Bijna Pipérade

Een makkelijk recept voor een groentenstoof die gewoon overal bij kan, deze Bijna Pipérade. Waarom heet het ‘Bijna Pipérade’? Omdat het inderdaad bijna pipérade is. Ik leg het even uit…

Pipérade is een van oorsprong Baskisch gerecht van ui, knoflook en groene paprika, en één van de bekendste gerechten uit Frans Baskenland. In haar boek French Country Cooking schrijft Elizabeth David dat het gerecht in vele vormen voorkomt, bijvoorbeeld als stoof met een gebakken ei erop, of als een omelet. De meest Frans-Baskische versie is als een rijk roereigerecht, waar de geklutste eieren door de gestoofde groenten gaan. 

In Spaans Baskenland is het gerecht (daar genaamd ‘Piperrada’) ook bekend, maar dan zonder ei, volgens de recepten in het Spaanse kookboek ‘1080 Recepten’ van Simone en Ines Ortega en ‘Basque’ van José Pizarro. Deze laatste doet dan weer piment d’Espelette in het gerecht, en serveert het als bijgerecht bij gegrillde varkenskoteletjes en een bonenpuree. 

Mijn recept voor Bijna Pipérade lijkt dus eigenlijk meer op de Spaans-Baskische versie maar wijkt op een paar punten duidelijk af. Ik noem het daarom ook Bijna Pipérade. Zo zitten er zeker geen eieren in,  en heb ik bloemkool toegevoegd in mijn gerecht. Door de bloemkool niet te lang mee te koken blijft deze een bite houden, waardoor het hele gerecht wat structuur krijgt. Het is dan ook prima zo te eten als vegetarisch gerecht met rijst. Maar je kunt er natuurlijk ook nog wat vlees, kip of vis bij doen. Gewoon doen wat je lekker vindt. Dat deed ik immers ook, en zo ontstond deze Bijna Pipérade.

Ingrediënten

  • 1 grote ui (of twee middelgroot)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 paprika’s (rood, groen, geel)
  • 5 mid-size trostomaatjes (‘Tasty Tom’ bijvoorbeeld)
  • 100 gram bloemkoolroosjes (niet te klein)
  • 1 theelepel Taste #5 Umami Paste
  • 1 theelepel majoraan (‘echte marjolein’)
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem met goed sluitende deksel;
  2. Snipper de ui, en doe deze in de pan;
  3. Snijdt de knoflook fijn en doe deze bij de ui. Kleine stukjes of dunne plakjes knoflook zijn prima, maar als je liever een knoflookpers gebruikt, dan mag dat natuurlijk ook;
  4. Haal het steeltje van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in dunne reepjes, ongeveer 3mm breed. Snij de paprika’s eventueel over de breedte doormidden als ze heel groot zijn. Doe de paprika bij de ui en de knoflook;
  5. Snij de tomaatjes doormidden en daarna in reepjes, zodat je ongeveer 8 stukjes tomaat maakt van 1 tomaatje. Ook de tomaat mag in de pan er bij;
  6. Doe de majoraan bij alle groenten in de pan en roer het goed door;
  7. De deksel mag nu op de pan en het geheel mag op laag vuur zo’n 10 minuten stoven;
  8. Na de 10 minuten mogen de bloemkoolroosjes in de pan. Roer ze even goed door de groente en doe het deksel weer op de pan;
  9. Haal het deksel van de pan, maak wat ruimte in het midden door de groente naar de zijkant te schuiven en doe de umami paste op die plek in de pan;
  10. Roer de umamipaste over de bodem van de pan om hem een beetje te verwarmen, en roer het dan door de groente;
  11. Stoof de groente met de umami paste nog zo’n 3 minuten en voeg dan zout en peper naar smaak toe;
  12. Laat het geheel nog even stoven tot de paprika zacht is, en de bloemkool net voorbij beetgaar.

Serveer deze Bijna Pipérade met witte rijst, of als groente bij een ander gerecht dat je lekker vindt.

Opmerkingen

De Taste #5 Umami Paste is een mengeling van diverse ingrediënten die flink wat umami (ook wel ‘de vijfde smaak’ genoemd) bevatten. Je kunt deze umami paste vinden bij, in ieder geval, de grotere Albert Heijn-filialen. Heb je het niet, wil je het niet kopen, of kun je er niet aan komen, dan kun je ook wat tomatenpuree en goede Parmezaanse kaas gebruiken, eventueel kun je ook nog een fijngewreven ansjovisje toevoegen. Pas wel op dat je niet te veel gebruikt, want dan gaat het overheersen.