Nieuw in Utrecht: regionale producten in De Parkwinkel

Foto van de tas van De ParkRestaurant Landhuis in de Stad in het Utrechtse Park Oog in Al is een populaire koffiestop in deze coronatijden. Het restaurant is gevestigd in een oud landhuis in het park, dat voorheen in gebruik was als dependance van de Gemeentelijke Bibliotheek, maar dáárvoor ook al een horecafunctie vervulde als theehuis & café-restaurant (en naar het schijnt ook een hotel).

Landhuis in de Stad heeft een flinke groep vaste gasten die regelmatig langskomt tijdens het dagelijkse benen strekken. Naast koffiedranken, thee en warme chocolademelk kan er ook lekkers en lunch worden meegenomen en zijn er avondmaaltijden verkrijgbaar voor wie het zichzelf makkelijk wil maken of weinig tijd heeft.

Foto van theehuis en café-restaurant Oog in Al, rond 1920
Theehuis & café-restaurant Oog in Al, rond 1920 (foto: 124929 / Het Utrechts Archief)

Een paar weken geleden is Landhuis in de Stad een nieuw initiatief gestart: De Parkwinkel. In deze online winkel worden (vers)producten van lokale of regionale makers aangeboden. Denk daarbij aan vlees van de Eemlandhoeve en Buitengewone Varkens, zuivel van de Hondspol Driebergen, Stadsbakkerij Stevig Brood uit Woerden, fruit (appels, peren en kiwi’s) van Nieuw Slagmaat, wijnen, sappen en Utrechtse bieren. Ook de eieren van de Biologische winkel De Biohof zijn bij De Parkwinkel verkrijgbaar, in de eerste weken direct het meest bestelde product. Het aanbod van groenten is nu nog wat beperkt, maar zal zich de komende weken en maanden verder uitbreiden als het groeiseizoen van start gaat.

Bestellingen worden online gedaan en afgerekend en kunnen op een vaste dag (dinsdag) bij het restaurant worden opgehaald. Bij wie in de buurt woont kan er (tegen meerprijs) ook worden bezorgd.

De Parkwinkel probeert op deze manier de lokale makers, waarvan de producten ook verwerkt worden in de gerechten van Landhuis in de Stad, onder de aandacht te brengen en te ondersteunen. Het initiatief lijkt een beetje op wat het Rotterdamse bedrijf Rechtstreex doet, die eerder al een poging deden hun formule in Utrecht van de grond te krijgen. Dat is helaas niet gelukt, maar nu door corona steeds meer mensen de waarde van kleinschalige productie en lokale producten zijn gaan inzien heeft De Parkwinkel zeker een goede kans van slagen.

(foto theehuis & café-restaurant Oog in Al: 124929 / Het Utrechts Archief)