Andere tijden, anders winkelen

Het zijn rare tijden. Hoe vaak is dat al niet gezegd de afgelopen weken? Vaak. Maar het zìjn ook rare tijden. Tijden waarin de supermarkten leeg werden getrokken voor pasta en toiletpapier (en de rest), een tijd waarin de horeca halsoverkop moest sluiten. En wie thuis kan werken thuis werkt.

Deze coronacrisis raakt ons allemaal, maar niet iedereen even hard. De supermarkten doen goede zaken, maar de kleine zelfstandigen hebben het nu nòg moeilijker. Minder passanten betekent minder klanten. Minder klanten betekent minder omzet. Maar de kosten gaan – voor een groot deel – gewoon door. En niemand weet hoe lang dit nog gaat duren.

Belangrijker dan ooit is het nu om juist die kleine zelfstandige te helpen. Voor de lezers in en om Utrecht heb ik wel wat tips, zoals een lokale brouwer (die nu misschien wel een webwinkel heeft, zoals Brewpub De Kromme Haring), het restaurant om de hoek dat laat afhalen of zelfs met de fiets bezorgt (denk aan Kantien en Venster), het koffietentje dat nu helemaal ’to go’ is (Black Brew), de bakker, de slager en de groenteman. Vergeet de viswinkel niet – en de kleine zelfstandige slijter. Bierwinkeltjes waar je een fantastisch assortiment Nederlands bier kunt krijgen (BuurtBier.nl) of heerlijke bieren uit het buitenland (Little Beershop). En natuurlijk al die andere zelfstandigen die een groot deel van – of hun hele – inkomen weg zien vallen en creatieve manier bedenken om ‘de schoorsteen te laten roken’.
Heb je de middelen, sla de supermarkt dan eens over, en besteed je euro’s eens bij een ondernemer die het echt heel goed kan gebruiken.

Igor Lemmen van (o.a.) Bladerdeeg Communicatie – Puff Pastry Communications, heeft op zijn Facebook-pagina nog een heel aantal voorbeelden van kleine, lokale leveranciers en restaurants – ook buiten Utrecht – die je steun goed kunnen gebruiken. Dus staat jou het winkelen in de supermarkt op dit moment ook tegen omdat je meer bezig bent met mensen ontwijken dan met spullen pakken, kijk dan eens of er in jouw buurt (of iets verderop) een kleine ondernemer is die je kunt steunen door dáár je boodschappen te doen.