Als foodie ben ik altijd geïnteresseerd in wat er nieuw is voor op het bord of in het glas. Tijdens de coronacrisis is het wat lastig om nieuwe dingen te ontdekken in de supermarkt, maar gelukkig zijn er buiten de supermarkt ook genoeg nieuwe dingen te vinden.
Zo stuitte ik een tijdje terug op een artikel dat ging over een bedrijf dat gerookte eieren maakt. En dan niet eieren die gekookt zijn en dan gerookt, nee, eieren die gerookt zijn èn vloeibaar. Eieren dus, die je heel goed kunt verwerken in een gerecht. Klinkt dat interessant? Ik vind van wel.
Ik nam dus eens contact op met de fabrikant, Smoked Egg Europe. Het bedrijf was toen eigenlijk nog in de opstartfase: het prototype van de eggsmoker draaide overuren voor alle geïnteresseerden, er was net een nieuw pand gehuurd, en de definitieve smoker was in bestelling.
Ik probeerde verschillende bereiding van de gerookte eieren: gepocheerd, als roerei, en als spiegeleieren op de uitsmijter. Ik had ook nog een baksel willen proberen (cake, pannenkoeken of iets dergelijks) maar ja, de mééste eieren hadden het transport overleefd, en niet allemaal, dus ik moest keuzes maken.
Ik klutste dus mijn gerookte eieren mèt een beetje melk (want zo doe ìk dat) en deed deze in de pan, met een beetje Gloei en roerde het tot mijn favoriete rulheid: niet te droog, maar ook zeker niet te nat. Omdat alle hete saus altijd iets in kracht afneemt tijdens koken of bakken deed ik er aan het eind nog een klein beetje bij, en gooide er nog wat lente-ui over. De smaakcombinatie van de gerookte eieren en de hete saus van Gister Fermentaties was zoals ik verwacht had geweldig. I love it when a plan comes together.
Als laatste maakte ik een uitsmijter. Omdat ik nog maar één gerookt ei had maakte ik een uitsmijter met één gerookt en één gewoon ei. Dat maakt het vergelijken ook makkelijker, dus dat kwam wel mooi uit. Wat als eerste opviel aan het gerookte ei is dat het gezegde ‘vet is smaak’ helemaal waar is: de rooksmaak in de dooier was duidelijk sterker dan in het eiwit.
De toespassingsmogelijkheden van deze eieren zijn veelzijdig, en er is veel meer mogelijk dan deze drie probeersels van mij. Smoked Egg Europe is zelf ook constant bezig met het uitproberen van toepassingen. Ik ben benieuwd welke creatieve chef met ideeën voor deze eieren komt waar nog niemand aan heeft gedacht.
Wil je de gerookte eieren van Smoked Eggs ook eens proberen? Ze zijn nog niet op heel veel plaatsen verkrijgbaar helaas, maar al wel op de Pure Markt en bij Delicatessegroothandel Eyserhalte. Dat gaat nog wel veranderen, maar als je er zelf om vraagt bij de delicatessezaak bij je in buurt, dan gaat dat veel sneller!