Van de kaart

Deze post heeft alles met kaarten te maken, maar niets met menu’s. Ben ik dan helemaal van de kaart? Nee, ik ben juist heel erg òp de kaart. Dat zit namelijk zo: een aantal maanden geleden hoorde ik voor het eerst van het fenomeen ‘Postcrossing’. Bij Postcrossing hou je die goeie ouwe posterijen nog een beetje aan het werk. Old school, ambacht, echt mensenwerk, you know what I mean.

Via de website Postcrossing.com kun je je inschrijven om kaartjes te sturen naar wildvreemden, overal te wereld, die ook ingeschreven staan bij Postcrossing. En als jouw kaartje aangekomen is, krijgt iemand anders jou adres weer om jou een kaartje te sturen. Omdat wachten altijd lang duurt mag je meteen beginnen met een aantal kaarten, zodat jouw naam ook snel weer bij iemand anders tevoorschijn komt en je snel ook weer een kaartje krijgt.

Ik hoorde dus een paar maanden geleden voor het eerst van Postcrossing, maar het blijkt al 11 (elf) jaar te bestaan, heeft meer dan 600.000 ingeschreven leden, en op het moment dat ik dit schrijf zijn er wereldwijd meer dan 400.000 (!) kaarten onderweg naar en gelukkige ontvanger. Het is zò populair dat PostNL zelfs speciale postzegelvellen voor Postcrossing heeft uitgebracht, met daarop afbeeldingen van authentieke Nederlandse dingen als Giethoorn, de Zaanse Schans, de Veluwe en de Deltawerken. Immers, wat is er nu leuker dan een kaartje krijgen ergens uit de wereld met iets lokaals er op: een mooi gebouw, of een mooi stuk natuur bijvoorbeeld. Dus de ontvanger van een kaartje uit Nederland krijgt dan gewoon een dubbele dosis. Overigens is PostNL daar niet de enige in, er zijn meer landen waar dat gebeurt (en dat is natuurlijk ook in hun eigen belang…).

Hou je meer van andere kaarten, dan kan dat ook. Je kunt bij je aanmelding meer informatie over jezelf geven en daar kun je ook opgeven welke kaarten je het liefst zou ontvangen. Natuurlijk ben je met elk kaartje blij, maar sommige mensen sparen bepaalde kaarten, of bepaalde series enzovoorts.

En daarmee komen we nu het kruispunt van deze post en dit blog (jawel, een post crossing (!)): ik heb natuurlijk gevraagd om kaartjes van eten, over eten en alles wat daarbij hoort. Inmiddels heb ik al een aantal kaartjes mogen ontvangen, en ik heb ze bij deze post in een kleine gallerij gezet. En ik ga vanaf nu leuke, bijzondere en aparte kaarten, die iets met eten te maken hebben, posten op dit blog.

Deze diashow vereist JavaScript.