Lekkere dipsausjes

Een gezellige avond, thuis, met familie of vrienden: daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Een glaasje wijn, een lekker biertje, of misschien een cocktail. Wat sowieso niet ontbreekt is iets lekkers om erbij te eten. Bijvoorbeeld een goedgevulde borrelplank, met voor ieder wat wils.

Borrelplank (1)
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Boerderij Chips.

De ideale borrelplank is voor iedereen anders. De één houdt meer van kazen en noten, de ander is een echte carnivoor: worst en paté, dus. Ben je met een wat grotere groep, dan wordt de borrelplank al snel wat uitgebreider. Dus kaas èn worst, noten èn paté, en misschien ook nog wel een augurkje of wat zilveruitjes.

Op zo’n borrelplank past ook een schaaltje chips heel goed. Met een lekkere dipsaus om het extra feestelijk te maken. Boerderij Chips vroeg mij, en een aantal collega-bloggers, om eens wat lekkere dips te verzinnen. Onze favoriet, of iets dat niet zo voor de hand ligt, maar wel heel erg lekker is.

Het geheim van een goede dip is dat hij iets aan smaak moet toevoegen, of juist een beetje contrast geeft aan de chips. Is de dipsaus ook nog eens snel klaar te maken, dan is het helemaal een winnaar.

Dit zijn mijn favoriete dipsausjes voor bij paprikachips en bij chips met (zee)zout:

 

  1. Gochujangmayonaise

Deze dipsaus is gebaseerd op Koreaanse gochujangsaus. Gochujang is een Koreaanse gefermenteerde peperpasta, en daar kun je dan ook weer sauzen mee maken. Ik gebruikte de ‘Chung Jung One Cho Gochujang’. Je vindt deze saus bij heel veel toko’s, en anders is hij ook online te bestellen. De gochujangmayonaise is een wat pittige versie van de cocktailsaus met een typische funky Koreaanse twist. Doet het eigenlijk bij alle chips goed.

De bereiding is heel simpel: één eetlepel yogonaise (bijvoorbeeld Yofresh van Calvé) en één theelepel van de gochujangsaus met elkaar vermengen.

  1. Hindoestaanse dip

Deze hindoestaanse dip is speciaal voor gezouten chips, met paprikachips vond ik hem niet zo lekker, zal ik eerlijk zeggen.

Ingrediënten: 2 eetlepels mayonaise, 1½ theelepel kerrie masala (ik gebruik altijd Nandan Hindostaanse Masala). Goed mengen.

  1. Mexicaanse dip

Een tijdje terug maakte ik aardappels ‘Yucatan’. Niet heel vreemd natuurlijk dat diezelfde kruidenmix het ook heel goed doet met chips. Bij deze is de paprika chips favoriet. Het recept voor het kruidenmengsel vind je bij dus hier.

Ingrediënten: 1 eetlepel crème fraîche, 1 el milde volle yoghurt, 1½ tl Yucatan mix. Meng de yoghurt met de crème fraîche, en doe dan de Yucatan mix erdoor.

  1. Mieriksworteldip

Deze dip is het meeste werk, maar de moeite waard. Gaat goed met alle chips.

Ingrediënten: 2 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel mierikswortelpuree, 1 tl mosterd, 2tl fijngehakte kappertjes.

Klop de crème fraîche los, en meng hier de mierikswortel en de mosterd doorheen. Als dit goed gemengd is, schep dan de kappertjes er doorheen. Voor een iets pitteger variant kun je nog wat extra mierikswortel toevoegen.

Deze dipsausjes zullen het zeker goed doen op je borrelplank. En als je gewoon even een zak chips leeg moèt eten, dan wordt het met deze dips alleen maar lekkerder.

Borrelplank (2)Laat je me weten welke dipsaus je gemaakt hebt? Ik ben benieuwd naar je mening!

 

Volg je mij al via social media? Via Facebook deel ik food stories en funnies uit binnen- en buitenland. Trends, ontwikkelingen, of gewoon maffe dingen. Via Instagram doe ik verslag uit eigen keuken en de horeca, of discussieer met me mee op Twitter over eten, makers en maatschappelijke issues rondom eten.