Een beetje Chinees bij je thuis

tweet_wilbrinkHet is al weer ruim een jaar geleden dat Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf de tweet hiernaast de wereld instuurde, en meteen toen ik hem las wist ik: dit recept (via PressReader.com) moet ik bewaren, want dit wil ik maken. Het duurde echter nog ruim een jaar voor ik er mee aan de slag ging, want hoewel ik graag kook, ga ik ook graag uit eten, en zijn er ook vaak wel weer andere dingen te doen die er voor zorgen dat ik minder (lang) in de keuken sta dan ik diep in mijn hart misschien zou willen. Dus dan duurt het soms dus even, maar vergeten was ik het recept niet.

Toen het een paar weken terug weer eens mooi weer was voor een barbecue wist ik: dit is het moment om het recept van Felix Wilbrink er bij te pakken. Felix maakt dit gerecht in de oven, maar op de barbecue gaat dit net zo goed – en misschien wel beter. Ik zal je aan de hand van de foto’s stap voor stap meenemen in de bereiding van de heerlijke schouderkarbonades.

Ik ga in dit recept uit van twee karbonades, ik neem dat iedereen dan wel uit kan rekenen hoeveel hij moet gebruiken bij meer of minder karbonades.

Deze diashow vereist JavaScript.

 1. Neem een schaaltje – neem een grotere als je voor meer karbonades gaat.
 2. Doe 1 theelepel Vijf Kruidenpoeder in je schaaltje. Vijf Kruidenpoeder is bij iedere toko verkrijgbaar, en iedere grotere, beter gesorteerde supermarkt zou dat ook moeten hebben (al vind ik dat je het beter bij de toko kan kopen…).
 3. Voeg één eetlepel hoisinsaus toe aan de kruiden (hoisinsaus, ook lekker bij Peking eend en allerlei andere gerechten, dus koop gewoon zo’n potje. Je ging toch al naar de toko voor dat Vijf Kruidenpoeder).
 4. Doe er één eetlepel lichte sojasaus bij. Dus geen Indonesische ketjap manis. Je kunt ook overwegen er wat sojasaus van de bezorgsushi er bij te doen – het is niet helemaal hetzelfde, maar je krijgt toch altijd flesjes of zakjes te veel, dus nu heb je ook nog een goede besteding daarvoor. Hashtag nowaste.
 5. Voeg een theelepel Shaohsing rijstwijn toe. Deze rijstwijn wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Heb je die niet, dan kun je ook wat sherry gebruiken.
 6. Voor wat zoetigheid die je er een eetlepel suiker bij. Gewone suiker is prima. Wil je er rietsuiker bij doen, of basterdsuiker, be my guest. Het moet ook gewoon een beetje jouw feestje zijn, toch? Ik zou er geen Indonesische palmsuiker bij doen, of niet die ik heb liggen (goeloe djawa) want die is erg gebrand en dat ga je denk ik wel proeven hier.
 7. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en zorg ervoor dat de suiker goed oplost.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 1. Pak nu je karbonades er bij. Het lekkerst zijn schouderkarbonades, omdat deze wat vet heeft. Dat geeft het vlees smaak en houdt het ook sappig. Koop ook gewoon meteen goede karbonades, van een goede (biologische) slager, zodat het vlees van zichzelf ook al lekker is. Ik heb hier schouderkarbonades gebruikt van koopeenvarken.nl, waar je je kunt inschrijven op een pakket vlees van goedgehouden varkens, waarbij het varken pas geslacht gaat worden als hij helemaal verkocht is.
 2. Smeer de karbonades nu in met de marinade.
 3. Allebei. Aan beide kanten. En lekker inwrijven! Alleen zo krijgt jouw karbonade een happy end. OK, jij dan, als hij straks van de barbecue komt.
 4. Leg de karbonades op een schaal of bord en dek die af met folie en zet die in de koelkast. Oh ja, en de marinade ook, want die heb je straks nog nodig. Laat de karbonades een uurtje of twee in de koelkast liggen, langer mag ook. Haal ze er wel weer op tijd uit voor je gaat barbecuen.
 5. Zorg dat je houtskool of briketten lekker heet zijn en leg je karbonades er op. Ze kunnen daar een minuut of drie blijven liggen.
 6. Draai de karbonades om, om ook de andere kant te grillen.Halfgegrilde karbonades zijn niet te vreten, toch?
 7. Hoe vaak je de karbonades moet omdraaien hangt van de dikte af. Let er wel op dat de karbonade niet gaat verbranden. Ik had zelf ongeveer 12 minuten nodig om de karbonades goed te krijgen. Bij de laatste keer grillen per kant kun je de karbonades insmeren (KUN? MOET!) met de marinade. Doe je dit te vroeg dan heb je de kans dat je de marinade verbrandt, en dan is je karbonade krokant van buiten, zacht van binnen, gaar, maar toch een gezondheidsrisico.
 8. Als het goed is, ziet je karbonade er in ieder geval ongeveer uit als die van mij. En smaakt hij verrukkelijk!

(Geen barbecue? Geen weer voor een barbecue? Doe hem lekker in de oven. Werkt ook heus goed, gewoon het recept van Felix volgen.)