Vind ik leuk!