De Hollandse Nieuwe 2019: smaken of kraken?

Eén van cultureel-culinaire hoogtepunten van het jaar moet in Nederland toch wel de Hollandse Nieuwe zijn. Eerst komen natuurlijk de asperges  daar worden veel mensen al enthousiast van. Maar voor die Hollandse Nieuwe is toch echt wel een speciaal plekje in menig Neerlands hart.

Als schrijver over eten kon ik ook dit keer de start van het nieuwe seizoen niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zo gaf ik eerder al een compilatie van leuke en interessante haringfilmpjes, en konden jullie op mijn social media (Facebook, Instagram en Twitter) ook al zien dat ik met haring bezig was.

Eindelijk!

Op 12 juni was het dan eindelijk zo ver: de Hollandse Nieuwe was te koop. Pech dat het die dag echt hondenweer was in een groot deel van Nederland (de vis zwom zowat de winkels weer uit), maar ondanks dat is het me toch gelukt om in Utrecht op drie adressen de haring te gaan proeven. Natuurlijk deel ik met jullie wat ik van deze Hollandse Nieuwe vond.

De test

Dit is geen officieel gecertificeerde haringtest; geen gemeten vetgehalte of bacteriologische controles en ik heb ook geen thermometer in de haring gestoken. Het is alleen maar mijn mening, maar – en ik verklap het vast – ik ontdekte toch echt wel verschillen tussen de haring bij elk van de drie winkels in Utrecht.

Vishandel Volendam – Leidsche Rijn Centrum

Good old Vishandel Volendam verhuisde na 38 jaar Hoog Catharijne naar Leidsche Rijn Centrum en het was mijn eerste stop voor de haringtest. Ik kreeg de keuze voor ‘aan de staart’ of in stukjes. De echte beleving van haring eten is voor mij om hem van de staart te happen, dus ik koos voor de staart. Met wat uitjes. Er wordt soms gezegd dat de ui er bij zit om slechte vis te markeren. Ik vind een beetje ui er bij gewoon lekker, en ik denk dat de combinatie gewoon goed werkt. Ook bij haring waar niets mis mee is.

De Hollandse Nieuwe van Vishandel Volendam is licht ziltig, vetromig en het vlees is wel stevig, maar niet hard. Wat mij betreft een lekkere goede Hollandse Nieuwe, al hadden die paar graatjes er nog wel uit gemogen. Maar ja, het blijft vis.

 

Vishandel Tom Tuijp – Vleuterweide

Tom Tuijp scoorde in de landelijke tests vaak heel behoorlijk. De winkel serveert de haring standaard in stukjes, er werd me niet gevraagd of ik hem aan de staart wilde. Ongetwijfeld kan dat wel, maar je moet er dan wel specifiek om vragen.

Omdat de haring aan stukjes is, eet de haring anders, en het vergelijken van de structuur met die van Vishandel Volendam is wat lastig. Ik had echter de indruk dat deze haring duidelijk harder was. Hij was ook een stuk zouter dan die van Vishandel Volendam. Waarschijnlijk is de leverancier van Tom Tuijp wat scheutiger met het zout. Het hoge zoutgehalte van de haring viel me een week eerder ook al op toen ik nog even een ‘oude’ haring probeerde bij Tom Tuijp.

De haring van Tom Tuijp was zonder graat en donkerrood van binnen. Vanwege de zoute smaak niet mijn favoriet.

Visgilde Lijffijt & De Jong

Lijffijt & De Jong aan de Biltstraat was het adres voor mijn laatste haringproeverij. Hier werd wel weer de vraag gesteld of ik de haring aan de staart wilde of in stukjes.

De haring van Lijffijt & De Jong was vrij stevig en niet heel vet. Qua zout zit deze tussen die van Vishandel Volendam en Tom Tuijp in. Van binnen is de haring heel licht roze, de lichtste van de drie. De smaak is niet verkeerd, maar misschien is deze haring toch iets te mager om een echt goede Hollandse Nieuwe te zijn.

Conclusie

Laten we één ding voorop stellen: haring is een natuurproduct, en die varieert dus van jaar tot jaar, en binnen het seizoen. Dit jaar moest de haring van ver worden gehaald. Dat kan van invloed zijn op de smaak. Ook van invloed op de smaak kan de behandeling zijn door de leverancier; de haring van Tom Tuijp smaakte mij duidelijk zouter.

Mijn voorkeur ging bij deze proeverij uit naar de haring van Vishandel Volendam. Van mij mag de haring iets zachter zijn, en ziltig vind ik lekkerder dan zout. Natuurlijk verandert de smaak van de haring in de loop van de maanden. Het vangstseizoen loopt door tot september, en ook het vetgehalte zal dan nog wat variëren. Echt zouter zal de haring pas na september gaan worden, al proefde ik nu dus ook al wel verschil. Ik overweeg om over een paar maanden hetzelfde rondje nog eens te maken, om te kijken of ik weer verschil proef, en of er dan een andere mijn voorkeur krijgt.

En jij?

Haal jij je haring altijd bij je eigen vaste visboer? Of bij de supermarkt? Of koop je een haring waar en wanneer je hem ook maar kan krijgen? Laat het weten in de comments, want ik ben daar wel nieuwsgierig naar. In ieder geval wens ik je een fijn haringjaar toe!