Baked Potato ‘Jakarta’

Nederlanders zijn aardappeleters. Gekookt, gebakken, maar het liefst natuurlijk als friet. Gepofte aardappels eten we niet zo vaak. Jammer, want een gepofte aardappel is namelijk heel simpel om te maken, èn lekker. Deze Baked Potato ‘Jakarta’ is geïnspireerd op de gepofte aardappels die ik at bij restaurant Jacketz in Utrecht.

Baked Potato Jakarta. Een recept met gepofte aardappel van FeedMe.blogVoor een gepofte aardappel heb je een flinke aardappel nodig, minimaal eentje van ongeveer 250-275 gram. Ik koos voor gemak en haalde een verpakking van Celavita met twee aardappels er in. Die zijn eigenlijk bedoeld voor de magnetron, maar ik heb ze uit de verpakking gehaald en in de oven bereid. Je kunt het dus nòg makkelijker doen dan ik het hier doe, maar je krijgt niet helemaal hetzelfde resultaat. De meegeleverde yoghurtsaus gebruikte ik hier niet. Tip: gebruik die een andere dat voor een salade.

Je kunt grote aardappels trouwens ook wel vinden op de markt of bij Turkse groentewinkels of supermarkten.

Deze Baked Potato ‘Jakarta’ is voor één persoon, en je kunt het dus makkelijk voor meer mensen maken. Een grotere aardappel duurt langer, en je hebt dan ook iets meer crème fraîche, kokosmelk en sambal nodig.

Ingrediënten

 • 1 grote aardappel
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • 1 eetlepel kokosmelk
 • ½ theelepel sambal oelek
 • 1 bakje Mora kipsaté zonder stokjes
 • Seroendeng
 • Gefruite uitjes
 • Olijfolie
 • Grofgemalen zeezout
 • Kroepoek

Voor de salade voor er bij (optioneel):

 • Slamelange ‘Rode Biet’ (Albert Heijn)
 • Atjar tjampoer
 • Olijfolie
 • Limoensap

 Het is natuurlijk nog veel lekkerder met zelfgemaakte saté. Ik ging hier voor het gemak en koos voor deze oplossing. Als je de volgende keer zelf saté maakt, maak dan wat extra. Vries de gare saté dan met wat satésaus in. Ik adviseer in dat geval om de saté eerst te laten ontdooien en in een pannetje warm te maken in plaats van in de magnetron.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Was de aardappel en smeer deze in met olijfolie en zeezout.
 3. Prik een paar gaatjes boven in de aardappel. Dat voorkomt dat de aardappel tijdens het bakken uit elkaar ploft. We willen immers een gepofte aardappel, en niet een ontplofte.
 4. Leg de aardappel op een bakplaat(je) en zet deze in het midden van de oven.
 5. Bak de aardappel ongeveer 45 minuten. De aardappel is gaar als je een satéprikker makkelijk door de aardappel kan steken.
 6. Meng, terwijl de aardappel in de oven staat, de crème fraîche met de kokosmelk en de sambal. Als je het wat pittiger wilt, gebruik dan wat meer sambal.
 7. Als de aardappel bijna klaar is, verwarm dan de saté volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 8. Haal de gare aardappel uit de oven, en snij deze aan de bovenkant over de lengte in.
 9. Druk de twee uiteinden nu naar elkaar toe (voorzichtig, de aardappel is heet, dus gebruik twee ovenwanten of iets dergelijks). De aardappel komt nu open te staan.
 10. Maak met een vork de binnenkant van de aardappel goed los, maar pas op dat je de schil niet stukmaakt.
 11. Doe het mengsel van crème fraîche, kokos en sambal bij de aardappel en meng het goed door elkaar, zodat het geheel een smeuïge massa wordt, een beetje als puree dus.
 12. Verdeel de saté nu over de aardappel, het mooiste is het als de saté de open zijde van de aardappel afdekt.
 13. Bestrooi de aardappel nu met de seroendeng en de gefruite uitjes.

Serveer met kroepoek en de optionele salade (aanrader):

Meng 30 gram van de slamelange met 1 eetlepel atjar tjampoer. Meng de olijfolie met de citroensap en meng dit door de sla en de atjar.

De slamelange ‘rode biet’ van Albert Heijn bestaat uit rode biet, veldsla, babyspinazie en bosui. Je kunt deze natuurlijk ook zelf samenstellen of een andere melange gebruiken. Deze werkte voor mij het beste vanwege de combinatie zoet, zuur, fris en aards.