Themaweek: Utrecht Soep Week

Feedme.Blog Utrecht Soep WeekMet de hotdogs-themaweek had ik de smaak weer helemaal te pakken. Ik besloot daarom -nog voor ik klaar was met de hotdogs- er een themaweek achteraan te plakken. Ik at die week buiten de hotdogs ook nog 3 calorierijke maaltijden van HelloFresh. De keuze voor het thema was dan ook snel gemaakt.  Tijd voor wat balans dus, maar omdat het voor salades wat warmer moet zijn, werd het thema soep.

Soep kun je bijna overal krijgen, en ik had al heel snel een lijstje met 5 restaurants voor de lunch. Omdat er zoveel plekken met soep op de kaart zijn is dit geen ‘Top 5’. Het zijn er gewoon vijf.
Tomaat-paprikasoep, Urban Salad

Maandag: Urban Salad

Urban Salad is een kleine zaak aan de buitenkant van Utrecht Centraal, aan de promenade. Je hoeft dus niet in te checken om er iets te halen. De meeste mensen die er kwamen tijdens mijn verblijf daar kwamen iets meenemen: een salade, een wrap of een soep. Er zijn ook niet zoveel zitplaatsen (ik denk ongeveer 8), maar voor mij was er gelukkig nog wel plek.

Urban Salad geeft je de keuze uit drie soepen, die regelmatig wisselen. Ik koos deze maandag voor een grote (400ml) tomaat-paprika soep. Ik kreeg er een broodje bij, en mocht voor mijn soep twee basic toppings kiezen. Dit zijn dezelfde toppings als je ook op je salade kan doen. Ik koos voor croutons en oude kaas.

De soep was lekker dik met een goede tomatensmaak, de paprika proefde je vooral in de nasmaak. Prima soepje voor €6,50.
Thaise pompoensoep. SLA Hoog Catharijne

Dinsdag: SLA

SLA (die ik altijd verwar met STACH) heeft meerdere vestigingen in Utrecht, en ik bezocht het filiaal in de Stadskamer in Hoog Catharijne. SLA is een beetje klein, met een paar tafeltjes binnen, en een ietwat krap terras voor de deur. Bestellen doe je aan de counter, en als je het ter plekke wilt eten, dan wordt het aan tafel gebracht.

Ik bestelde bij SLA de Thaise pompoensoep met geroosterde kikkererwten en koriander. Een dikke, vullende soep die prima smaakte, er zat alleen een bittertje in de nasmaak, en dat vond ik toch wel een klein minpuntje. De soep zelf kostte 6 euro, het broodje erbij was een euro extra.

Franse Uiensoep, De ZakkendragerWoensdag: De Zakkendrager

Restaurant De Zakkendrager vind je, niet geheel onverwacht, in de Zakkendragerssteeg, dat àndere straatje tussen het Vredenburgplein en de Oudegracht. Het restaurant oogt van buiten heel klein, maar is van binnen verrassend groot, mede ook door de serre. Die serre geeft het restaurant ook veel licht, en dat is prettig.

De Zakkendrager heeft altijd 3 soepen op de kaart staan, waaronder een wisselende dagsoep. Dat was vandaag een Franse uiensoep met een kaascrouton. Ik kreeg een kom soep, die ik wat aan de kleine kant vond, waarbij de crouton ook nog aardig wat plek inneemt. De smaak is dik, dik voldoende, en dat maakt een hoop goed. Ik was wel blij dat er sowieso een mandje brood met kruidenboter op tafel werd gezet èn dat mijn tafelgenote haar club sandwich niet helemaal op kreeg.

Het restaurant is erg populair, ook op een woensdag voor de lunch, en dat heeft zeker ook met de kwaliteit te maken. Mijn soep was goed op smaak, en kwaliteit kost geld, maar toch vond ik €6,25 wat aan de prijs in vergelijking met de hoeveelheid.

Maleise kippensoep, De BurgemeesterDonderdag: De Burgemeester

De Burgemeester staat op Google Maps vermeld als ‘soeprestaurant’. Ik wist niet eens dat het een categorie was, maar zo leer je steeds weer iets bij. Het restaurant was voor mij onbekend – ik wist dat er op dat stukje van de Minrebroederstraat ‘iets’ was, maar wat precies en hoe het heette kwam ik pas kort geleden achter. In ieder geval mocht dit restaurant niet ontbreken in deze Utrecht Soep Week – maar als ik nu andere soeprestaurants ten onrechte heb overgeslagen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

De Burgemeester is een heel klein zaakje dat er wat ouderwets uitziet, maar dat geeft het tentje ook charme. In de toonbank staan grote potten waar de soep in zit – het restaurant serveert altijd minstens 5 soepen, die steeds weer wisselen.

Ik koos er voor de Maleise kippensoep. Een heerlijke Oosterse soep met kokos en koriander en smaken van gember en citroengras. Ik vond de soep alleen net een tikkeltje te zout, iets minder vissaus zou de soep meer in balans brengen.

De soep wordt geserveerd met wat brood en deze kostte €6,50 voor een flinke kom (de prijzen van de soepen variëren).

Kreeftensoep, The Seafood Bar UtrechtVrijdag: The Seafood Bar

Ik heb The Seafood Bar, aan het Stationsplein in Utrecht, één keer eerder bezocht, vlak na de opening. In de mooie, lichte zaak, wordt gewerkt met mooie verse vis-, schaal- en schelpdieren en ik was destijds wel enthousiast over de prijs. Omdat ik thuis de enige ben die vis eet, is een visrestaurant niet een voor de hand liggende plek om te gaan eten. Voor deze Utrecht Soep Week was het wel een mooie gelegenheid om daar eens voor de lunch heen te gaan.

The Seafood Bar heeft twee soepen op de kaart staan: een vissoep en een kreeftensoep. Mijn keus viel op de laatste, gewoon omdat ik daar meer zin in had.

Voor €9,50 krijg je een behoorlijke kom soep. De kreeftensoep was goed op smaak, met stukjes kreeft. Het leek me rivierkreeft, maar omdat er ook kreeften op de kaart staan bij The Seafood Bar, zou het ook andere kreeft kunnen zijn (ik ben zéker geen kreeftenexpert). Samen met wat brood een prima vullend lunchgerecht.

Tot slot

Zoals ik aan het begin van het artikel al schreef: op heel veel plekken staat er soep op de kaart, dus ik ga hier geen echte aanbeveling doen. Eigenlijk bevielen alle soepen wel, met hier en daar een kleine kanttekening. Qua smaak waren voor mij de kreeftensoep van The Seafood Bar en de Franse uiensoep van De Zakkendrager de toppers deze week. Wil je veel keus, dan ga je naar De Burgemeester. Heb je weinig tijd of wil je in de trein even een soepje eten, dan is Urban Salad een handige keuze en met iets meer tijd zou je ook bij SLA in Hoog Catharijne kunnen gaan zitten.