Toronto’s Kensington Market

torontofoodtrip-reprise-scaled-3Kensington Market is één van de leukste buurten in het centrum van Toronto – als je tenminste houdt van een beetje alternatief en niet al te opgepoetst. Dit stukje Toronto ligt ten westen van Spadina Avenue en ten noorden van Dundas Street West rondom, hoe verrassend, Kensington Avenue. Vroeger was dit een Joodse buurt, en daar is ook de markt ontstaan. De Joodse inwoners zijn inmiddels allang vertrokken, en hun plek is ingenomen door vele andere immigranten die in de loop van de afgelopen decennia naar Toronto zijn gekomen.

Kensington Market is ook allang niet meer alleen een markt, maar wel een bonte verzameling van kleine zelfstandige ondernemers en de meeste doen iets met eten of drinken. Natuurlijk is er een koffiezaakje – maar geen Starbucks of het in Toronto nog veelvuldiger aanwezige Tim Horton’s – maar er is ook een kleine bakker, een slager en talloze restaurantjes met eten uit veel uithoeken van de wereld. Nou ja, misschien niet zo veel Aziatisch, maar Chinatown en Koreatown grenzen zo’n beetje aan Kensington Market, dus er is altijd keus genoeg in die hoek van Toronto.

Ik vind het altijd leuk om in steden waar ik kom om een foodtour te doen. Vorige keer ben ik naar St. Lawrence Market geweest, de grote overdekte markt iets ten oosten van Union Station, en dit keer dus naar Kensington Market, en ik had deze keer de Kensington Krawl tour geboekt bij Savour Toronto. In een groep en met een gids gingen we langs diverse zaakjes in deze buurt om allerlei dingen te proeven en te eten. Gids Cindy vertelde daarnaast ook nog interessante feitjes over de buurt.

kensingtonkrawl-blackbirdbakingcoMet 7 deelnemers aan de tour (ik was geloof ik de enige buitenlander) begonnen we bij Blackbird Baking waar we wat van het signature zuurdesembrood proefden en een ´danish´ met appel. Het brood was lekker knapperig en de ´danish´ was ook heel erg lekker. Deze tijd van het jaar maken ze deze met appels, in de zomer wordt ook vers zacht fruit gebruikt. Blackbird Baking verkoopt het brood voornamelijk zelf, maar levert ook aan een select aantal restaurants. Omdat het een heel klein winkeltje was – en de zon toch gewoon scheen – proefden we de samples buiten. Maar natuurlijk zijn we ook wel even in de winkel geweest om heerlijke bakkerijlucht op te snuiven.

kensingtonkrawl-globalcheeseNa het brood gingen we naar de kaasspeciaalzaak Global Cheese, in de jaren 70 al opgericht door Portugese immigranten en nu geleid door één van de zonen van de oprichter. Enorm veel kazen, uit het buitenland, maar ook Canadese. We proefden daar een Zwitserse stijl harde kaas, een appelhout gerookte cheddar en een cheddarstijl geitenkaas, allemaal uit Canada volgens mij en misschien zelfs wel allemaal uit Ontario. Lekkere kaasjes, de Zwitserse stijl was goed te herkennen, de geitenkaas eindigde met een bittertje, en de gerookte cheddar was met paprikapoeder ingesmeerd. De paprikapoeder samen met het vet van de kaas deden mij denken aan chorizo. Een beetje een aparte ervaring, maar wel lekker. Er was overigens ook Nederlandse kaas aanwezig, in ieder geval een komijnekaas uit de fabrieken van Frico. Niet het beste voorbeeld van Nederlandse kaas, maar het zal vast niet goedkoop zijn om zuivelproducten naar Canada te kunnen exporteren en dat is dan vooral haalbaar voor grote fabrikanten. Overigens stond er wel een grote Beemster-koe in de etalage…

