Eten bij de zuiderburen

img_20170822_215211Gembloux (Gembloers) is een kleine provinciestad in Wallonië met zo’n 25.000 inwoners. Er is minstens één hotel, er is een Quick, een Colruyt en minstens één nieuwbouwwijk. Ook zit de Agro-Bio Tech faculteit van de Universiteit van Luik in Gembloux. Veel meer kan ik je niet over het stadje vertellen, want veel meer heb ik er ook niet gezien.

Ik ging er echter niet heen voor het stadje – de vaste lezers van dit blog en de lezers die naar de plaatjes hebben gekeken, hebben het vast al geraden: ik ging naar Gembloux voor een foodtruckfestival. Na twee keer Duitsland werd het tijd om eens in België te kijken.

Wallonie Food Truck Festival Tour

De Wallonie Food Truck Festival Tour doet negen steden in Wallonië aan dit jaar. Dat zouden er eerst meer zijn, maar een aantal steden bleken op een later moment niet mee te willen werken of zoiets. In het weekend van 11-13 augustus hield de tour halt in Gembloux, en omdat ik precies in dat weekend een gaatje had reisde ik op de zaterdag daarnaartoe af om eens te kijken hoe het staat met de foodtruck festivals bij onze Franssprekende zuiderburen.

image022Het festival werd gehouden op een groot binnenplein aan de Passage des Déportés, dat hoort bij eerdergenoemde faculteit. Best een mooie locatie voor een foodtruckfestival: afgebakend, mooi groot grasveld in het midden, rijen bomen voor schaduw. Wat kan daar misgaan?

Een paar dingen. Zo kan het zijn dat het weer niet meewerkt, zoals op zaterdag. Het zou eerst regenen en daarna droog worden, maar dat was niet het geval. Het was redelijk droog, maar hoe later het werd, hoe harder het ging miezeren, tot aan regen toe. Dat is nooit gunstig voor een foodtruckfestival, in München had dat ook een forse impact. Op zondag was het weer gelukkig beter, en dat zag je ook meteen aan het aantal bezoekers.

Het aanbod van foodtrucks is ook wel bepalend voor je succes. Er moeten er wel genoeg zijn, en genoeg variatie. Hoewel je niet bij alle foodtrucks kunt eten (je kunt nog wel wat rekken door je ontbijt te skippen, of ergens lang te blijven en verspreid over de dag eten), maar je wilt wel keus hebben als bezoeker. En niet ieder foodtruckfestival hoeft dan weer zo groot te zijn als het Weekend van de Rollende Keukens.

In Gembloux waren 15 foodtrucks beloofd, een bar, en muziek. Dat werd helaas niet waargemaakt. Ik telde er 9, de bar was tevens een hamburgerfoodtruck (ik denk dat hij vele malen meer bier heeft verkocht dan hamburgers) en de muziek bestond uit een Spotify-playlist aangesloten op een fikse versterker. Dat is niet helemaal wat ik ervan verwachtte, en leek ook niet op de andere edities van de Wallonie Food Truck Festival Tour waar ik de foto’s van gezien heb.

Elk nadeel heeft zijn voordeel: met maar 9 foodtrucks moest het me toch lukken om bijna overal te eten. Het aanbod was gelukkig wel divers: Kroketjes, Armeens, Thais, hamburgers, bagels, Libanees, Afrikaans/Antilliaans/Exotisch, Italiaans en – dat was wel jammer – nogmaals hamburgers. En oh ja, er stond ook nog een klein karretje dat koffie, thee, smoothies en cocktails serveerde.

Eten!

Ik was die dag ruim vóór de lunch van huis vertrokken en zou rond 14.00u in Gembloux aankomen. Dat ging, ondanks wat tegenspoed, best soepel en nadat ik in het hotel had ingechecked ging ik op pad naar het foodtruckfestival. De lunch was er bij ingeschoten, dus ik had best honger.

image006

Bagel

Na een korte rondgang (ja, lang kon het al niet worden) langs alle foodtrucks besloot ik om maar eens te beginnen met een bagel met zalm van Bagelstreet. Die was prima. Een bagel met zalm. Niks bijzonders, maar ook niet slecht.

image008

Kroketjes

Volgende stop, iets warms. De foodtruck Magic-K serveert bijzondere ‘kroketjes’, die wij eerder bitterbal of borrelhap zouden noemen. Ik koos vier kroketjes uit om te proberen: zalm, chorizo, bacon/wortel en boudin blanc met speculoossaus. Speculoossaus? Ja. Blijkbaar kun je van die koekjes naast broodsmeersel ook saus maken – die stap is natuurlijk niet zo groot. Of als topping – maar daarover later meer.

