Gegeten: SNCKBR in Utrecht

20180627_130134_smallAan het Vredenburg in Utrecht is een paar weken geleden SNCKBR geopend. SNCKBR IV, staat er boven het pand. Dat suggereert dat het de vierde vestiging is, maar ik tel maar twee andere op de website (in Eindhoven en in Amsterdam De Pijp). Het is in ieder geval wel de 100% vegan versie van SNCKBR. En voor wie het nog niet doorhad: SNCKBR is geen snackbar, maar een restaurant.

Ik ben me er van bewust dat veel vlees eten een flinke nadelige impact heeft op dier, natuur en dus de mens, en minder vlees eten vind ik niet zo’n probleem. Vleesvervangers ben ik niet zo heel dol op, en ik maak, als ik vegetarisch eet, dan ook liever iets dat gewoon lekker is. Vleesvervangers heb ik dus ook niet per se nodig. Vegan eten gaat me, als principe, wel wat ver, maar ik ben altijd wel bereid om iets nieuws te proberen. Het gaat er tenslotte ook om dat het lekker is – en dat kan zonder vlees, en misschien ook wel zonder dierlijke producten.

Als we de filmpjes op social media moeten geloven zijn er meer mensen – op zijn minst – nieuwsgierig naar dit restaurant, want het restaurant zit regelmatig nokkievol. Zou dat op een zonnige woensdagtussendemiddag ook zo zijn? Of is het niet echt een lunchspot – waarbij het mooie weer ook nog van invloed kan zijn?

Het terras is in ieder geval zo goed als leeg als ik aan kom lopen – er gaat ook net nog iemand anders zitten. Ook binnen blijkt het niet vol, rond enen. De lunchdrukte kan al voorbij zijn, maar met het mooie weer zijn de terrassen aan de Oudegracht, die bij Danel en natuurlijk Het Gegeven Paard ook erg aantrekkelijk –  en die zijn allemaal op loopafstand. Omdat er dus volop plek op het terras was en de wind nog voor voldoende verkoeling zorgde, leek het terras me een prima plek. Met als bonus: veel bussen vielen uit door een staking, en dus de luchtkwaliteit was beter dan normaal, zo aan het Vredenburg. Heeft die staking ook voor de (potentiële) passagier nog iets nuttigs opgeleverd.

20180627_131654_smallDe menukaart van SNCKBR is behoorlijk uitgebreid met voor-, hoofd-, na- en bijgerechten, en ook aardig wat drank. Wat een beetje tegenviel was het ‘assortiment diverse alcoholvrije bieren’ dat naast de Jupiler 0.0 op de kaart vermeld werd, alleen maar bestond uit een Hoegaarden Radler. Voor een keertje vond ik een Radler, zo in de volle zon, ook wel eens lekker.

De keuze viel uiteindelijk op ‘De Vredenburger’ (als je dan toch op het Vredenburg zit…), een veganistisch burger van, danwel met, kaas, linzen, champignons, zeewier, bieten, mayonaise en gecaramelizeerde ui, geserveerd met ‘skinny fries’ en mayonaise. De kaas en mayonaise zijn natuurlijk ‘namaakkaas’ en ‘nepmayonaise’. Ik vraag me eigenlijk af of je dat wel ‘kaas’ en ‘mayonaise’ mag noemen, maar wat boeit het. Ik zit bij een veganistisch restaurant, dus ik snap wel dat het van iets anders is gemaakt dan melk en/of eieren dus dit is een beetje gezanik in de marge :-).

Na de bestelling duurde het aardig lang voor ik mijn drankje had, maar het duurde nog veel langer (onbehoorlijk lang eigenlijk) voor ik mijn burger kreeg. Ik heb er zeker een half uur op zitten wachten, en dat vind ik toch echt wel erg lang voor een hamburger – zeker als het niet zo druk is. Er zal vast iets mis zijn gegaan in de keuken, maar daar hadden ze dan even over moeten communiceren. Minpuntje,  maar ik ben me er van bewust dat ik pech kan hebben gehad. De tafel naast me bestelde 5 minuten later en kreeg het 5 minuten eerder – zij hadden een pizza en de ‘Paradijs’ kapsalon.

Het belangrijkste blijft natuurlijk het eten. Is dat nou lekker, zo’n vegan burger? Antwoord: ja, best wel. De burger was op zich goed op smaak, lekker gekruid, maar omdat het een hamburger is die nìet gemaakt is van sappig vlees maar linzen en bieten, wordt de burger snel droog. Wat je dan nodig hebt is voldoende vocht in de toppings en een goede saus. Ik denk dat De Vredenburger op dat punt nog wel wat verbeterd kan worden om hem ècht lekker te krijgen. De namaakkaas zag er overigens uit als namaakkaas en smaakte naar…, nou naar niks eigenlijk. Misschien leuk voor het plaatje, de burger wordt misschien wat meer instagrammable (het toverwoord tegenwoordig), maar ze hadden het er van mij niet op hoeven doen.

De ‘skinny fries’ was ik minder enthousiast over. Skinny slaat niet alleen op het feit dat ze met de schil zijn gebakken (misschien was dat ook wel helemaal niet de gedachte), maar op het feit dat ze heel erg dun zijn. Zeg maar ongeveer de helft van een frietje van het bekende hamburgerrestaurant met de gouden bogen. Nu is dun niet per se slecht, maar de frieten waren ook nog eens slap, en te lang gebakken. Ze waren wel warm, dus ik heb niet de indruk dat ze lang hebben gestaan voor ze geserveerd werden (al had ik dus wel lang zitten wachten), ik denk dat er iets anders niet klopt aan de bereiding van de frieten. Niet goed voorgebakken, of te lang afgebakken, ik was er niet bij, maar dat zou het kunnen zijn. Friet is geen raketwetenschap, en zou simpelweg goed moeten zijn. Het is van nature vegan, dus ik zie geen reden om moeilijk te doen. De friet echt beter, SNCKBR. En voor wie denkt dat ik hier alleen maar op het blog zit te zeiken over het eten, nee, ik heb dit ook tegen de bediening gezegd.

De prijs van de vegetarische burger en de friet (€13,95) vind ik wel wat aan de hoge kant. Je hebt toch altijd het idee dat iets zonder vlees goedkoper moet zijn dan iets mèt vlees. Maar misschien moet ik het anders bekijken: plofvlees is heel goedkoop, goed vlees is duur. Dus een goede burger van goed vlees was waarschijnlijk duurder geweest. De burger is niet zo groot, en de friet was niet zo goed dus zit het een beetje op het randje. Betere frieten maken de prijs psychisch beter.

Deze eerste ervaring met SNCKBR was niet zo positief als ik gehoopt had, maar ik geef het restaurant toch wel een voldoende. Het heeft wel potentie, en misschien is dit niet het sterkste product, ik zie wel wat verbetermogelijkheden in ieder geval. Wil je eens vegan eten, ga er zeker eens heen – er staat genoeg op de kaart, ik ga er zeker nog eens iets van de kaart proberen!