Peterselie-pesto

Drie weken. Drie weken lang lag je daar. Ik keek naar je, maar drie weken lang liet ik je ook gewoon liggen. Gewoon, omdat ik niet wist wat ik met je aan moest. Dus deed ik maar niks en liet ik je gewoon liggen, drie weken lang. In het donker. En de kou. Misschien draaide ik je af en toe om om te kijken hoe je er aan toe was. Maar verder ik liet je gewoon liggen, bosje peterselie.

 

Een bosje peterselie dat het in je koelkast drie weken uithoudt mag je natuurlijk niet weggooien. Eten weggooien is sowieso zonde – met een beetje creativiteit is er altijd wel iets van te maken. Misschien wordt het niet je meest briljante gerecht, maar soms wordt je ook aangenaam verrast.

Ik maakte met het bosje peterselie een peterselie-pesto. Ook een bosje peterselie over? Probeer het eens. Deze is in ieder geval heel erg lekker geworden. Heerlijk op een panini met een goede plak kaas en kwaliteitsham. En ik weet zeker dat een bord spaghetti niet méér nodig heeft dan deze peterselie-pesto.

Ingrediënten
 • (het grootste deel van) een bosje krulpeterselie
 • 40 gram pijnboompitten (geroosterd)
 • 25 gram pecorino (geraspt)
 • 25 gram parmesan (geraspt)
 • 2 tenen knoflook
 • 100ml goede olijfolie
 • 1 theelepel citroensap

FeedMe-Peterselie_pesto-Ingrediëntenpanorama

Bereiding
 1. Doe de peterselie in een keukenmachine of hakhulpstuk van een staafmixerset. Zorg in ieder geval dat de machine niet te groot is, want dan pakken de ingrediënten niet goed. Maak de peterselie met de machine kleiner. Soms moet je de peterselie weer even loshalen en weer verder hakselen.
 2. Voeg de geroosterde pijnboompitten toe en maal deze mee tot de stukjes de grootte hebben van grof zeezout.
 3. Doe nu de knoflook erbij en maal die ook mee.
 4. De pecorino en parmesan kunnen er als volgende bij. Zorg er nu voor dat het een wat dikke pasta wordt.
 5. Schenk een derde van de olijfolie er bij en meng deze er goed door, gevolgd door nog een derde, met de citroensap.
 6. Laat de machine nu even flink draaien zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn en een echte pesto begint te vormen. Doe nu als laatst de rest van de olie er bij, in kleine beetjes, zodat precies de dikte bereikt wordt dit je wilt hebben.
 7. Als de peterselie-pesto de gewenste dikte en smeuiigheid heeft bereikt ben je klaar. Doe het in een (gesteriliseerd) potje, en het blijft lang goed in de koelkast. Alsof die pot niet heel snel leeg is…

FeedMe-Peterselie_pesto-Bereidingpanorama


Ik heb in dit recept overigens geen citroensap gebruikt; ik had nog een flesje olijfolie met citroen staan, en daar heb ik ongeveer twee eetlepels van gebruikt, samen met gewone olijfolie.