Leidsche Rijn Lunchweek

Project Leidsche Rijn is het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Nou ja, nieuw, Leidsche Rijn bestaat ook al weer 20 jaar, de eerste woningen werden in 1997 opgeleverd. In de wijk Leidsche Rijn (ja, er is een verschil), is onlangs het winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum geopend. Met 130 winkels en horecagelegenheden – en minstens 762 woningen – is het een behoorlijk groot winkelcentrum. Het is nog niet af: een aantal woningen moeten in ieder geval van buiten nog afgemaakt worden, en ook niet alle winkelpanden en wegen zijn al klaar. Toch valt er al wel het één en ander te beleven, als eetliefhebber.

Aan het grote Brusselplein, vlak bij NS station Leidsche Rijn en het busstation, zit de meeste horeca. Je vindt er onder andere hamburgerketen Five Guys, restaurant Alan & Pim’s (gegrilde kip), Miyabi (Aziatisch fusion) en een La Place (deze zit ìn de grote Jumbo Food Markt).

Ik ging een weekje lunchen in Leidsche Rijn Centrum, en deed daar al kort verslag van via social media, zoals Instagram, onder de hashtag #leidscherijnlunchweek. Hier zal ik een wat uitgebreider verslag doen.

Maandag: The Barn

barn-interieurDirect met het openen van het nieuwe winkelcentrum opende ook The Barn, een zogeheten fast casual biologische restaurant. Na iets meer dan een maand echter ging het restaurant al weer dicht, net als alle andere vestigingen van The Barn – de keten was failliet. Inmiddels is The Barn in Leidsche Rijn Centrum (als enige) weer open; het filiaal is overgenomen door de oud commercieel directeur van The Barn.

De opzet van het restaurant is nu wel iets gewijzigd, in plaats van een bestelling plaatsen bij een centrale kiosk wordt je nu wel gewoon aan tafel bediend. Zelf vind ik dat wel wat klantvriendelijker, de kiosk maakte het allemaal wat onpersoonlijk, en dat vond ik niet zo aansluiten bij de sfeer van het restaurant.

De kaart van The Barn is op dit moment nog wat beperkt, al beloven ze dat dit op termijn nog wel weer verder uitgebouwd wordt. Je vindt er nu bijvoorbeeld wat sandwiches, hamburgers en ook, bijvoorbeeld, een tosti met ham en kaas. Daar had ik toevallig net zin in, dus die bestelde ik.

barn-tostiDe tosti was erg eenvoudig: twee dikke sneeën brood, met ham en kaas, en dat op de grill. Nou ja, dus eigenlijk gewoon wat een tosti is. Als je het goed doet, heb je ook niet meer nodig dan drie ingrediënten en één apparaat. En hij was ook gewoon goed. Prima tosti, hoef je voor mij niets meer aan te doen. Sommige mensen willen graag ketchup bij hun tosti, en die zat er niet bij, maar dat zal ongetwijfeld wel kunnen.

Wat mij betreft een prima eerste lunchdag. Ondanks dat The Barn pas net de zaterdag ervoor weer geopend was, zaten er al best wat mensen. Het restaurant is dus goed vindbaar en aantrekkelijk, dus dat is alleen maar positief voor de toekomst.

Dinsdag: Bar Iberico

bariberico-interieurOp dinsdag was het een zonnige nazomerdag. Iets Spaans op een terrasjes gaat er dan wel in. Eén van de restaurants aan het Brusselplein is Bar Iberico: een Spaans restaurant met op de lunchkaart bijvoorbeeld vers belegde Spaanse broodjes. En naast de kaart nog een heel scala aan echte Spaanse tapas – of misschien is raciones een betere omschrijving. Denk aan pulpo a la gallega (octopus op Galicische wijze), boquerones in vinagre (ansjovisjes in het zuur), en dadels in spek. De ‘buiten de kaart’-kaart is bijna nog groter dan de gewone kaart. Genoeg te kiezen dus.

Ik koos voor een portie boquerones en een broodje Lomo Deluxe, plakjes gebakken gekruide varkenslende op een broodje met manchego, geroosterde paprikareepjes, rucola en een sausje.