Deze kroketjes waren lekker, al had er in de chorizokroket misschien iets minder vulling gemogen omdat de kroket behoorlijk zout wordt – al is dat ook een persoonlijke voorkeur, ik gebruik weinig zout bij het eten. De bacon/wortel combinatie was wel een vreemde, niet vies, maar wel apart. De boudin blanc met speculoossaus was dan weer verrassend lekker. Misschien is dat nog wel iets, zo’n saus.

image009

Kip

Na een kleine koffiebreak en een wandelingetje door de (uitgestorven) binnenstad van Gembloux (even wat spijs verteren…) door naar het volgende hapje: kippenvleugeltjes van BananePlantain. Lekker gekruid, inderdaad een beetje Antilliaans/Surinaams (misschien mag ik die keukens niet op één hoop gooien, sorry!). Weinig op aan te merken, behalve dan dat de kip behoorlijk heet was – van temperatuur – en ik bijna mijn muil verbrandde. Tja, de gulzige eter…

image016

Armeens

Volgende eethalte was de Armeense foodtruck L’Orient Express Égaré waar ik een half Armeens brood met Erevan (varkensvlees) en twee sauzen (adjika, met tomaat/peper/knoflook en djadjik, met yoghurt/komkommer/munt) koos – allebei, want ik kon slecht kiezen tussen die twee. Het vlees wordt gekruid en op grote spiezen gegrild en dan samen met sla, komkommer en tomaat, saus en verse kruiden opgerold, een beetje als een durum met döner.

Inmiddels was het van miezer overgegaan naar echte regen en ik at dit brood dus maar onder een tot staande paraplu gepromoveerde parasol op. De paraplu was oranje, doorschijnend, en een goede foto kon ik er dus niet van maken. Het was wel erg lekker, ik ga zelf eens kijken of ik dat thuis ook kan maken. Zo’n Armeens brood is niet zo makkelijk aan te komen denk ik, maar soms kom je wel eens Libanees brood tegen dezelfde vorm heeft, dus dat zou ook moeten werken.

Gelukkig bleef het niet regenen en kon ik wel weer onder die paraplu vandaan komen, gelukkig want van dat oranje licht wordt je wel een beetje scheel. Tijd voor een biertje. De ‘Ersatzbar’ had gelukkig wel lekker bier meegenomen: Orval. Dat maakte het weer een beetje goed, en kon ik rustig na gaan denken of ik nòg iets wilde eten. Ik had natuurlijk al aardig wat achter de kiezen, maar ik had de lunch dan ook min of meer overgeslagen.

image017

Pasta

Uiteindelijk besloot ik dan toch nog een bezoek te brengen aan de foodtruck van Oggi Pasta, met verse pasta en diverse sauzen. Ik koos voor een medium portie met 4-kazensaus. Ik was blij dat ik een mediumportie had genomen, want zelfs die kreeg ik niet op. Misschien was die kazensaus niet zo’n slim idee ook, dat ligt toch wat zwaar op de maag. Hoog tijd dus om naar het hotel terug te wandelen en de rest van de avond uit te buiken.

Dag 2

De zondag was het weer zo’n beetje het tegenovergestelde van de zaterdag: volop zon! Heerlijk, na zo’n natte zaterdag was ik er ook wel aan toe. Het ontbijt in het hotel hield ik heel beperkt, en na het uitchecken zo rond de lunchtijd had ik wel weer trek in iets. Terug naar het festival dus om verder te proeven.

image019

Een hamburger met watte?

