Het was weer eens tijd voor een themaweek. De Leidsche Rijn Lunchweek en de Utrecht Hamburger Week waren al weer een tijdje geleden en ik had meer themaweken in en over de Utrechtse horeca beloofd. En ik had er ook wel weer eens zin in.
De centrale vraag voor deze themaweek was: wat valt er in Utrecht nou te ontbijten? Speciaal voor wie thuis niet wil of kan ontbijten, of voor wie heel vroeg in Utrecht moet zijn voor een afspraak. Kun je in de Utrechtse horeca terecht voor die ‘belangrijkste maaltijd van dag’ of een breakfast meeting plannen met een zakenrelatie? Of ontkom je niet aan een korte stand up met ochtendbammetje en koffie? Ik wilde me daar wel eens in verdiepen, dus tijd voor de Utrecht Ontbijt Week. Uiteraard deed ik gedurende de week al via social media verslag, nu een uitgebreidere review.
Om te beginnen dook ik vorige week eens even lekker in Google en Google Maps om me te oriënteren en in no time had ik een flinke lijst met adressen die beweerden, of waarvan werd beweerd, dat er ontbijt geserveerd werd. Ik kon meteen een eerste schifting aanbrengen – omdat ik op zoek was naar adressen waar je echt vroeg in de ochtend kunt ontbijten viel alles dat pas na 09u open ging af. Niet dat je niet mag ontbijten om 10 uur, prima, maar dan is heel veel reguliere daghoreca open, en ik zocht echt de ontbijtplekken.
Tot mijn verbazing bleven er nog veel plekken over want er gaan best veel zaken om 08.30 en 09.00 open, en een aantal nog wel eerder. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een beetje door het hele centrum van Utrecht wat adresjes te bezoeken, in totaal zes. Eén daarvan had ik al op mijn verlanglijstje staan.
Maandag: Metro City Kitchen
Als ik rond half negen binnenkom is het nog vrij stil. Heerlijk, kan ik de week even rustig beginnen. Ik kies voor het Stadsontbijt met het gepocheerde ei en thee.
Als ik de theedoos gepresenteerd krijg zie ik er geen gewone zwarte thee in zitten. Er is wel groene thee en een hoop andere smaakjes, en de enige thee die nog een beetje op zwart lijkt is de Earl Grey, maar daar zit lavendel in. Ik hou niet zo van lavendel in mijn eten of drinken, dus kies ik de groene thee.
De jus d’orange is versgeperst, zo staat op de kaart, en de croissant wordt geserveerd met jam, maar zonder boter. Navraag leert dat men alleen gezouten boter heeft, en dat vindt men niet zo geschikt voor een croissant, is het verhaal. Prima. De hoeveelheid jam is eigenlijk veel te veel, er blijft veel over.
Het zijn allemaal details, het ontbijt is verder prima, je krijgt best een hoop voor die €9,25. Misschien is het idee om de optie te geven voor 75 cent een extra gepocheerd ei te krijgen voor op die andere helft van de brioche, blijft het ontbijt nog steeds maar een tientje.
Dinsdag: De Ontdekking
De Ontdekking is een heel leuk pandje met meerdere verdiepingen met hoge en lage tafels, bankstellen en fauteuils. En het is een gewilde plek ook, want het valt me op dat De Ontdekking al vroeg vol zit. Dat zijn veelal studenten, docenten en medewerkers van de universiteit. Gek is dat niet, de Drift en de Universiteitsbibliotheek op loopafstand. Tip: parkeer je fiets onder de Universiteitsbibliotheek, op 100 meter afstand.
Ook De Ontdekking heeft, net als Metro City Kitchen, meerdere opties voor ontbijt: van eenvoudige croissant met boter en huisgemaakte jam tot aan een ‘high breakfast’ voor 2 personen of meer. Ik kies het ‘Bergbeklimmersontbijt’ dat bestaat uit brood, roerei (en optionele bacon) en een croissant met boter en huisgemaakte jam. Er is geen sap of koffie/thee inbegrepen bij het ontbijt, opmerkelijk genoeg.
Het ontbijt kost, met bacon, €9,75. Omdat er geen koffie, thee of sap bij zit bestel ik er nog een thee bij, en de rekening komt daarmee op €12,25. Dat is misschien wat aan de hoge kant, zeker in vergelijking met Metro City Kitchen van de dag ervoor.
Woensdag: Café Elize
Het is fijn om wat lichters te eten dan al dat brood en eieren, maar als ik mijn ontbijt op heb, heb ik ook toch echt wel genoeg gehad. Yoghurt met granola en fruit vult beter dan verwacht, maar ligt wel minder zwaar op de maag.
