Boekpresentatie Wat maak je me nu?!

Bloedheet. ’s Ochtends al. En dan moet je nog op pad. Het liefst ga je naar het strand, want hoeveel je ook van mooi weer houdt, 35 graden is toch wat te gortig. Maar je hebt een afspraak, dus je gaat. Naar Velp, achter Arnhem. Of vóór Arnhem, als je uit – ik noem eens niet willekeurig – Doetinchem komt.

Het is op zo’n hete zomerdag altijd een risico om met de trein te gaan, want wissels en seinen houden óók niet van warm weer.Ze worden er kribbig van en neigen naar werkweigering. En soms doet het alarmnummer gezellig mee met de opstand.Die hete dinsdag 25 juni 2019 viel het allemaal reuze mee. Seinen en wissels hadden de dag ervoor al van zich laten horen, en ook 112 bleef gewoon in de lucht – al heb ik daar geen gebruik van hoeven te maken. Ik zou in Velp ook niet geweten hebben waar de brandweerkazerne was, in noodgevallen, dus het was maar goed ook.

Het branden bleef sowieso beperkt tot de zon, en zolang ik de Bosweg in Velp maar kon vinden, dan was het goed. Google Maps is your guiding friend, zullen we maar zeggen, en dan is de Galerie Culinaire van Angélique Schmeinck niet heel moeilijk te vinden.

Het was namelijk in deze prachtige tot kookgalerie ‘repurposed’ fabriek voor bakkersbenodigdheden dat Bianca Roemaat een feestje vierde. De – in horecakringen – bekende journaliste presenteerde daar haar eerste boek (de nadruk werd door velen gelegd op ‘éérste’), wat gelijktijdig Bianca’s vakjubileum was. Bianca schrijft al 25 jaar – eerst over snacks in de Snackkoerier en later als culinair redactueur voor vakblad Misset Horeca. En nu dus een boek over menukaarten: ‘Wat maak je me nu?!’

Om het een ‘boek over menukaarten’ te noemen is eigenlijk niet fair, de ondertitel beschrijft het beter (en wie had anders verwacht van een penvaardige journaliste als Roemaat): ‘Inspiratieboek over de menukaart als communicatiemiddel’. Als dit je bekend voorkomt: gefeliciteerd, je zou zomaar een terugkerende bezoeker van mijn site kunnen zijn! Ik schreef al eerder over dit boek namelijk, en mocht je dat gemist hebben, lees dat gerust eerst even, en kom dan hier terug. Deze tekst is geduldig.

Terug naar dat feestje in Velp. Bianca houdt van een goede voorbereiding, zo vertelde ook Maarten Beernink van uitgeverij Het Boekenschap, waar het boek van Bianca verschenen is. Dus was er naast een feestelijke bubbel ook voldoende water beschikbaar, erg prettig met het hete weer, en waren er bijzondere en bijzonder lekkere hapjes om de inwendige mens te plezieren. Maar je zou ook niet anders verwachten uit de keuken van SVH meesterkok Schmeinck, die ook het eerste exemplaar van Roemaat’s boek in ontvangst mocht nemen.

Natuurlijk werd er ook gesproken. Ik noemde Maarten Beernink al even, die uitvoerig uit de doeken deed hoe het boek van Bianca tot stand was gekomen, en dat Bianca een heel erg helder idee voor ogen had, tot de flaptekst aan toe. Foodservice watcher en Frietoloog Ubel Zuiderveld verhaalde op humoristische manier over Roemaat’s carrière, kroketten en een kolderieke carnavalsplaat, die gemaakt werd na het winnen van de titel ‘Beste vakblad’. Er waren mensen onder de aanwezigen die het zeldzame stukje vinyl nog in bezit hadden.

Tot slot maakte Angélique een eetbaar schilderij als dessert met aardbeien, kersen, gestoofde en daarna gedroogde paprika, witte chocola, dragonolie, twee soorten coulis en nog meer. Een waardige afsluiting van een heel bijzondere boeklancering op een bijzondere locatie.

Wil je het boek van Bianca bestellen? Dat kan hier: https://www.hetboekenschap.nl/watmaakjemenu . Wil je de Galerie Culinaire van Angélique Schmeinck ook eens zien, dan kun je misschien een workshop bij haar boeken of naar een Art & Eat-smaakexpositie. Meer informatie daarover vind je op schmeinck.nl. En de echte durfal eet op grote hoogte aan boord van het CuliAir luchtballonrestaurant van Angélique, waar de gerechten hoog in de heteluchtballon worden gegaard.