Met zo’n lekker zonnetje waande ik me met deze twee gerechtjes echt even in Spanje. Goede kwaliteit, en erg smakelijk. Het broodje was groot genoeg om goed te vullen voor de lunch, dus alles wat je er extra bij neemt is gewoon ‘voor de lekker’. En dat is natuurlijk helemaal prima.

Bar Iberico is dus een prima lunchadresje als je trek hebt in iets Spaans. Als het weer niet zo lekker is, dan kun je binnen ook prima zitten. De gerechtjes brengen je sowieso wel in Spaanse sferen.

Woensdag: Kavos Wine-Bar

Onlangs is aan het plein ook Kavos Wine-Bar geopend. Kavos is een plaats op het Griekse eiland Corfu, en ook zonder dat te weten had de naam je alvast wel in een richting gestuurd: Kavos is een Grieks restaurant.

De eigenaars van Kavos zijn geen onbekenden in Utrecht, want ook het restaurant Oniro in Vleuterweide is van hen. Geen beginners dus, en dat is te zien: Kavos is zonder twijfel op dit moment het meest luxueus uitziende restaurant in Leidsche Rijn Centrum. Moderne, warme, stijlvolle inrichting met mooie stoffen stoelen en sfeervolle verlichting. Dit doet in niets denken aan de ouderwetse Griek met de plastic druiventrossen, wijnflessen in een rieten mandje en schilderingen van Griekse goden die weet-ik-wat aan het uitspoken zijn.

Ook de kaart is anders dan je misschien gewend bent: verwacht hier geen grote schalen met gyros, souvlaki en suzuki met een kom tomatenrijst en een emmer tzatziki. Bij Kavos vind je meer kleinere gerechten, die mooi weerspiegelen dat de Griekse keuken zo veel meer is dan stapels vlees op een schaal.

Tijdens mijn bezoek was de lunchkaart helaas nog niet volledig beschikbaar, en werden er slechts een paar gerechten aangeboden. Vanaf 15 september (2018) moet het restaurant full swing gaan draaien, en dan moet ook de lunchkaart af en klaar zijn.

kavos-pitagyrosVoor nu viel mijn keuze dan (toch weer) op een pita met gyros. Maar dan kreeg ik natuurlijk niet een opgerolde pita, volgepropt met sla, vooral vlees, en (altijd te weinig) saus. Nee, een mooi bord met daar op een pita, en daar op een mooie salade, dààr weer bovenop lekker gekruide kipgyros, en natuurlijk saus.

Het is misschien even wennen, een pita met gyros eten met bestek, maar het was erg lekker. Als het restaurant helemaal draait ga ik zeker nog eens terug om de reguliere lunch- en/of dinerkaart te proberen, want het is veelbelovend!

Donderdag: Alan & Pim’s

alanpims-interieurDe eerste Alan & Pim’s is in 2015 in Rotterdam. In die tijd was het ineens heel erg hip om kip van ’t spit te verkopen in een restaurant, en Alan & Pim’s was één van die hippe zaken. En ze doen het blijkbaar goed, want ze zijn er nog steeds. Niet zo gek, want ik ben wel eens bij ze in Rotterdam geweest, en die kip was verdraaid lekker. Dus toen ik hoorde dat Alan & Pim’s in Leidsche Rijn Centrum kwam, heb ik een klein vreugdedansje gemaakt.

Het restaurant heeft een strakke, misschien wat minimalistische inrichting (na Kavos is dat zo’n beetje ieder restaurant), maar ik vond het er niet kil uitzien. Er wordt veel hout gebruikt wat voor warme tonen zorgt, en de blauw geblokte servetten/handdoeken geven het geheel een mooi accent.

alanpims-sandwichOp de lunchkaart vind je onder andere salades, sandwiches en (halve) gegrilde kippetjes. Alan & Pim’s gebruikt alleen verantwoorde kip uit het Groene Hart, dus je kunt je rustig uitleven op een halve kip (of twee halve, dan heb je een hele). Die halve (of toch hele) kip besloot ik te bewaren voor de volgende keer, en ik koos voor de sandwich pulled chicken. Die bestaat uit twee flinke boterhammen met salade, heerlijk sappige kip en barbecuesaus. De barbecuesaus is wat aan de dikke kant, zoals je op de foto kunt zien, maar hij is wel lekker. Als de saus wat dunner was geweest was het verdelen van de saus over de sandwich misschien makkelijker geweest. Maar ik kan gelukkig zelf ook wel wat saus verplaatsen.