Leuk tentje wel, al ben ik niet heel erg enthousiast over de afzuiging boven de open keuken. Op mijn plek aan de lange tafel bij het raam had ik best veel last van het bakken van eieren en bacon achter me, dat was jammer. De toiletten zijn (bijna letterlijk?) onder een trap weggewerkt en vrij krap.
Donderdag: District
Op het ontbijt zelf is verder weinig bijzonders aan te merken, behalve dat ik er aan het einde achter kom dat er ook nog yoghurt en granola bij hoort, maar die was vergeten. Dat maakt het een zeer compleet ontbijt, ruim voldoende voor een fikse after breakfast dip. Het kost dan wel 12,50 zonder sap en/of koffie of thee. Met thee komt de hele rekening op €15,25.
De service bij District is vriendelijk, maar loopt dus niet soepel als het onverwacht druk is. Ik kan daar wel enig begrip voor opbrengen, maar met wat ik geserveerd krijg, denk ik dat dit toch ook zonder de extra collega had gekund.
Vrijdag: Stadsbrasserie De Utrechter
En ik heb daar best even gezeten. De zaak gaat namelijk wel om 08.00 open, maar er is pas brood en een kok om 09.00. Ik ben er om half negen, en kan kiezen uit een chocoladebroodje, yoghurt met granola of wachten op de kok. Ik heb ook vandaag geen haast, iets te lezen bij me en ga wachten op de kok.
Het ontbijt bestaat dan uit 3 sneeën brood, een croissant,een glas jus d’orange, kaas, ham, jam en een gekookt, gepeld en koud ei. Of dat ei dan ook wel vers ter plekke is gekookt, of dat het van de groothandel komt kun je je afvragen. De kaas lijkt onafgedekt in de koelkast gelegen te hebben, want ik ruik een duidelijke koelkastgeur. En dan is er nog de boter. Er wordt gezouten boter bij geserveerd: letterlijk boter met daarop grof gemalen zout. Merkwaardig, en het heeft wel als voordeel dat ik om het zout heen de boter voor op mijn croissant kan pakken maar als ik eerlijk ben: doe echt gezouten boter, of doe het niet.
Het ontbijt is, zoals te verwachten, voldoende voor de eerstkomende uren; de kosten zijn €11,50 voor de ontbijtplank en samen met een kop thee komt de rekening op €14,35. De bediening is vriendelijk, maar misschien wat afstandelijk, en in ieder geval niet scherp op dit uur. Het meeste stoort het me eigenlijk nog dat de zaak wel open is, maar dat echt ontbijt pas na 09.00 geserveerd kan worden.
Zaterdag: Café – Brasserie Vascobelo V-Bar
Vascobelo is niet zo’n heel grote zaak en bestaat uit drie verdiepingen: een kelder met een grote tafel, een paar hoge tafels en een lange raamtafel op de begane grond en een bovenverdieping met een grote leestafel en wat kleinere tafeltjes. Er wordt veel gebruik gemaakt van spiegels die het pand groter laten lijken. De zaak is vrij luxe ingericht en mikt op het hogere segment – wat je ook terugziet in de prijzen.
Alles aan het ontbijt is lekker en hoewel het met een prijskaartje van €17,50 het duurste ontbijt van de week is, is het het – door de jamon iberico bellota en erg goede gerookte zalm – wel waard. Als het roerei er wel degelijk bij hoort dan is het niet duur, hooguit veel geld. Dit is een goede afsluiter van de Utrecht Ontbijt Week: erg lekker, en de lunch heb ik die dag gewoon over kunnen slaan.
Conclusie
Genoeg aanbod aan ontbijt dus in Utrecht, al betekent het niet altijd dat als een zaak vroeg open is, en een ontbijtkaart heeft, je ook zo vroeg een ontbijt kunt krijgen. Dat is wel jammer. Wat me opvalt is dat het aanbod vrij generiek is: een yoghurt met granola, of een croissant met boter en jam, of een plank met van alles wat. Van de bezochte zaken hadden Vascobelo en Café Elize het meest uitgebreide aanbod. Een Engels ontbijt, wafels en Amerikaanse pannenkoeken ben ik niet tegengekomen, al zal dat ook meer toeristen aanspreken dan Nederlanders. De toeristen ontbijten mogelijk vooral in het hotel en niet zo zeer in de stad. De forse toename van het aantal hotelkamers in Utrecht gaat daar misschien nog wel verandering in brengen…