Smoke’s Poutinerie

torontofoodtrip-reprise-scaled-3Als er één gerecht is dat ècht Canadees is, dan is het wel poutine. Poutine is een gerecht dat ontstaan is in de Franstalige provincie Quebec en bestaat uit friet, cheese curds en gravy. Cheese curds is eigenlijk gewoon kaaswrongel, voordat het echt kaas wordt, en gravy, tja, dat is een soort jus-achtige saus. Het gerecht dat bomvol zit met caloriën is een goed gerecht voor als het weer eens verschrikkelijk koud is – en dat gebeurt in Canada nogal eens in de witner – of als je flink aan het bier hebt gezeten. Als ik afga op de openingstijden van Smoke’s Poutinerie waar ik was om deze Canadese specialiteit te proberen.

smokes_poutinerie_buitenDeze keten van ‘restaurants’ is overigens in 2008 gestart door Ryan Smolkin, en het eerste restaurant was in Toronto, Ontario (opmerkelijk genoeg dus niet in Quebec). Op dit moment zijn er zo’n 150 restaurants in Canada.

smokes_poutinerie_binnenBij binnenkomst in het filiaal aan Adelaide Street West slaat de vettige walm je al tegemoet en de afzuiginstallatie bij de gemiddelde Nederlandse snackbar is een stuk beter. De inrichting van de zaak is vrij druk, met branding op vrijwel ieder oppervlak. Achter de counter is een halfopen muur te zien met daarachter een boel friteuzes en een fornuis. Naast standaard friet, kaas en jus kun je er ook nog allerlei toppings bij nemen, veelal met varkensvlees – pulled pork, bacon, gehaktballetjes. Om niet het risico te nemen dat ik te weinig caloriën binnenkrijg neem ik een poutine met pulled pork en bacon.

Het gerecht komt in een kartonnen bak, waar de friet, het vlees en de kaas in wordt gegooid, overgoten met een flinke schep gravy. Het resultaat is zompige friet – niet waar de gemiddelde Nederlander van houdt, maar smaken verschillen nou eenmaal. Engelsen gooien azijn op hun friet, en daar kan ik me óók niks bij voorstellen…smokes_poutinerie_poutine

Was het lekker? Mwoch, voor mij hoeft dat zompige niet zo, en de combinatie van friet en deze kaas spreekt me ook niet per se aan. Misschien zijn er betere varianten van poutine te krijgen, maar ik ben er wel even klaar mee geloof ik. Geen mij maar een kapsalon, daar zit meer smaak aan. Bovendien: net zoveel caloriën, maar dan met echte kaas en groenten en knoflooksaus en hete saus. Die goeie ouwe Schijf-van-Vijf in een aluminium bakkie. Wat zouden Canadezen daar eigenlijk van vinden?