Ik stopte meteen maar bij de eerste foodtruck die ik tegenkwam, de tot foodtruck omgebouwde Airstream caravan van 4 Hands. Zij doen hamburgers, en ik had daar zaterdag al wel een bijzondere hamburger gespot. Rundvlees – natuurlijk, bacon – altijd goed, sla en tomaat – want groente moet, honingmayonaise – ok, apart, camembert – dat zie je niet iedere dag, en – ik was het al eerder tegengekomen – speculoos. Wat? Koek op je hamburger?! Jawel, en dat leek me zo’n rare combinatie dat ik deze burger wel uit moest proberen. En wat bleek: de combinatie van de camembert met de speculaas is echt een verrassend goede combinatie. Dit is één van de betere hamburgers die ik gegeten heb, en zou ik zo weer bestellen. Ik hoop dat ik de 4 Hands Food Truck nog eens tegenkom. Of ik probeer het zelf een keer 😊.

image021

Zon-dag!

Dat was dus een zeer goed begin van de zonovergoten tweede dag van de Wallonie Food Truck Tour in Gembloux. Het was er rond het middaguur ook al duidelijk drukker dan de avond ervoor, dus dat kon nog wel een gezellige middag worden. Interessant om te zien dat dit foodtruck festival een heel ander publiek trekt dan ik in Nederland gewend ben te zien. Zie je bij ons veel jonge mensen die met vrienden en vriendinnen een gezellige dag naar een foodtruckfestival gaan en daar een soort picknick houden met zijn allen. In Gembloux zag ik vooral heel veel gezinnen met kinderen (5 tot 12 jaar) en verder een wat ouder publiek. Ik weet niet hoe representatief Gembloux in augustus is voor de andere foodtruck festivals in Wallonië. Ik heb het gevoel dat dat wel wat afwijkt.

image020

Thai

Na de hamburger besloot ik meteen maar door te gaan voor een bakje Thais eten. Ik had rijst met kip curry van Wan Thai Foodtruck. Wat voor curry het precies was weet ik niet meer, en al mijn foto’s staan mensen voor – foutje bedankt. Nou ja, Thaise curry met rijst dus. Het was gelukkig lekker.

Pauze!

Om te zorgen dat ik me niet meteen ging overeten besloot ik even te pauzeren. Het was prachtig weer voor een wandeling en ik ging maar eens beter kijken wat Gembloux nog meer te bieden heeft. Op een zondag in augustus is dat in ieder geval niet veel. En ik begon ook wel een vermoeden te krijgen waarom het niet heel druk was op het foodtruck festival: minstens de halve stad was op vakantie, zo leek het. Heel veel winkels zijn drie weken in augustus dicht, en de studenten van de Agrio-Bio Tech faculteit waren er natuurlijk ook al niet. Je kunt je dan ook afvragen of het slim was om in augustus in Gembloux een foodtruck festival te organiseren. Het is nou ook weer niet zo dat er hordes toeristen op zo’n evenement afkomen (afgezien van één of andere Nederlandse foodblogger) en je het als stadspromotie kunt gebruiken.

image001

Libanees

Toen ik het stadje wel weer gezien had besloot ik weer terug te gaan om nog wat te drinken en te eten. Ik had twee foodtrucks nog niet gehad: Le Bistrot Foodtruck, met hamburgers en die dus ook als bar diende en de Libanese foodtruck Chez Rose met falafel en shoarma. Nou had ik natuurlijk al een hamburger op, dus besloot ik toch maar voor een pita met shoarma en samurai saus te gaan.

Ik was er niet zo van onder de indruk, eerlijk gezegd. Ik heb betere pita gegeten, betere shoarma en de saus kon dat niet goedmaken. Misschien had ik toch voor de hamburger moeten gaan. Of in plaats van de pasta op zaterdag een hamburger moeten nemen, zodat ik nu na deze pita nog een pasta had kunnen proberen. Ach ja, het houdt ook een keer op.

Tot slot…

Nog een cocktail van ‘Couilles de Singe’ met cider, nog een biertje en nog wat zon, en toen hield ik het foodtruck festival en Gembloux rond 17u voor gezien. Ik overwoog nog even om af te sluiten met wat zoete kroketjes van Magic-K, als toetje, maar die heb ik voor een volgende keer bewaard…