Drie Continenten Stamp

Drie Continenten Stamp - FeedMe.blog

Stamppot, wie is er niet groot mee geworden? Nou, dat zullen toch nog best veel mensen zijn, denk ik. Maar of je nou een stamppotkenner of een beetje meewarig kijkt naar dit Nederlandse culinaire icoon, dit recept is zeker de moeite waard.

Voor het recept leende ik van drie continenten: Zuid-Amerika (Surinaams-Hindoestaans), Azië (Chinees) en natuurlijk gewoon Nederland. Vandaar ook de naam Drie Continenten Stamp, al mag je het van mij ook PimPamPetPot noemen. Waar het om gaat is de verrassende smaak.

Een traditionele Hollandse stamppot heeft vlees, dat kan rundvlees zijn (zoals klapstuk in hutspot) of varkensvlees (zoals rookworst en spekjes in of bij de zuurkool en boerenkool). Als vlees gebruik ik hier een Chinese worstsoort: Lap Cheong Mei Kuei Lu Chiew. Deze worst wordt in delen van China veel gegeten en één van de bijzondere dingen aan deze worst is dat er alcohol door deze worst zit, de Mei Kuei Lu Chiew. Dat is een distillaat van gefermenteerde sorghum, met er doorheen suiker en rozenblaadjes. Dit geeft de worst een heel bijzondere smaak.

De worst wordt veel gebruikt in wokgerechten. De worst wordt dan eerst gekookt en daarna in dunne plakjes gesneden om te wokken. Dat is ook de aanbevolen bereidingswijze, maar omdat ik de worst hier als vervanger voor de spekjes gebruik heb ik deze niet eerst gekookt, maar direct in blokjes gesneden.

Het tweede internationale ingrediënt in deze Drie Continenten Stamp is de Roti Sambal van het merk Moksi Patoe. Deze sambal geeft niet alleen een beetje pit aan het gerecht, maar de kruiden in deze Indiase / Hindoestaanse sambal geven het gerecht ook extra diepte. Hou je niet van pittig, dan zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid, maar laat hem niet weg: het is een essentieel onderdeel van de smaak.

Bij veel Hollandse stamppot serveer je wat zuurs, zoals augurkjes of zilveruitjes. Dat element mocht natuurlijk niet ontbreken in het gerecht, maar ook hier koos ik iets bijzonders: een Chinese gepekelde groentemix, die volgens de verpakking heet ‘Weijute Tasty Vegetables Go With Meal’. Het is een mond vol voor het zakje van 53 gram. Hoewel dat niet veel lijkt is het voldoende voor 3 tot 4 personen. Het is echt iets dat je er bij eet. In de mix zit gepekelde mosterdknol, rettich, kouseband, kruiden, kookwijn en Sichuan peper en de smaak van deze pickles combineert qua smaak heel goed met dit gerecht.

Verder gaan er natuurlijk gewoon aardappels in deze stamppot, als groente gebruik ik Chinese kool (op twee manieren), en ook gaan er ui en knoflook in.

Ingrediënten

 • 1 kilo aardappels (geschild)
 • 1 kilo Chinese kool
 • 2 middelgrote uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 200 gram Lap Cheong Mei Kuei Lu Chiew (chinese worst)
 • 3 theelepels Roti Sambal (Moksi Patoe)
 • 1 pakje Gepekelde Groente Mix
 • 50 gram boter
 • 50 gram melk

We beginnen met de voorbereiding, de mis-en-place. Ik vind het fijn om eerst alles te snijden. Dat is voor mij wat meer ontspannen, want ik snij niet zo snel (nog steeds niet). Heb je minder tijd, dan kun je natuurlijk ook ‘as you go’ alles snijden en dan kun je na het schillen van de aardappels ook meteen door met de bereiding.

Voorbereiden

 1. Schil de aardappels en snij ze in stukken
 2. Snij de Chinese worsten in de lengte doormidden, de twee delen nogmaals over de lengte doormidden en snij er vervolgens blokjes van
 3. Snipper de uien
 4. Snij de knoflook klein
 5. Haal de bladeren per stuk van de Chinese kool
 6. Snij per blad het dunne bladgedeelte van de witte stengel
 7. Snij de witte stengels in blokjes van ongeveer 4mm bij 4mm (ze zullen in dikte iets variëren, dat is niet erg)
 8. Snij het bladgedeelte van de Chinese kool fijn
 9. Snij de lente-ui in ringen

Heb je eerst de mis-en-place gedaan, dan is het nu de tijd om te gaan koken. Heel moeilijk is het allemaal niet, zoals je zult zien.

Koken

 1. Kook de aardappels met zout gaar
 2. Zet een hapjespan of braadpan op laag vuur en doe direct de worstblokjes er bij. Laat de worst langzaam een beetje uitsmelten, het vuur mag langzaamaan iets hoger gezet worden, als de worst wat vet en vocht loslaat.
 3. Als de worst een beetje begint te bakken, voeg dan de ui en de knoflook toe en bak deze mee tot de ui een beetje glazig wordt.
 4. Voeg de blokjes van de Chinese kool toe (dus NIET het bladgedeelte) en bak deze mee totdat ze zacht en ook een beetje glazig zijn. Zet het vuur dan af.
 5. Als de aardappels gaar zijn, giet ze af en laat ze even uitdampen. Pureer de aardappelen met een stampeer, pureerzeef of gewoon met een vork.
 6. Voeg de boter en de melk toe om de puree smeuïg te maken.
 7. Voeg 3 theelepels van Roti Sambal toe. Proef even of het genoeg pit heeft. Hij is goed als hij net iets tè pittig is – de rest van de ingrediënten die je er nog bij gaat doen zullen de scherpe randjes ervan af halen, geen zorgen.
 8. Doe het mengsel met de Chinese worst bij de puree. Niet alles tegelijk, maar steeds een schep en roer het door.
 9. Als alles er goed doorheen gemengd is, doe dan een hand van het groen van de Chinese kool er bij en roer goed door. Voeg steeds weer een hand toe als de vorige goed vermengd is.
 10. Voeg als laatste de gesneden lente-ui toe en roer deze er goed doorheen.

Serveer het gerecht met de Chinese gepekelde groente.