Magisch Dragon

Nou ja, magisch, we moeten het misschien niet overdrijven. Er is geen magiër die er je grijze haren van kan laten verdwijnen (denk ik), of kikkers in prinsen kan laten veranderen (geloof ik). Het is misschien wel een superfood (geloof ik niet), maar het is wel super lekker. Weet ik.

Magisch Dragon
Dragon. Foto: Natalie Schmalz

Een tijd geleden bestelden we bij bezorgsuper PicNic een maaltijdverspakket bij de boodschappen. Het maaltijdverspakket is de favoriet van mijn vrouw, want dat wil ze dan nog wel koken – voor de rest houdt ze er niet van, en kook ik dus. In dat gerecht ging dragon. Hoeveel, dat was dan weer niet helemaal duidelijk (verbeterpuntje voor PicNic), maar voor de zekerheid, slim, gooide mijn vrouw er maar niet alles in. Er bleef zo aardig wat over.

Wij houden niet van voedselverspilling dus de dragon ging terug de koelkast in. In de hoop dat ik die nog ergens voor ging gebruiken. Je kunt verse kruiden ook invriezen, maar ik heb daar nog nooit echt een handige manier voor gevonden die goed werkt, dus meestal blijven ze in de groentela. Soms ook te lang, helaas.

Tijdens de coronacrisis bleven er veel frietaardappelen over, want dat eten we alleen op festivals en in restaurants blijkbaar, en met de no waste actie ‘Het topje van de aardappelberg’ kon je je voor weinig een breuk naar huis sjouwen aan aardappels.

Maar ja, dan heb je 24 kilo patatpatatten liggen, en daar moet je iets mee. Natuurlijk friet, maar ja, van die hoeveelheid Innovator-aardappels hou je toch al snel 10 kilo friet over, na ontkleien, schillen en voorbakken. Dat is onze heel frietconsumptie voor een jaar denk ik, en je moet het ook ergens laten. In de vriezer is chronisch gebrek aan plek. Dus tijd voor andere gerechten met aardappelen. Want je kunt frietaardappelen ook heus wel voor iets anders gebruiken.

Zo kwam ik op het idee om eens rösti te maken. Maar wat gaat er eigenlijk in een rösti? Geraspte aardappelen natuurlijk. Zout, peper. En je kunt er bijvoorbeeld verse kruiden in doen. Verse kruiden in rösti, dragon in de koelkast. Eén en één = Rösti met Dragon.

In de ongeveer 400 gram geraspte aardappels deed ik twee eetlepels fijngehakte dragon. Even lekker bakken en eten.

O. M. G.

Wat was dat een fantastische ingeving. Serieus. De dragon geeft de rösti een umami effect waar het water je letterlijk van in de mond loopt. Nou ja, bij mij in ieder geval.

Het blijkt dus dat dragon en aardappel een bijzonder goede combinatie zijn. Dat is vast ook al wel heel lang bekend, maar het is altijd leuker om zoiets zelf te ontdekken.

Natuurlijk nam ik de proef op de som met andere aardappelgerechten. Zo kookte ik aardappelpartjes voor, en ik kookte twee takjes dragon mee. Nadat de partjes gebakken waren kon je nog steeds die dragon wel proeven. Wel wat meer op de achtergrond,  dus ik had er misschien meer in moeten doen – of versere, maar ja, ik moest eerst deze opmaken, toch?

Heb je dus ook eens dragon over? Doe het eens in een aardappelgerecht. Magisch.

Foto: © Natalie Schmalz, gebruikt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licentie.