Battle of the Grapes: onbekend maakt onterecht onbemind

Waarop kies je je wijn? Of het rood of wit is (of rosé, of oranje)? Of je het een mooi label vindt? Misschien kies je wel op de omschrijving (en dan het liefst natuurlijk geen wollige wijntaal). Of je kiest op druif. Chardonnay, pinot grigio, tempranillo, verdicchio, merlot, cabernet – de bekendste druivensoorten zijn dan waarschijnlijk degene die je kiest.

Maar er zijn nog veel meer druivensoorten. Minder bekende soorten – en ook vaak uit minder bekende streken zoals Hongarije, Moldavië of Georgië. Onbekend maakt onbemind, maar dat is helemaal niet nodig. Die wijnen zijn vaak net zo lekker (minstens), en vaak nog prettig geprijsd ook.

Baked potato spicy green curry met de Semeli Feast Moschofilero en de Lista Negra Sétubal Branco Reserva
Baked potato spicy green curry met de Semeli Feast Moschofilero en de Lista Negra Sétubal Branco Reserva
Dik gepimpte gepofte aardappels, hier met Oudhollandse Hachée met Jopen Koytbier

Om die onbekende wijnen onder de aandacht te brengen organiseerde Grapedistrict onlangs een ‘Battle of the Grapes’ bij Jacketz in Utrecht, waarvan Grapedistrict ook de huisleverancier is voor wijn. Jacketz is het restaurant waar je een dik gepimpte gepofte aardappel eet. Je kunt er diverse lekkere toppings op je gepofte aardappel laten doen – die kun je zelf samenstellen uit het aanbod. Maar je kunt ook kiezen voor klassieke combinaties als chili con carne, stoofvlees met Jopen Koytbier of spicy green curry. OK, curry op een aardappel klinkt misschien niet heel klassiek, maar ik vind die wel erg lekker.

Op uitnodiging van Jacketz mocht ik aanschuiven bij deze Battle of the Grapes. Nadat we onthaald waren met een lekker glaasje rosé cava en bitterballen konden we, zo’n 20 man sterk, onze smaakpapillen loslaten op de wijn-spijscombinaties. Bij ieder gerechtje van Jacketz kregen we twee wijnen, één met een bekende druif, en een onbekende.

Als je twee wijnen per gerecht proeft, merk je goed wat wijn en spijs met elkaar doen. Haalde het ene gerecht bepaalde smaken uit de wijn naar boven, de andere wijn haalde weer smaken uit het gerecht naar boven die je eerder niet geproefd had.

Deze Zeigelt rosé won het voor mij bij de chicken melt met groene kruiden van de C pour Chardonnay
Deze Zeigelt rosé won het voor mij bij de chicken melt met groene kruiden van de C pour Chardonnay

Waren alle ‘onbekende’ druiven beter dan de bekende druiven? Nee, zeker niet. Eén van de favorieten van de hele proeverij was de Cantina Frentana Torre Vinaria Pecorino (winkelprijs €9,99), maar ook de onbekende Zweigelt druif in de Weingut Nadler Zweigelt Rosé (winkelprijs €9,39) deed het erg goed bij de Chicken Melt met groene kruiden van Jacketz.

Naast dat het een erg gezellige middag was, die door een aantal deelnemers nog werd afgesloten met een gepofte aardappel en wat wijnen, was het ook erg interessant om eens wat anders dan de standaardwijnen te proeven. Onbekend maakt onbemind, maar ook onbekende druiven verdienen wat liefde. Probeer ze dus eens!

Restaurant Jacketz vind je in Utrecht aan de Korte Minrebroederstraat (achter het stadhuis); Grapedistrict heeft in Utrecht twee vestigingen: aan de Twijnstraat en aan de Burgemeester Reigerstraat. Voor de adressen van Jacketz in Amsterdam klik je hier, de adressen van de andere vestigingen van Grapedistrict staan hier vermeld. Je kunt de wijnen van Grapedistrict ook in hun webshop kopen.