Bananen plaatcake

Ik ga jullie niet meer lastig vallen met mijn worstelingen met bakken. Ik geef jullie dit keer gewoon een recept. Lekker, niet al te moeilijk, en ook nog eens tegen voedselverspilling. Met bananen.

Bananen plaatcakeWie op een kantoor werkt waar zelf de lunch ingekocht wordt bij Albert Heijn of een andere supermarktketen die weten dat er wel eens wat overblijft. Ineens heeft niemand meer zin in bananen bijvoorbeeld. En bananen worden bruin, en met vier bruine plekjes komen de eerste afhakers al. Hele bruine bananen verdwijnen dus in de vuilnisbak.

Dit keer belandden de bananen bij ons thuis, want daar kan ik wel wat mee. Ik besloot het een beetje anders aan te pakken dan anders: ik rommelde er wat ingrediënten in. YOLO en life on the edge enzo. Dus heb je zelf ook bananen over, dan is dit recept iets voor jou.

Ook als je maar een enkele banaan over hebt, geen probleem, leg hem in de koelkast in de groentela, dan is hij zeker nog een week te gebruiken. Leg hem anders in de vriezer, dat gaat ook prima. Je hoeft in dat laatste geval de banaan alleen maar te laten ontdooien; snijden is dan overbodig.

Ik maakte er uiteindelijk een plaatcake van in een rechthoekige bakvorm. De hoeveelheid is precies mooi voor een vorm van 23x33x5 cm.

Ingrediënten

  • 500 gram bananen (gewicht zonder schil)
  • 465 gram bloem
  • 35 gram geraspte kokos (geroosterd)*
  • 85 gram vetstof (boter of margarine)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 35 gram cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 26 gram bakpoeder
  • 85 gram pindakaas
  • 1 theelepel vanille extract
  • pecannoten (optioneel, voor decoratie)

 

Verder heb je nog een bakvorm en bakpapier nodig.

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 160 graden Celsius en bekleed de bakvorm met bakpapier
  2. Snij de bananen in stukjes en doe die in de beslagkom met de vetstof, suiker, eieren en vanille extract en meng dit met een mixer of keukenmachine met klopper goed door elkaar
  3. Meng de kokos, bloem, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar
  4. Als de bananen, suiker en eieren goed gemengd zijn, voeg dan het kokos/bloemmengsel toe.
  5. Draai dit heel even door elkaar, op lage stand, en voeg de pindakaas toe
  6. Meng het geheel met de mixer of keukenmachine goed door elkaar totdat het een egaal gemengde massa is.
  7. Doe het (vrij dikke) beslag in de bakvorm en spreid het beslag gelijkmatig uit.
  8. Versier de plaatcake eventueel met pecannoten
  9. Bak de plaatcake ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de bananen plaatcake gaar is: als de prikker er schoon uit komt dan kan hij uit de oven.

* Kokos kun je heel eenvoudig roosteren in een koekenpan met een dikke bodem: ze de pan op het vuur zonder boter of olie.  Voeg de geraspte kokos toe en wacht tot de kokos langzaam begint te kleuren. Wel af en toe roeren, anders heb je niet in de gaten dat hij aan de onderkant aan het verbranden is… Als de kokos de juiste kleur heeft, pan van het vuur halen en de kokos meteen in een hittebestendige schaal doen. Laat je de kokos in de pan, dan bakt hij door, met het risico alsnog te verbranden.