kensingtonkrawl-sanagansmeatlockerNa de kaas werd het tijd voor wat vlees, en dus gingen we naar Sanagan’s Meat Locker. Sanagan’s Meat Locker gebruikt alleen lokale en regionale producten, en met regio bedoelen ze dan ‘uit Ontario’. Even ter vergelijking: Ontario is 20x zo groot als Nederland, dus dat zou betekenen dat Zuid-Frankrijk en West-Polen van ons uit gezien ook ‘uit de regio’ zou zijn… Hoe dan ook de winkel ligt vol met mooie producten, en er wordt ook zo min mogelijk weggegooid van het dier, dus dat is in ieder geval goed. Naast vers vlees (rund, varken, lam, kip, kalkoen, waterbuffel, hert) verkopen ze ook huisgemaakt charcuterie, gegrilde kippen en kippen- en eendeneieren (die vind je in Nederland toch heel lastig) en nog veel andere lang houdbare producten, allemaal uit de regio en van kleinschalige producenten.

kensingtonkrawl-torteriasancosmeSchuin tegenover Sanagan’s Meat Locker zit Torteria San Cosme, een Mexicaanse eetgelegenheid. Ze serveren daar echt Mexicaanse dranken zoals horchata met kaneel en om te eten hebben ze een aardige selectie torta’s. En dat zijn geen taartjes, nee, dat zijn broodjes. Qua formaat doen de broodjes denken aan een flinke Italiaanse bol, maar ze zijn wel zachter, en hebben ook een wat andere structuur. We kregen allemaal een halve torta Milanese (!), met onder andere gepaneerde kip, tomaat, avocado en chipotle mayo. Torteria San Cosme is een eenvoudige eetgelegenheid, maar zeker de moeite waard om een broodje te eten. En oh ja, die broodjes worden dan weer gemaakt door Blackbird Baking…

Zo’n half broodje vult heel behoorlijk, dus we gingen de benen even strekken, waarbij Cindy ons wat meer vertelde over onder andere de Joodse geschiedenis van de buurt en hoe de buurt door de decennia heen veranderd is.

kensingtonkrawl-pizzeriaviamercantiVolgende stop: pizza! Pizzaria Via Mercanti is ook weer zo’n tentje zonder opsmuk waar we begonnen met een kleine salade caprese om vervolgens een pizza margherita te delen. Prima pizza, al zou de zaak niet direct mijn aandacht trekken om naar binnen te stappen. Hoewel ik daar bij San Cosme weinig moeite mee had, vond ik de karige, wat verouderde, vervallen stijl van deze pizzeria niet echt uitnodigen om naar binnen te stappen. San Cosme heeft dan weer veel glimmend roestvrijstaal, en dat maakt de sfeer meteen anders.

kensingtonkrawl-wafelsandmoreVia etnische kruidenwinkel Carlos’ House of Spice liepen we voor het toetje een stukje verder, naar Wafels & More. De eigenaar, van oorsprong een Belg, miste echte Luikse en Brusselse wafels en zag daar wel een markt voor – en daarom heet het ook ‘Wafels’ en niet ‘Waffles’. Ze serveren twee soorten wafels met diverse soorten toppings. We kregen een kleine sampler om te proeven – en dat is maar goed ook, want ik ben gek op wafels, maar een hele wafel zou niet meer gepast hebben.

kensingtonkrawl-torontopopcorncompanyDe tour eindigde bij de Toronto Popcorn Company, waar ze heel veel soorten popcorn maken en verkopen. Die je trouwens ook via de diverse bezorgdiensten bezorgd kunt krijgen. Als je dus ineens besluit een avondje Netflix te bingen laat je gewoon een flinke bak popcorn bezorgen. Hoe cool is dat!

Na drie uur was de tour alweer aan het eind – de tijd vliegt voorbij – en ik kan iedereen adviseren om geen lunchplannen te maken – en ook niet te zwaar te ontbijten voor je deze tour doet. Het nodigt in ieder geval uit om een hoop andere eettentjes ook te proberen. Dat ze niet ‘in de tour’ zitten wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet goed zijn (en wellicht zijn er andere tours die de andere tentjes aandoen). Wat mij betreft is deze tour wel een aanrader.