Vers leesvoer!

Terug van vakantie ligt er allemaal vers nieuw leesvoer op me te wachten. Ik geef je hier een kort overzicht en dus meteen leestips

Allereerst The Rise – Black Cooks and the Soul of American Food van de Amerikaanse chef Marcus Samuelsson over zwarte chefs in de moderne Amerikaanse keuken. Historie, achtergronden en recepten laten zien hoe bepalend de zwarte culinaire traditie is geweest voor de moderne Amerikaanse eetcultuur. Hoog tijd dat de juiste mensen en groepen erkenning krijgen voor hun culinaire en culturele bijdrage aan de Amerikaanse maatschappij. Culinaire (en) culturele toe-eigening is een probleem dat echter niet alleen dáár speelt.

Na een succesvolle crowdfunding eind 2020 verscheen in juni 2021 officieel het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’. De Ark van de Smaak is een initiatief vanuit de Slow Food beweging om waardevolle culinair historische of zeer typerende producten te beschermen tegen de stoomwals van de moderne economische wetten. De Groninger weekschilboon, het Katwijks bospeentje, de Bergse ansjovis (waar er dit jaar voor het tweede jaar op rij bizar weinig van zijn), het Kempisch heideschaap en bijvoorbeeld producten als rolpens  – De Ark van de Smaak van Slow Food Nederland  biedt een prachtig overzicht van de producten die we moeten kopen en koesteren als gastronomisch erfgoed.

Als laatste natuurlijk het onovertroffen Bouillon Magazine  dat lekkerbekken vier keer per jaar verwent met gastronomische journalistiek. Over eten, drinken, streken, historie, toekomst. Geen trendy gedoe, maar diepgang die in andere media node wordt gemist – maar zonder droog of saai te worden.