Heet nieuws!

Jazeker, hartstikke heet nieuws. Nee, dit blog heeft geen Blog Award gewonnen. Ik ben ook niet genomineerd voor een Pulitzer vanwege de diepgravende journalistieke foodstories op dit blog, en nee, ik heb ook niet de Jackpot van de Staatsloterij gewonnen. Van die drie is die laatste misschien nog wel de meest waarschijnlijke, trouwens. Nee, er is ander heet nieuws. Hete saus-nieuws.

Tabasco sriracha saus
Tabasco combineerde haar eigen saus met Aziatische ingrediënten tot een sriracha variant

Aan hete sauzen tegenwoordig geen gebrek, laten we eerlijk zijn. Vroeger had je Tabasco, dat schattige kleine flesje, en dat was het wel. Jaren geleden nam ik flesjes hete saus mee uit Mexico, en dat was al wel andere koek. Inmiddels kun je allerlei soorten hete sauzen krijgen in Nederland. Van grote merken, maar ook van wat kleinere producenten in Nederland, zoals El Jefe Primo Salsa uit Amsterdam en Nondeju Hete Saus van Dokter Worst uit Breda.

Eén van de bekendere sauzen, internationaal, is sriracha. Of Sriracha. Want de saus is zowel een type saus, als een merk: de originele Sriracha Sauce wordt gemaakt door een Californisch bedrijf, op basis van een Thais recept, waar het type saus zijn oorsprong vindt.

Sriracha maakte een aantal jaren geleden ineens een opmars, en kon je na verloop van tijd ook in Nederland wel vinden. Of de vraag naar hete saus nu de sriracha hierheen heeft gehaald, of dat sriracha de enorme groei in de vraag naar hete sauzen heeft veroorzaakt laat ik in het midden.

Eén bedrijf zag in de opkomst van die saus geen concurrentie, maar juist weer een kans. En je raadt het al: dat is Tabasco. Zij ontwikkelden een sriracha saus, op basis van hun bekende pepers. En dan met een Oosterse twist.

De Tabasco sriracha saus is wat milder dan originele rode Tabasco (voor de kenners: 1000 tot 3000 Scoville tegenover 2500 tot 5000 Scoville).

De Tabasco sriracha saus is veganistisch, glutenvrij, vetvrij en zonder conserveringsmiddelen, aldus de fabrikant (en dat zijn dingen waar ze niet over mogen liegen).

De nieuwe saus is al te koop in de supermarkt; Albert Heijn vraagt €2,99 voor het flesje van 256ml.