Twaalf stukken rookworst over. En dan?

BigosDe Utrechtse Rookworsten Test (weet u het nog?) doe je natuurlijk niet alleen, maar dan nog bleef er flink wat rookworst over. De lekkerste natuurlijk, en nog een paar best lekkere, nog wat best eetbare, en een enkele die, nou ja, ik liever niet had gekocht, zeg maar. Twaalf stukken rookworst, en wat moet je daar dan mee. Weggooien is zonde (op een enkele na dan…), dus dat doe ik liever niet.

De allerlekkerste rookworst, die hebben we natuurlijk gegeten bij een zuurkool stamppot, en de nummer twee smaakte daar ook prima bij. Je weet echter nooit hoeveel dagen stamppotweer je krijgt in een winter, en het eten van de rookworsten uitstellen tot het weer opgelijnd is met je eetplanning is in Nederland altijd een risico – voor je het weet zit je in april nog met 8 stukken rookworst.

Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing dus ook voor dit probleem: bigos. Bigos is een Poolse stoofschotel met diverse soorten vlees, kool, ui, en pruimen. Een aantal jaren geleden vonden we dit recept al bij Albert Heijn, en het kwam nu goed van pas. We hebben wel een paar kleine aanpassingen gemaakt: we hebben een zakje voorgesneden witte kool gebruikt, en we vonden 500 gram runderstoofvlees wel genoeg eigenlijk. Twee stukken Utrechtse rookworst uit de test gebruikten we in plaats van de Gelderse rookworst.  Tip: het lekkerste is het als je deze stoofschotel een dag van te voren maakt. Doe er een broodje bij, en je hebt genoeg voor 4 tot 6 personen.

Eet smakelijk!