Smakelijke sandwich met verantwoorde kip, dus. Alan & Pim’s stelde niet teleur, en ik heb nu al weer zin in zo’n halve kip. Of toch een hele. YOLO, enzo.

Vrijdag: Wijn- en eetbar Most

Als laatste in de themaweek Leidsche Rijn Lunch Week bezoek ik op vrijdag Wijn- en Eetbar Most. Deze wijnbar is ongeveer drie weken open als ik er ga lunchen, dus nog behoorlijk nieuw. Het duo eigenaars van Most weet wel iets van wijn, één van hen werkte al bij een wijnbar in Amersfoort, de ander is ook eigenaar van VinVin in het centrum van Utrecht, in 2017 uitgeroepen tot beste wijnbar van Nederland.

Most serveert 100 verschillende open wijnen. Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een innovatief tapsysteem, waar je zelf je wijn mag tappen. Dat werkt zo: je haalt bij de bar een pasje, en daar laat je een tegoed opzetten. Dat pasje steek je vervolgens in een van de tapsystemen (10 in totaal, in 5 blokken van 2). Vervolgens pak je een glas en kies je een wijn uit. Je houdt je glas onder het tappunt en vervolgens druk je op het knopje voor de wijn. Je kunt kiezen uit een proefslok, een half of een heel glas. De prijs van de wijn wordt op een klein schermpje weergegeven, en het word verrekend met het saldo op je pasje. Uiteraard kun je wijnadvies krijgen als je echt niet weet waar je moet beginnen – en met 100 wijnen kan ik me dat heel goed voorstellen, ik vond het ook lastig.

most-sandwichDe lunchkaart van Most is, net als de dinerkaart, beperkt. Ik koos uiteindelijk voor een sandwich met coppa di Parma, sla, pepertjes en olijfolie. Lekkere coppa, prima olijfolie, maar de pepertjes zorgden toch wel voor een flinke uitdaging in het kiezen van een bijpassende wijn (want dat is toch wel wat je wilt in een wijnbar). Uiteindelijk is dat wel gelukt, en het is fascinerend om te proeven hoe sommige wijn de peper juist meer naar voren haalt, en in andere gevallen juist weer afzwakt. Fijn dus dat je van tevoren kunt proeven, maar zo’n pepertje is toch wel lastig.

Most is nog aan het sleutelen aan de lunch- en dinerkaart. Het is de bedoeling om deze beperkt te houden. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je gerechten op de kaart zet die goed met wijn te combineren zijn, en een sandwich met coppa en jalapeñopepertjes is dan misschien niet de beste keuze.

Ondanks de beperkte menukaart van dit moment is Most zeker een wijnbar om in de gaten te houden. Voordeel is dat ze op vrijdag en zaterdag tot 01.00u open zijn, dus als je in Leidsche Rijn woont en je komt net uit de bioscoop (of de Schouwburg in het centrum), is het misschien wel een leuke plek voor een afzakkertje.

Conclusie

Vijf dagen lunchen in Leidsche Rijn Centrum, het kan zonder problemen. Want naast de zaken die ik hier geprobeerd heb, zijn er dus nog meer. Het moet misschien allemaal nog een beetje aarden en schwung krijgen, maar dat kan niet anders bij zoveel nieuwe zaken in één keer. Iedereen die in Leidsche Rijn woont kan in ieder geval lekker ‘om de hoek’ gaan lunchen. En de rest van Utrecht kan er ook gewoon eens gaan kijken in dit nieuwe winkelcentrum, zonder bang te hoeven zijn van de honger om te komen.

De thematische lunchweek is mij zelf ook goed bevallen, dus daar komen er meer van. Volg me dus op Facebook, Instagram en Twitter, en je bent altijd op de hoogte.