Getest: Vegan Macchiato’s

Vooropgesteld, dan is dat maar vast uit de weg: ik ben geen koffiekenner. Ik weet dat er verschillende soorten bonen zijn. Zo heb je robusta en arabica, maar er zijn er veel meer soorten. Voor dat soort kennis heb ik echter Wikipedia. Waar ik dan weer las dat er ook van nature caffeïnevrije koffiesoorten bestaan. Zoals de in 2008 ontdekte coffea charrieriana. En ik weet ook nog dat de herkomst van de koffie en de methode van het branden van de bonen verschil maken voor de smaak. Daar houdt het op want voor het boek over koffie, dat ik wel heb liggen, heb ik nog geen tijd gehad.

Maar ik ben wel een beetje een koffiesnob. Een beetje, want ik ben zeker geen purist, maar ik drink wel graag een goede kop koffie. En in een grote(re) stad als Utrecht is er voldoende keuze in koffietentjes. En er zijn lokale koffiebranders. De ambachtelijke bedoel ik, niet de Douwe Egberts-fabriek naast het spoor.

Testers gezocht

Toen Nescafé via sociale media testers zocht voor hun nieuwe ‘Vegan Macchiato’s’ was ik, als hobbyfoodblogger, direct geïnteresseerd, maar had ik er natuurlijk niet al te hoge verwachtingen van. Nescafé is immers oploskoffie, en het is al verdomd moeilijk om daar iets echt lekkers van te maken, laat staan van een vegan macchiato. Maar ik ben nieuwsgierig aangelegd, en ik was benieuwd hoe ze havermelk en amandelmelk ‘instant’ hadden gemaakt. Ik liet me op de lijst met testers zetten.

Het was op het moment dat het pakketje van Nescafé in de brievenbus terecht kwam dat ik me bedacht: hoezo instanthavermelk en instantamandelmelk? Die ‘melk’ is immers gewoon water met fijngemalen haver of amandelen er in, dus dat is reuzesimpel: je hoeft het alleen maar in het zakje te doen. Koemelkpoeder maken is meer werk.

Het koffiemoment

Geen test van vegan macchiato’s zonder ze te drinken, al zeggen kleur en geur misschien wel genoeg. De bereiding deed ik grotendeels volgens de verpakking, al zal ik niet exact 20 seconden hebben gewacht voor ik de twee keer ging roeren. Het melkige effect zoals voorgesteld op de afbeelding werd natuurlijk bij lange niet gehaald. Op de koffie dreef een grijsbruinige soort-van-schuimige laag. Niets mooi wit-met-een-swirl. Dat is natuurlijk ook maar een ‘serveersuggestie’, maar ik zou daar graag dan wel het serveerrecept bij krijgen. Je koopt zoiets toch ook om het plaatje, niet. Nou, in dit geval zal er voor de foto wel gewoon opgeklopte koeienmelk gebruikt zijn. Of purschuim van de bouwmarkt, wie weet.

Om de koffies goed met elkaar te kunnen vergelijken heb ik ze allebei tegelijk gemaakt. Wel zo eerlijk, en niet de kans dat de beste (ahem) koffie een negatievere waardering krijgt omdat ik toevallig die keer net een zak bolognese chips heb leeggegeten. Wat je uit frustratie nà het drinken deze koffies gewoon zou doen. Maar ik loop op de zaken vooruit.

Vooropgesteld dat de koffies er vrijwel hetzelfde uitzien na bereiding, is er wel degelijk verschil in geur en smaak. Zo ruikt de Oat Macchiato bitter en muffig, en zo smaakt die ook. Geen prettige smaak, het heeft niets met koffie te maken, en al helemaal niks met een haverlatte macchiato.

De Almond Macchiato is een ander verhaal. Deze ruikt, toegegeven, heerlijk naar amandelen, en ook in de smaak proef je de amandelen terug. Alsof je een koffie drinkt, met een spijsbroodje er bij (voor wie dat niet kent: zoiets, maar dan met ècht amandelspijs natuurlijk). Nou ja, een onbestemde warme drank met dat spijsbroodje, want ook dit heeft verder weinig met koffie of amandellatte macchiato te maken.

De conclusie

Geen bijzonder goede ervaring dus, deze nieuwe Vegan Macchiato’s, en ik kan je ook niet bijzonder aanraden deze zelf te gaan ontdekken. Ontdek liever wat anders, zou ik zeggen.

Maar natuurlijk wist ik het eigenlijk al voor ik er aan begon. En de verpakking verklapt het ook. Het pakketje bevatte namelijk een sachet ‘poederbereiding voor een drank met instantkoffie en haver’ en een ‘poederbereiding voor een drank met instantkoffie, amandel en een natuurlijk aroma’.

Het is een latte macchiato-fantasie. Net als dat spijsbroodje. Bedankt, Nescafé.