Kimchi Fried Rice

Als je thuis een keer Koreaans maakt (aanrader), dan serveer je daar vast ook kimchi bij (ook een aanrader). Nu kun je die zelf maken, maar het is waarschijnlijk dat je het in de winkel koopt. Waarschijnlijk hou je wat over – en daarmee maak je dan weer deze Kimchi Fried Rice. Want we houden niet van weggooien, toch?

FeedMe.blog: Kimchi Fried RiceDe hoeveelheden zijn voor één persoon, dat is makkelijk rekenen als je voor meer mensen kookt.

Ingrediënten

 • 100 gram ongekookte rijst
 • 1 eetlepel miso*
 • 50 gram kimchi
 • 80 gram boterhamworst, dikke plak**
 • 1 lente-ui
 • 1 ei
 • geroosterd sesamzaad (optioneel)
 • zonnebloem- of rijstolie
 • sesamolie

* als je geen miso in huis hebt, gebruik dan zout of een bouillonblokje

** dit mag ook Smac zijn, of, nog authentieker: een blikje Koreaanse ‘luncheonmeat’. Als je er maar blokjes van kan snijden. Je kunt het gerecht ook zonder vlees maken; ik zou dan een stevige (gemarineerde) tofu gebruiken als vervanger.

Bereiding

 1. Doe 750ml water en de miso in een pan, breng aan de kook, en voeg de rijst toe. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Je kunt de rijst het beste van tevoren koken, zodat deze af kan koelen – de rijst bakt dan het beste.
 2. Snij de kimchi fijn, de boterhamworst in kleine blokjes en de lente-ui schuinover in (dus ovale) ringen.
 3. Verhit een beetje boter of een halve eetlepel zonnebloem- of rijstolie in een kleine koekenpan, om zo het ei in te bakken.
 4. Verhit 1 eetlepel zonnebloem- of rijstolie in een wok (of anders een diepe koekenpan). Doe de kimchi in de wok als de olie heet is. Je mag het vocht van de kimchi er gewoon bij doen – graag zelfs, daar zit veel smaak in!
 5. Breek het ei in de koekenpan voor het gebakken ei, en zet het vuur onder die pan laag.
 6. Als het vocht uit de kimchi verdampt is en de kimchi al een beetje begint te bakken, voeg dan de boterhamworst toe.
 7. Bak de boterhamworst tot deze licht gebruind is.
 8. Doe de afgekoelde rijst bij de kimchi en de boterhamworst. Roer op hoog vuur goed door.
 9. Controleer of het eiwit van je gebakken al gestold is, zoniet, zet het vuur dan iets hoger. De dooier moet wel vloeibaar blijven.
 10. Als de rijst goed warm is, voeg dan de lente-ui toe en schep die goed door de rijst heen. Als je de lente-ui begint te ruiken is het gerecht bijna klaar. Voeg eventueel nog wat zout toe en roer het geheel nog ongeveer 30 seconden door. Zet het vuur (of andere warmtebron) uit.
 11. Voeg 1 theelepel sesamolie toe aan de ingrediënten in de wok, en schep de olie goed door de rijst heen.

Doe de kimchi fried rice op een bord of in een kom, bestrooi met wat geroosterde sesam en leg het gebakken ei er bovenop. Doe eventueel een beetje zout op het ei.

Smakelijk eten!